Index Vakbarát Hírportál

Akár teljesen leállhat a Twitter a katari vb alatt

2022. november 20., vasárnap 17:57 | aznap frissítve

A Twitter egyik korábbi alkalmazottja szerint a nagyszámú elbocsátás és felmondás miatt olyan szakemberhiány alakulhat ki a közösségimédia-platformnál, hogy jelentős leállások is lehetnek az oldalon a katari labdarúgó-világbajnokság alatt.

A vasárnaponként megjelenő, Observer című brit újságnak névtelenül nyilatkozó informátor – aki nemrég távozott a cégtől – azt mondta, hogy „a katari világbajnokság elég durva lesz a Twitter számára”.

Az egykori alkalmazott a Twitter legfőbb irányítóközpontjában dolgozott, amely túlterhelés és adatkimaradások esetén gondoskodik a közösségi oldal helyreállításáról, megfelelő működéséről. Az Observer értesülései szerint ennek a kis csapatnak a harmada távozhatott a cégtől az elmúlt hetekben.

Az informátor arról tájékoztatta a lapot, hogy a labdarúgó-világbajnokság alatt bármikor offline állapotba kerülhet az oldal egy kellemetlen leállás vagy kimaradás miatt, mivel nem biztos, hogy megfelelő számban rendelkezésre állnak a hibák, problémák kijavításához értő szakemberek. 

Szerinte az egy hónapig tartó torna során „majdnem biztos”, hogy a szolgáltatás lelassul, de azt sem tartja kizártnak, hogy teljesen leáll.

A kellemetlenségek akár a felhasználók 90 százalékát is érinthetik. Hozzátette: a Twitter irányítói, dolgozói „valószínűleg sok kellemetlenséggel szembesülnek majd, és arra is van esély, hogy a teljes rendszer összeomlik”.

A korábbi alkalmazott azt mondta: retteg a világbajnokság első napjaitól, és sajnálja, hogy ő már semmit sem tud segíteni.

A Twitter új tulajdonosa, Elon Musk szerdán ultimátumot adott a népszerű közösségimédia-platform alkalmazottainak: tengerentúli idő szerint csütörtök délutánig dönthették el, hogy részesei akarnak-e lenni az új, „keményvonalas” Twitternek. Közölte: ha nem kívánnak részt venni a folyamatban, három hónapos végkielégítéssel elbocsátják őket. Kifejtette azt is, hogy az oldal „sokkal inkább mérnökközpontú” lesz, mint korábban. A CNN szerint Elon Musk összeütközésbe került a Twitter alkalmazottaival a vállalat irányítására vonatkozó víziói miatt. Mint ismert, az üzletember a vállalat megvásárlása után több vezetőt is kirúgott.

Elon Musk vasárnap, a vb nyitónapján igyekezett megnyugtatni a felhasználókat.

Kezdődik a világbajnokság! Kövesse a Twitteren, ahol a legjobb tudósítások érhetők el

– írta a vezérigazgató.

A 22. labdarúgó-világbajnokság élő hírfolyamát itt követheti.

Rovatok