Index Vakbarát Hírportál

Az Oxfordi Egyetem prognózisának végzetes hibája: kihagyta a józan szurkoló faktort!

2022. november 21., hétfő 14:11

Joshua Bull, az Oxfordi Egyetem matematikusa döbbenetesen részletes számítógépes modellt dolgozott ki a katari labdarúgó-világbajnokság végkimenetelének megjóslására. A tudós minden létező tényezőt figyelembe vett, és Brazíliát hozta ki végső győztesnek, amihez amúgy nem volt szükség komolyabb matematikai ismeretekre. Viszont az egyik kommentelő rámutatott a modell Achilles-sarkára: Mr. Bull nem vette figyelembe a „józan szurkoló faktort”, nem számolt azzal, hogy nem árusíthatnak sört a stadionok környékén!

Joshua Bull, az Oxfordi Egyetem matematikusa kidolgozott egy olyan számítógépes algoritmust, amely az utóbbi négy év, tehát a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság óta eltelt időben lejátszott összes válogatottmérkőzés eredményei és egyéb adatai figyelembevételével arra a következtetésre jutott, hogy Brazília és Belgium játssza december 18-án a vb-döntőt, és a dél-amerikaiak nyerik meg, ezzel hatszoros világbajnokká avanzsálnak.

„A csoportkör valamennyi mérkőzését százezerszer játszottuk le virtuálisan, és a csoportok végeredménye kialakulásának egymillióféle változatát összesítette az algoritmusunk – ismertette modelljét Bull professzor. – Így jött ki az, hogy Brazília és Belgium vívja a döntőt, és Brazília lesz a világbajnok, immár hatodszor.”

Az angolokat a negyeddöntőben Franciaország fogja kiütni, a címvédő viszont az elődöntőben vérzik el Belgiummal szemben, infarktusos meccsen. A másik ágon Brazília Argentínát veri hasonlóan hatalmas izgalmak után, ezzel megakadályozva, hogy Lionel Messi győztesként búcsúzzon a világbajnokságoktól ötödik vb-jén. 

A döntő már sima ügy lesz, Brazília végső diadala 61,3 százalékos valószínűségű, Belgium esélye csupán 38,7 százalékos. 

Ám miután a matematikai modell megalkotója megosztotta Twitteren a művét, jött egy komment az egyik olvasótól, ami elgondolkodtatta Bull professzor. A hozzászólás ez volt:

Mester! Vajon figyelembe vette-e a józan szurkoló faktort?

Erre Bull kénytelen volt az igazat válaszolni: „Nem, csak az utóbbi négy év válogatottmérkőzéseivel kalkuláltunk.”

Mindez természetesen arra vonatkozott, hogy két nappal a világbajnokság rajtja előtt a rendezők hirtelen úgy döntöttek, hogy a nyolc stadion környezetében tilos lesz sört árulni. Nos, ez olyan fordulat, amelyre még az Oxfordi Egyetem egymillió lehetséges kimenetelt figyelembe vevő matematikusai sem számítottak...

(Borítókép: A brazil labdarúgó-válogatott edzése 2022. november 18-án a torinói Continassa edzőpályán. Fotó: Isabella Bonotto / AFP)

Rovatok