Index Vakbarát Hírportál

Lewandowski büntetőjét kifogta Guillermo Ochoa, de így sem lehet boldog

2022. november 22., kedd 19:00

Gól nélküli döntetlennel kezdte világbajnoki szereplését Mexikó és Lengyelország a C csoportban. A találkozón a közép-amerikaiak játszottak mezőnyfölényben, a gólhoz viszont az európaiak jártak közelebb: a 67. percben Robert Lewandowski tizenegyesből vehette volna be a mexikói kaput... Ám Guillermo Ochoa eszén az aranycipős támadó sem tudott túljárni.

Hazudhatnánk, de minek? A mexikói–lengyel meccs első félideje kevés emlékezetes pillanatot hozott. A közép-amerikai válogatott érezhetően többet birtokolta a labdát, míg a lengyelek inkább kontrákra rendezkedtek be a mérkőzés elején. Számszakilag ez mit jelent? A mexikóiaknál 62 százalékban járt a labda az első húsz percben.

A meccset sokan úgy harangozták be, mint Európa egyik legrettegettebb támadójának, Robert Lewandowski és a világbajnokságok történetének egyik, ha nem legjobb mexikói kapusa, Guillermo Ochoa párharca. Nos, az első játékrészben egyszer sem mérettettek meg egymással szemben a felek: Lengyelország ugyanis egyszer sem találta el a kaput – nemhogy Lewandowski tette volna azt. A másik oldalon Mexikó sem lehetett büszke a lőlapjára, négy próbálkozás, nulla, kaput eltaláló kísérlet szerepelt a zöld mezes alakulat neve mellett a statisztikai könyvben. 

Szünet után még szorosabbra vonta az ostromgyűrűt a mexikói válogatott Wojciech Szczesny kapuja körül, a 32 éves játékos pedig ezúttal már nem is úszta meg védenivaló nélkül a dél-amerikai akciókat. Csakhogy bravúrra nem volt szükség tőle...

A meccs fordulópontja az 57. percben jöhetett volna el, amikor a videobírói szoba jelzése után egy véleményes oda-vissza rángatást visszanézve Hector Moreno sárga lapot, Robert Lewandowski pedig tizenegyest kapott. Nem is lehetett kérdés, hogy a büntetőt az azt kiharcoló Barcelona-csatár végzi majd el, főleg, hogy eddigi pályafutása alatt még egyszer sem tudott gólt szerezni világbajnokságon. Ez azonban most sem változott meg: Ochoa ugyanis tökéletesen olvasta Lewandowski szándékait, és balra vetődve oldalra paskolta a lövést.

A megúszott tizenegyes után még magasabb tempóra váltott Mexikó, de a pontos befejezések továbbra is hiányoztak. Tata Martino, a Barcelona és az argentin válogatott korábbi edzője, aki 2019 óta ül a közép-amerikaiak kispadján, mind idegesebben rágta a szája szélét az oldalvonal mentén. 

A lengyeleken eközben az érződött, tökéletesen elégedettek lennének a döntetlennel, még akkor is, ha a büntetőnek köszönhetően összességében az övéké volt a legnagyobb lehetőség a meccsen. Czeslaw Michniewicz ugyan többször is változtatott csapata összetételén, de egyszer sem bontotta meg csapata ötvédős játékrendszerét. 

A pragmatikusság ezúttal kifizetődött, sorozatban három elbukott első csoportmeccs után ponttal kezdték a 2022-es világbajnokságot a közép-európaiak. Mexikó a játék képe alapján bosszankodhat, a büntetőre gondolva örülhet az egy pontnak. 

Döbbenet, de az első kör után a C csoportban Szaúd-Arábia áll a négyes élén, Argentína pedig az utolsó helyen.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
C CSOPORT, 1. FORDULÓ
Mexikó–Lengyelország 0–0
Korábban
Argentína–Szaúd-Arábia 1–2(L. Messi 10. – 11-esből, ill. al-Sehrit 48., al-Davszari 53. )

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Guillermo Ochoa mexikói kapus kivédi a lengyel Robert Lewandowski [nincs a képen] 11-esét a katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának első fordulójában játszott Mexikó–Lengyelország-mérkőzésen a dohai 974 Stadionban 2022. november 22-én. Fotó: MTI / AP / Martin Meissner)

Rovatok