Index Vakbarát Hírportál

Sallói Dániel szerint szükségszerű volt a németek szájbefogós gesztusa Katarban

2022. november 23., szerda 21:45

Az amerikai profi ligában szereplő Sporting Kansas Citynél légióskodó Sallói Dániel a Facebookon üzent, szerinte nem képezheti semmilyen alku tárgyát az emberi jogok ügye, és rendkívül fontos kiállást tettek a német válogatott futballistái Katarban azzal, ahogy a japánok elleni – végül 2–1-re elbukott csoportmeccs előtt – összeálltak a csapatképre. A 26 éves támadó még vitában is kiállt a nézőpontja mellett.

„Ez nem a politikai nyilatkozattételről szól – az emberi jogok nem lehetnek alku tárgyai. Természetesnek kellene lenniük mindenhol, de még mindig nincs így. Ezért is olyan fontos ez az üzenet a számunkra” – írta hivatalos közösségi oldalán a magyar labdarúgó-válogatottban eddig négyszer pályára lépett balszélső a katari vb-n a csapatképre szájukat kezükkel lefogva odaálló német csapatról készült kép fölé.

A 26 esztendős Sallói jelenleg az Egyesült Államokban futballozik, a Sporting Kansas City légiósa. 

A fotó háttere, hogy a németek, hat másik válogatottal egyetemben, egy „One Love” feliratú, szivárványszínekben pompázó szívvel dekorált csapatkapitányi karszalagot szeretett volna használni a vb-n, ám ezt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség végül nem engedélyezte. Egész pontosan a FIFA azt jelezte, hogy mivel tilos a játékosoknak bármilyen üzenetet megfogalmazniuk és közvetíteniük a szerelésükön keresztül – kivétel a szigorúan regulázott szponzori kötelesség a különböző vállrészre vasalt logókkal –, a karszalag használatáért ugyanúgy sárga lapot kapnának, mintha egy feliratos aláöltözetet villantanának meg például gólöröm közben. 

A németek jelezték, hogy Manuel Neuer csapatkapitánnyal nem kockáztatják meg az „indokolatlan” sárga lapot, az első csoportmeccsen inkább nem használják a különleges karszalagot. Ezzel párhuzamosan viszont azt is jelezték, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, azaz a CAS-hoz fordulnak jogorvoslatért, szerintük ugyanis a FIFA nem büntethetné a fenti elven a futballistákat a karszalagért.  

Sallói később a poszt alatt kommentben is kiállt véleménye, valamint a németek gesztusa mellett: 

Emberi jogok! Emberi. Jogok! Én embernek érzem magam! Magyar vagy nem, sportoló vagy nem... 

– írta a felvetésre, hogy inkább ki kéne maradnia a politikai vitából. 

Az ügy eszkalálódik 

Két napja a Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) hivatalos közleményben reagált arra, hogy a FIFA sárga lappal bünteti azt a csapatkapitányt, aki szivárványos karszalagot visel.

A szabályok szerint két sárga lap után (a negyeddöntőig) egymeccses eltiltás jár. A hollandok a pénzbüntetést lenyelték volna, de ilyen szankcióra nem számítottak.

„Ez ellenkezik a sportunk szellemiségével, amely emberek millióit köti össze. A többi érintett országgal együtt kritikus pillantást vetünk a FIFA-val való kapcsolatunkra az elkövetkezendő időszakban” – írták.

A dánok és az angolok egyenesen kilépéssel fenyegetőznek

Anglia is egyike volt annak a hét nemzetnek, amelyek One Love karszalagot vittek volna a pályára, mielőtt visszaléptek volna a sárga lapokkal való fenyegetés miatt. Jesper Möller, a Dán Labdarúgó-szövetség (DBU) elnöke elmondta, Dánia fontolgatja a FIFA-ból való kilépést, és készen áll a tárgyalásokra az UEFA többi tagországával, köztük Angliával.

Az akcióban Németország mellett Hollandia, Anglia, Wales, Belgium, Svájc és Dánia vett volna részt eredetileg. 

A németek kikaptak

A német labdarúgó-válogatott egyébként a gesztust követő, japánok elleni mérkőzésen 2–1-es vereséget szenvedett, s mivel a csoport másik meccsén Spanyolország történelmi 7–0-s sikert ért el Costa Rica ellen, rögvest rendkívül nehéz helyzetbe is került a 2014-es világbajnok a továbbjutást illetően. 

A vereség után a német Spiegel nem finomkodott válogatottjukkal, a lap Már megint a földön című cikkében a csapat pocsék védekezését és a kihagyott helyzeteket rótta fel legnagyobb hibaként, hozzátéve, hogy a csapat túl nagy figyelmet fektetett a szivárványos karszalagok kapcsán a tiltakozásra, pedig a játékra kellett volna figyelnie inkább. 

A német válogatott gesztusokkal tündökölt a mérkőzés előtt, majd hatalmas bukást élt át Japán ellen. A kihagyott helyzetek és a gyenge védelem miatt a továbbjutás is veszélybe került

– írta a lap.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
E CSOPORT, 1. FORDULÓ
Németország–Japán 1–2 (Gündogan 33. – 11-esből, ill. Ricu 75., Takuma 84.)
Spanyolország–Costa Rica 7–0 (Olmo 11., Asensio 21., Torres 31., 54., Gavi 74., Soler 90., Morata 92.)

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Kyle Rivas / Getty Images)

 

Rovatok