Index Vakbarát Hírportál

A német lapok szerint csak a politikai gesztusokban volt erős válogatottjuk

2022. november 23., szerda 17:37

Nem kímélik a német lapok a Japántól 2–1-es vereséget szenvedő nemzeti csapatukat, amelyet a végső győzelemre is esélyesnek tartottak a torna kezdete előtt. A Bild kudarcról ír, a Spiegel legalább a meccs előtti gesztusokban látott némi „tündöklést”.

Ahogy arról az Index is beszámolt, hatalmas meglepetésre Németország 2–1-es vereséget szenvedett Japántól a katari világbajnokság szerdai játéknapján. Az argentinok vereségét követően, az E csoport első találkozóját megvívó felek összecsapása után is lapszemlébe kezdtünk, hogy megnézzük, a legnagyobb német lapok hogyan cikkeznek a Nationalelf számára meglehetősen kínos vereségről. 

Ahogy arra számítani lehetett, meglehetősen kritikusan fogadták odahaza a csapat vereségét az újságírók és lapszerkesztők, egyaránt kínos, gyászos vereségről cikkeznek. 

A Bild címlapján kudarcos vb-kezdésről írnak, a cikkben pedig a szerző egészen pesszimistán ítéli meg  a csapat továbbjutási esélyeit a vereséget követően: 

A kudarc a 2018-as, oroszországi vb-re emlékeztet, amikor az első meccsen 1–0-s vereséget szenvedett a csapat Mexikótól, majd utolsó helyezettként ki is esett a csoportból. 

Az újságíró hozzáteszi, a temérdek helyzet ki nem használása mellett a védelem is aggasztó produkciót nyújtott a német nyitányon, amelyet a spanyolok elleni találkozóig rendbe kell tenni, vagy tényleg kiesik a csapat. 

A Bildhez hasonlóan a Frankfurter Zeitung is Hibás német rajt a világbajnokságon címmel számolt be a Japán ellen elszenvedett meglepő vereségről, amelyet legalább akkora kudarcnak állít be, mint a FIFA ellen sikertelenül megvívott szivárványos karszalagok ügye. 

A német csapat nem használta ki a lehetőségeit. A vereségen mindenki megdöbbent, ez a rajt megalázó volt

– áll a cikkben

A Spiegel sem finomkodott a válogatottal, a lap Már megint a földön című cikkében szintén a csapat védelmét és a kihagyott helyzeteket rója fel legnagyobb hibaként, de hozzáteszi, hogy a csapat túl nagy figyelmet fektetett a szivárványos karszalagok kapcsán a tiltakozásra, pedig a játékra kellett volna figyelniük. 

A német válogatott gesztusokkal tündökölt a mérkőzés előtt, majd hatalmas bukást élt át Japán ellen. A kihagyott helyzetek és a gyenge védelem miatt a továbbjutás is veszélybe került

– írja a szerző. 

Kevésbé kritikus hangú cikkben számol be a vereségről a Kicker, amely A vezetés ellenére a válogatott ismét elrontotta a világbajnokság rajtját című írásában emlékezett meg a kínos vereségről. 

Hansi Flick Mario Götzében és Niclas Füllkrugban bízott az utolsó percekben, de ez nemhogy nem segített, a csapat még rosszabb lett

– írja a lap, amely szintén kiemeli, hogy a Spanyolország elleni találkozó sorsdöntő lesz a továbbjutás szempontjából.

A Die Zeit cikkében kevés saját véleményt megfogalmazva ecseteli a meccs történéseit és a csalódott játékosok szavait, azonban kiemeli, hogy a játékosok egyszerűen feladták a meccset, emiatt sikerült fordítania, majd megtartania az eredményt Japánnak. 

A német játékosokat elkeserítette, ahogy Japán megszerezte a vezetést, ahogyan Ilkay Gündogan is mondta, ennél könnyebben gólt aligha rúgtak korábban világbajnokságot

– áll a cikkben.

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Serge Gnabryék [10-es] már az első csoportmeccsükön elhasaltak. Fotó: Dan Mullan / Getty Images)

Rovatok