Index Vakbarát Hírportál

Volt, hogy kukásként kereste a kenyerét a vb szenzációjának kovácsa

2022. november 23., szerda 16:14

Ha ránéz az ember Hervé Renard-ra, a szaúdi labdarúgó-válogatott elegáns, filmszínészkülsejű, fehér inges szövetségi kapitányára, aki kedden 2–1-es győzelemre vezette együttesét a topfavoritok között emlegetett Argentína ellen, sok minden eszünkbe juthat, csak az nem, hogy az 54 éves francia szakember valaha szemetesként kereste kenyerét, kukákat tologatott és szemetesautót vezetett. Innen, a társadalom mélyéről vezetett útja a szaúdi válogatott kispadjára évi 1,1 millió eurós fizetéssel.

Ha esetleg eddig nem ismerte volna a világ Hervé Renard-t, a szaúdi labdarúgó-válogatott francia szövetségi kapitányát, kedd óta biztosan ismeri. Hiszen a topfavoritok közé sorolt, Lionel Messi nevével fémjelzett Argentína 2–1-es legyőzése ráirányította a reflektorfényt a minden meccsét hófehér ingben levezénylő szakemberre. 

Mondjuk Renard sohasem volt nagy futballista, dacára annak, hogy 22 éves korában együtt játszott az akkor 19 éves Zinedine Zidane-nal a Cannes csapatában. Cannes-ból a Stade de Vallauris, majd az SC Draguignan együtteséhez vezetett az útja, és végül a francia hatodik (!) osztályban fejezte be játékospályafutását. 

Ekkor, a Draguignannál már olyan keveset keresett, hogy reggelente és délelőttönként szemetesként egészítette ki a jövedelmét, hajnali háromkor kelt, tologatta a kukákat, maga vezette a szemetesautót.

Olyan jól ment neki a kukázás, hogy hamarosan beindította saját szemetes(kis)vállalkozását. 

31 évesen befejezte a futballt, és utolsó csapata, a Draguignan edzője lett. Nem egy álommeló, de valahol el kellett kezdeni... Itt két évig dolgozott, amikor Claude Le Roy, a barátja elhívta maga mellé másodedzőnek a kínai Shanghai Cosco csapatához. Ezzel el is indult Renard Szaúd-Arábiáig és a világhírnévig ívelő edzői karrierje.

A következő állomás az angol League One-ban, vagyis a harmadosztályban bolyongó Cambridge United volt, innen Vietnámba (!) vezetett a világvándor útja, majd hazatért Franciaországba a Cherbourg együtteséhez. 

2008 májusában hívta Zambia, és ő ment. A válogatottat 14 év után eljuttatta az Afrika-kupa negyeddöntőjébe, de 2010 áprilisa már Angolában találta a világcsavargót. Itt sem melegedett meg, következett az USK Alger, egy algériai klubcsapat, ám Zambiában valószínűleg szép emlékeket őriztek a franciáról, mert 2011. október 22-én visszahívták a válogatotthoz. 

Na, ez volt Renard számára az ősrobbanás.

Ugyanis 2012-ben megnyerte a válogatottal az Afrika-kupát, amire még nem volt példa az ország történelmében, és a diadalt az 1993-as repülőgép-katasztrófa áldozatainak emlékére dedikálta. Akkor a teljes zambiai válogatott 18 játékossal odaveszett az óceán habjaiban. 

2003 októberében a Sochaux hívta Renard-t, és ő ment, kilépett zambiai szerződéséből. Itt nem volt sikeres, kiejtette a csapatot, és azonnal tovább is állt az elefántcsontparti válogatott élére. Kiderült, a fekete kontinens az ő igazi terepe, mert megnyerte a 2015-ös Afrika-kupát, ezzel ő lett az első szakvezető, aki két különböző válogatottal meg tudta valósítani ezt a bravúrt. 

Ám pechjére megint visszahúzta a szíve szülőhazájába, a Lille csapatához, de miután 13 fordulóban csak 13 pontot tudtak szerezni, megkapta a felmondólevelét. Egészen Marokkóig repült, és ki is juttatta az ország válogatottját a 2018-as oroszországi világbajnokságra. Csakhogy 2019 júniusában Marokkó kiesett az Afrika-kupán, és Renard magára vállalta a felelősséget, lemondott.

Mint utóbb kiderült, ez a kudarc álruhába bújtatott áldás volt a trénernek. Szaúd-Arábia hívta, és ő igent mondott 2019 júliusában. Idén márciusban megvolt a kijutás a katari vb-re, időközben Renard lett a szaúdi válogatott történetének legsikeresebb külföldi szövetségi kapitánya 18 megnyert meccsével. És akkor hol volt még az Argentína elleni 2–1!

Ez volt az első eset, hogy a sivatagi királyság válogatottja megnyerte világbajnoki nyitómeccsét, 2002-ben például 8–0-ra kikapott Németországtól, 2018-ban pedig 5–0-ra Oroszországtól. 

Renard tudja, honnan jön a pénz, roppant diplomatikus hangnemben nyilatkozott Argentína legyőzése után:

Amikor három éve elvállaltam a válogatott irányítását, minden segítséget megkaptam a szövetség elnökétől és a sportminisztériumtól. Amikor találkoztunk a koronaherceggel, Mohammed bin Szalmannal, ő nem helyezett ránk semmiféle nyomást, és ez nagyszerű. Ha az embert presszionálják, az nem szül jó vért.

Renard nem akármilyen motivátor.

Őrült edzőnk van, aki a szünetben olyan beszédet intézett hozzánk, hogy én például sírva fakadtam – mondta Abdel-Ilah al-Maliki, a válogatott középpályása a szaúdi televízióban. – Sőt már előzőleg is olyan erővel beszélt a lelkünkre, hogy legszívesebben már reggel elkezdtük volna a meccset.

Renard nem győzte dicsérni játékosait.

Nem akárkit győztek le, azt az Argentínát, amely előzőleg 36 mérkőzésen keresztül veretlen maradt, és amely Dél-Amerika bajnoka. Örömet akartunk szerezni 35 millió szaúdinak, és ez sikerült is. 

Ahogy az Index is megírta, a szerdát a győzelem hatására munkaszüneti nappá nyilvánították a sivatagi országban. 

A francia szakvezetőről az Index Sportcastjében a válogatott labdarúgóból lett spotmenedzserrel, Zombori Zalánnal is beszélgettünk. 

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Herve Renard, a szaúd-arábiai labdarúgó-válogatott menedzsere a 2022-es labdarúgó-világbajnokság Argentína–Szaúd-Arábia-mérkőzése előtt a Lusail Stadionban 2022. november 22-én. Fotó: Alex Livesey / Danehouse / Getty Images)

Rovatok