Index Vakbarát Hírportál

A portugálok és a brazilok is győzelemmel mutatkoztak be

A labdarúgó-világbajnokság ötödik napjának legfontosabb történései

Index
2022.11.24. 15:28
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz labdarúgó-válogatott játékosai a közösségi médiában kívántak sok sikert „testvérnemzetüknek”, a katari világbajnokságon szereplő Szerbiának, amely Brazília ellen mutatkozik be a tornán. A szerbek ma este lépnek pályára az ötszörös világbajnok ellen a G csoport első fordulójában – írja az MTI. 

    Sok sikert a világbajnokságra! Hiszünk testvéreink sikerében

    – tette közzé az orosz együttes saját közösségimédia-felületein.

    Sajtóértesülések szerint néhány szerb szurkoló várhatóan orosz zászlóval érkezik majd a találkozóra, amit nem tiltanak, ugyanakkor a lobogón nem jelenhetnek meg hadi szimbólumok, ezt pedig a szervezők szigorúan ellenőrzik.

    A nemzetközi szövetség (FIFA) az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot az idei labdarúgó-világbajnokság pótselejtezőjéből, válogatottjait és klubcsapatait pedig kitiltották a sportági eseményekről.

  • A PSG és a brazil labdarúgó-válogatott egyik legnagyobb sztárja, Neymar elkapta a vb-lázat: a klasszis támadó legutóbbi Instagram-bejegyzésében azt írta, alig várja, hogy a nemzeti csapattal nagy dolgokat vigyen véghez a katari világbajnokságon.

    A legtöbb figyelem ezúttal is Lionel Messire és Cristiano Ronaldóra irányul, viszont nem szabad elfelejteni, hogy minden bizonnyal Neymar is az utolsó világbajnokságán vesz részt, könnyen elképzelhető, hogy a torna után lemondja a válogatottságot.

    „Álmodozni, célt kitűzni és a célodat előtérbe helyezni nem jelent egyet a riválisok lebecsülésével” – elmélkedett egy sort Neymar.

  • Ugyan Kanadát 1–0-ra legyőzte Belgium, szerintünk a kanadai válogatott sokkal jobban játszott. A mérkőzés lefújása után a pályán mondott egy rövid beszédet John Herdman, a kanadai szövetségi kapitány. Amikor az ausztrál Foxsports újságírója megkérdezte, mit mondott a vereséget követően a játékosainak, Herdman nem habozott felidézni a lelkesítő beszédét. Azt mondtam nekik, hogy ide tartoznak. 

    És most megyünk, és megb****uk a horvátokat. Ilyen egyszerű 

    – elevenítette fel szavait a kanadai szövetségi kapitány. 

    A jelek abszolút biztatók: a vb-n először játszó futballisták (Kanada egyetlen világbajnokságon játszott ezelőtt, még 1986-ban) egyáltalán nem ijedtek meg a legutóbbi mundialon bronzérmet szerző Vörös Ördögöktől,és a mérkőzés képe alapján nagy remény van a fiatal együttesben. Ráadásul Horvátország nem mutatott erős játékot a nyitómeccsen, Marokkó ellen csupán gól nélküli döntetlenre futotta az előző világbajnokság ezüstérmesének. 

  • A játékrész hajrájában majdnem megszerezte a vezetést Uruguay, egy szögletből érkező labdát Diego Godín fejelt a jobb alsó irányába, ám a koreaiak szerencséjére a fejes a kapufát találta el, onnan pedig kifelé pattant a labda. Ettől eltekintve az első félidő unalmas volt, kaput eltaláló lövés nélkül ért véget az első 45 perc. 

  • Eden Hazard kritikával illette a német labdarúgó-válogatott tagjait, amiért eltakarták a szájukat a Japán elleni mérkőzés előtt. „Azért vagyunk itt, hogy focizzunk” – szögezte le a Real Madrid játékosa.

    A németek a FIFA döntése után a szájukat eltakarva pózoltak a csapatfotó elkészítésekor, mielőtt beleszaladtak volna egy meglepő vereségbe. Mint ismert, a nemzetközi szövetség leszögezte: sárga lapot kap az a játékos, aki szivárványos karszalagot viselve futballozik a tornán. A szankció kilátásba helyezése nagy felháborodást okozott, Dánia állítólag már azon gondolkodik, hogy kilép a FIFA-ból.

    Hansi Flick, Németország szövetségi kapitánya így nyilatkozott a gesztusról: „Ez üzenet volt, azt szerettük volna érzékeltetni, hogy a FIFA elhallgattat minket.”

    Miután Belgium legyőzte Kanadát, Hazard is megszólalt a szájeltakarásról:

    „Jobban tették volna, ha nem foglalkoznak ezzel az üggyel, és nyernek. Azért jöttünk, hogy futballozzunk, nem pedig azért, hogy politikai üzenetet közvetítsünk. Mi a futballra akarunk koncentrálni”, jelentette ki a Chelsea korábbi karmestere – írja az Independent.

  • 30 percet követően nem volt még kaput eltaláló lövés az Uruguay–Dél-Korea-mérkőzésen. Kapura tartó lövésből is – kisebb jóindulattal – kettőt láthattunk. A labdabirtoklás nagyjából egyenlő, eddig nem túl izgalmas a játék.

  • Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya megerősítette, hogy Harry Kane bokasérülése után már pénteken pályára léphet a katari világbajnokságon az Egyesült Államok ellen. Southgate szerint a 29 éves támadónak inkább a lábfejét érte a sérülés, de a vizsgálatok során kiderült, hogy nincs nagy baj. Kane már jobban van, és készen áll a pénteki összecsapásra.

    Elővigyázatosságból megvizsgáltattuk, hogy lássuk, minden rendben van-e. Szerintem nagyon fontos, hogy kiderítsük, mi van ott bent, és az ő esetében mindent rendben találtak

    – mondta az 52 éves szakember.

    A négy éve hat találattal gólkirály Kane-t a 48. percben próbálta becsúszva szerelni Morteza Puraligandzsi az Irán ellen 6–2-re megnyert hétfői nyitókörös csoportmeccsen – ekkor sérülhetett meg –, majd a 76. percben Callum Wilson váltotta.

    Anglia az Egyesült Államok elleni meccs után jövő kedden Wales ellen zárja csoportkört.

  • Útjára indult a labda az Uruguay–Dél-Korea-találkozón, harmadjára meccselnek egymással világbajnokságon a felek. 1990-ben és 2010-ben egyaránt a dél-amerikai csapat győzött, a legutóbbi meccsen Luis Suárez duplázott. 

  • Amint arról beszámoltunk, Svájc 1–0-ra legyőzte Kamerunt csütörtökön. Ennek ellenére André Onana, az afrikai csapat kapusa világbajnoki rekordot döntött: 26-szor ért labdához a tizenhatoson kívül. A mérkőzésen egyébként összesen 61-szer találkozott a labdával.

  • A csütörtöki játéknap második mérkőzésén Uruguay Dél-Koreával csap össze, a dél-amerikaiak kezdőjében pedig helyett kapott a csapat egyik veteránja, Luis Suárez.

    Az uruguayi kezdőcsapat: Rochet–Caceres, Gimenez, Godin, Olivera–Vecino, Bentancur, Valverde–Núnez, Pellistri, Suárez. 

    Mindeközben Dél-Korea keretéből mind az öt Kim a kezdőben, ráadásul mindannyian a saját kapujuk körül helyezkednek el.  

  • Több hibázási lehetősége nincs a katari világbajnokságon szereplő német labdarúgó-válogatottnak Hansi Flick szerint.

    A szövetségi kapitány úgy véli, hogy a Japántól egygólos előnyről elszenvedett szerdai 2–1-es vereséggel elpazaroltak egy lehetőséget, és a vasárnap este sorra kerülő, spanyolok elleni találkozón már nem hibázhatnak.

    „Dolgoznunk és fejlődnünk kell, előremenni és megmutatni a csapat karakterét, hogy megőrizzük esélyünket az utolsó fordulóra” – utalt a Costa Rica elleni jövő csütörtökre kiírt mérkőzésre.

    „Hiszünk a csapatban, pozitívak vagyunk és így is szeretnénk hozzáállni a vasárnapi találkozóhoz” – fogalmazott Flick, aki kiemelte a vereség feldolgozását és a tiszta fejek fontosságát, valamint a taktikai hibák javításának szükségességét.

    Az E csoportot a kiütéses, 7–0-s Costa Rica elleni sikerrel rajtoló spanyolok vezetik, jobb gólkülönbségükkel megelőzve az ugyancsak hárompontos Japánt.

  • Breel Embolo találatával Svájc 1–0-ra megverte a kameruni válogatottat a csütörtöki játéknap nyitómérkőzésén. Az első félidőben még az afrikai csapat volt aktív, de az akkor kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, és végül pont nélkül maradt Kamerun.

    A mérkőzésről Borbély László kollégánk helyszíni beszámolóval jelentkezik, amit alább olvashatnak. 

  • A német válogatott Japán elleni veresége kevesebb mint tízmillió embert vonzott Németországban. Az AGF adatai szerint 9,2 millióan kapcsoltak oda a mérkőzésre, ez a tévénézők 60 százaléka volt.

    Ha az adatot a korábbi világbajnoksággal hasonlítjuk össze, egyértelmű a csökkenés. Az oroszországi tornán a Nationalelf találkozóit több mint 25 millióan látták, ez akkor átlagosan a tévénézők 76,3–87,4 százalékát jelentette.

    A német–japán meccs utáni két találkozót (Spanyolország–Costa Rica, Belgium–Kanada) kevesebb mint ötmillióan nézték Németországban.

  • Az első, kaput eltaláló lövéséből gólt szerez Svájc, miután Xherdan Shaqiri tálalt Breel Embolo elé, aki a tizenhatoson belüli lövésével a kapuba lőtt. 1–0! 

  • A világbajnokság eddigi legnagyobb trolljai egyértelműen a mexikói szurkolók. Néhányan ugyanis beruháztak lójelmezekbe, és így ügetnek a katari lovas rendőrök mögött: 

    A 2018-as oroszországi világbajnokságon is a mexikóiakhoz fűződik a hatóságok megviccelése, a reptéri motozáson okozott felejthetetlen pillanatokat az egyik mexikói szurkoló. 

  • Nem született az első 45 percben gól a Svájc–Kamerun-mérkőzésen. Az afrikai csapat volt veszélyesebb a kapura, két, kaput eltaláló lövést jegyzett Kamerun, míg a svájciak egyelőre nem találták el a célterületet. 

    Folytatás a szünet után. 

  • Az afrikai együttes eddig meggyőzőbben játszik a svájciaknál, az egyik megiramodást követően pedig az alattunk helyet foglaló kameruni kolléga felpattant a helyéről, hogy fennhangon nyilvánítson véleményt:

    Kamerun a futball, ez mágikus!

    Nem sokkal később az egész sor felugrott, szabálytalanságot reklamálva, ékesnek nem nevezhető szavakat ordítva. Jó a hangulat, na!

  • Lothar Matthäus szerint a katari világbajnokságon a Japántól elszenvedett szerdai 2–1-es vereséggel rajtoló német labdarúgó-válogatottat zavarja a „háttérzaj”, ami miatt a játékosok nem koncentrálnak megfelelően a sportszakmai feladatokra.

    Az emberi jogokkal és a csapatkapitányi karszalaggal kapcsolatos viták, valamint az, hogy a szurkolók ihatnak-e sört, vagy sem, nem hagyják érintetlenül a futballistákat

    – vélekedett a játékosként 150-szeres válogatott, világ- és Európa-bajnok szakember.

    A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya a német RTL televíziónak azt mondta, úgy tűnt neki, mintha „leblokkoltak volna a játékosok a második félidőben”.

    „A labdarúgók azért vannak ott a vb-n, hogy focizzanak és képviseljék hazájukat a pályán. Németország sokat tárgyalt bizonyos témákról és arról, hogy hogyan lehet átadni üzeneteket, de ennek hatására a koncentráció automatikusan csökken” – jelentette ki a 61 éves Matthäus.

    A korábbi kiváló futballista szerint a Spanyolország elleni, vasárnap sorra kerülő mérkőzésre fel kell javulnia a német válogatottnak, amelynek szerinte „kompaktan és önbizalommal telve” kell pályára lépnie.

    „Csapatként kell játszanunk, a teljesítményünk határán, de mindenekelőtt ki kell használni a lehetőségeinket” – vélekedett Matthäus.

    A Costa Rica elleni 7–0-s sikerrel rajtoló spanyolok és az immár a versenyben maradásért küzdő németek egymás elleni meccse mellett az E csoport másik vasárnapi találkozóján Japán csap össze Costa Ricával.

  • A Svájc–Kamerun-meccsen útjára indult a labda. Svájcnak ez egy kötelező győzelem kell hogy legyen, ha a továbbjutásban gondolkodik a csapat, de Kamerun nem lesz könnyű ellenfél. A két csapat még sosem találkozott egymással, így előzetes eredmények alapján nem nagyon lehet tippelni. A stadion helyszíni tudósítónk, Borbély László szerint jó, ha félig megtelt, egyelőre a televíziós közvetítésből sem szűrődik ki túl nagy szurkolás. 

  • A katari hatóságok a keresztes lovagnak beöltözött angol szurkolókat kitiltják a stadionokból – ahogy arról egy videó is tanúskodik. Arra hivatkoznak a helyi szervek, hogy a kereszteslovag-jelmezek történelmi okok miatt sértik a házigazda muszlim ország lakóit. 

    Az angol válogatott magabiztos, 6–2-es győzelemmel kezdte a világbajnoki szereplését, következő mérkőzését péntek este, az Egyesült Államok ellen játssza.

  • A Svájc–Kamerun-mérkőzésre sikerült először asztalt is kapnom a lelátóra, kis televízióval, érdekes élmény lesz ezt is megtapasztalni.

    Az viszont biztosnak látszik, hogy itt most nem lesz telt ház, negyedórával a kezdés előtt jó, ha félig megtelt a stadion.

  • Harry Wilson, a Wales válogatott játékosa a csapat szerdai sajtótájékoztatóján elárulta: Gareth Bale Katarban nem hódol imádott hobbijának, a golfnak. A walesi sztárjátékos két okból sem ragad ütőt (pedig lenne rá lehetősége a hotelben szimulátoron): egyrészt nem akarja elveszíteni koncentrációját, másrészt el akarja kerülni a golffal járó hátfájdalmat.

    Wales a csoportkör első fordulójában 1–1-re végzett az Egyesült Államokkal, péntek délelőtt a második körben Iránnal találkozik.

  • Egy kis érdekesség még a tegnapi nap kapcsán: Spanyolország 7–0-s győzelmével több rekordot is felállított. Ez volt a hispánok világbajnoki történetében a legnagyobb arányú győzelem, a korábbi rekord az 1998-as tornáról Bulgária 6–1-es legyőzése volt. 

    A labdabirtoklásban is rekordot döntöttek a spanyolok, 81,8 százalékban volt náluk a labda a mérkőzés alatt, ez a valaha volt legmagasabb arány a vb-k történetében. Továbbá az ötödik gól szerzője, Gavi a világbajnokságok történelmének harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki betalált a hálóba. A Barcelona középpályását csak Pelé és a mexikói Manuel Rosas előzi meg. 

    A spanyol válogatott legközelebb vasárnap, Németország ellen lép pályára, ahol akár egy döntetlennel is biztosíthatja továbbjutását a csoportból.  

  • Magyar idő szerint délelőtt 11-kor megkezdődik a katari világbajnokság csütörtöki játéknapja a Svájc–Kamerun-mérkőzéssel. A G csoport nyitányán az utóbbi évek legerősebb svájci válogatottja számít a mérkőzés esélyesének, de Kamerunt sosem lehet leírni világbajnokságokon. 

    A kezdőcsapatok: 

    Svájc: Sommer–Widmer, Elvedi, Akanji, Rodríguez–Xhaka, Freuler, Vargas, Sow, Shaqiri–Embolo.

    Kamerun: Onana–Fai, Castelletto, N’Koulou, Tolo – Oum Gouet, Hongla, Anguissa – Toko Ekambi, Mbeumo, Choupo-Moting.

  • Carlo Ancelotti, a Real Madrid olasz vezetőedzője elárulta, melyik csapatnak szurkol a világbajnokságon, miután Olaszország nem jutott ki a tornára.

    „Kanadának szurkolok, amely a második otthonom, és sok-sok év után tért vissza a világbajnokságra. A helyi szövetség elnöke Abruzzóból származik, így mindenki Kanadáért szorít” – mondta egy olasz rádiónak Carlo Ancelotti. Persze nemcsak ez áll a háttérben: az olasz tréner felesége, Mariann Auger McClay Kanadában született.

    Ancelotti egy évig élt Kanadában, Vancouverben, mielőtt 2015-ben a Bayern München kispadjára ült.

  • Uli Hoeness szerint az idei világbajnokság biztosan nem lesz sikeres, ez szerinte már most világos.

    A Bayern München korábbi elnöke a német RTL-nek azt mondta, a katari vb a futball egészét károsítja. A játékosként világ- és Európa-bajnok Hoenesst elsősorban a szurkolók torna iránti csekély érdeklődése aggasztja.

    A sportvezető a német szövetséget is kritizálta. Azt nehezményezte, hogy a DFB-nek nem volt bátorsága igazán szembeszállni a FIFA-val, még akkor sem, ha szájeltakarással tiltakoztak.

    Számomra Gianni Infantino nagy katasztrófa a világ futballjának, ez pedig egy nagyszerű lehetőség lett volna megmutatni neki: eddig, és ne tovább!

    – fogalmazott Hoeness, aki úgy gondolja, a bojkott rossz megoldás lenne, a házigazda Katar folyamatos kritikája ellenére.

    Évekig volt elég idő a dolgok megoldására. Azt hiszem, az európai szövetségek egyáltalán nem vették észre, mekkora hatalmuk van valójában.

  • Lassan már megszokottá válik világeseményeken, hogy a japán válogatott és szurkolói példaértékű viselkedést tanúsítanak. Most sem volt ez másképpen, miután Japán bravúrosan legyőzte a német válogatottat, az ázsiai szurkolók az ünneplést megelőzően összegyűjtötték a szemetet a stadionban, és segédkeztek a takarításban. 

    Japánban a tisztaság a kultúra része, amire már az iskolákban tanítják a gyermekeket, mivel a tanulók takarítják tantermeiket és a folyosókat is. 

  • Thomas Delaney térdsérülést szenvedett, így véget ért a 31 éves középpályás világbajnoksága.

    A Sevilla futballistáját a Tunézia elleni találkozó első félidejének végén kellett lecserélni.

    Kasper Hjulmand szövetségi kapitány elmondta, Delaney természetesen hiányozni fog a csapatnak, de sok jó játékos alkotja a dán keretet, akik készen állnak a következő mérkőzésre.

    A dánok legközelebb szombaton, a világbajnok franciák ellen lépnek pályára.

  • Nem várt nehézség keseríti az angolok életét Katarban: akadozik a vezeték nélküli internetszolgáltatás a válogatott főhadiszállásán, így a játékosok nem tudnak kapcsolatba lépni szeretteikkel – írja a Daily Mail.

    Mióta az angol válogatott megérkezett Katarba, a játékosok csak egyszer találkozhattak a vébére kilátogató családtagjaikkal: az Irán elleni kiütéses győzelem (6–2) után Gareth Southgate felengedte a futballistákat a lelátóra. A családtagok egyébként egy hajón vannak elszállásolva, ami nyitott – a szakmai stáb ide nem engedi egyelőre a labdarúgókat, mivel attól tart, hogy felüti a fejét a koronavírus.

    Az angol válogatott főhadiszállását csak maszkban lehet megközelíteni, a stábtagok és a sajtó munkatársai is csak védőfelszerelésben léphetnek kapcsolatba a játékosokkal.

    Ennél talán nagyobb probléma, hogy az Irán ellen két gólpasszt jegyző Harry Kane bokasérüléssel bajlódik, játéka kérdéses a péntek esti Egyesült Államok elleni csoportmeccsen.

  • A szerdai játéknap utolsó mérkőzésén Belgium 1–0-ra győzte le Kanadát, a találkozó legjobb játékosának pedig a Manchester City középpályását, Kevin De Bruynét választották. A belgák klasszisa a mérkőzés után elmondta, nem igazán érti, miért ő kapta az elismerést. 

    Nem hiszem, hogy jól játszottam. Nem tudom, miért kaptam meg a trófeát. Talán a nevem miatt.

    Alátámasztják De Bruyne szavait statisztikái is, mivel az első félidőben mindössze 60%-os pontossággal passzolt, és 15 labdaérintése volt.

    A mérkőzésről helyszíni tudósításunkat itt olvashatja!  

Rovatok