Index Vakbarát Hírportál

Sorozatban nyolcadszor véreztek el a megszelídített Oroszlánok

2022. november 24., csütörtök 12:56

A katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának nyitómérkőzésén Svájc nem túl meggyőző első félidő után Breel Embolo góljával 1–0-ra legyőzte Kamerunt az al-Dzsanúb Stadionban.

A csütörtöki játéknap érdekes mérkőzéssel vette kezdetét, hiszen a nyolcadik világbajnokságán részt vevő Kamerun az afrikai térség legkiemelkedőbb szereplője ebben a kategóriában, Svájc pedig az Európa-bajnok Olaszország búcsújához járult óriási mértékben – köszönhetően Yann Sommer két kivédett büntetőjének is a nagy rivális ellen.

Ennek ellenére túlzás lenne azt állítani, hogy feszült várakozás várta volna a találkozót, nem véletlen, hogy először ide sikerült asztalt kapnunk, a lelátó is inkább csak háromnegyed részben telt meg a kezdésre, és a hangulat sem volt túl erős, amikor éppen nem álltak neki az afrikai szurkolók egy kis zenélésnek.

Bár a svájciak gyorsan szöglethez jutottak, az első valamirevaló helyzetre a 10. percig kellett várni, akkor Bryan Mbeumo lépett ki remek ütemben, lövését Yann Sommer hárította Karl Toko Ekambi érkezett, aki hatalmas helyzetben a léc fölé durrantott. 

Nem sokkal később ismét a lassan 34 éves kapusnak kellett játékba avatkoznia, Eric Maxim Choupo-Moting lövésénél is sikerrel tette – más kérdés, hogy ezt ugyanúgy les előzte meg, mint a svájciak tizenegyesgyanús esetét.

Félórányi játékhoz érve viszont ismét Sommeren volt a sor, Martin Hongla került lövőhelyzetbe a jobb oldalon, de a kapuson ezúttal sem lehetett kifogni. 

A játékrész hajrájában az európai együttes is éledezett, de Nico Elvedi és Manuel Akanji fejese sem találta el a kaput.

Ez amúgy végül egyszer sem jött össze Svájcnak, Kamerun így a második ilyen félidejét mutatta be a vb-k során – ez nem volt jó előjel, hiszen 2002-ben Németország ezzel együtt is nyert végül 2–0-ra…

A fordulást követően pedig jött is a hideg zuhany: villámgyorsan ritmust váltottak a svájciak, és a 48. percben Xherdan Shaqiri centerezését Breel Embolo passzolta a kapuba (1–0).

A kapott gól kissé megfogta a Szelídíthetetlen Oroszlánokat, mígnem az 57. percben Choupo-Moting kígyózott el a jobb oldalon, hogy aztán Sommer szögletre mentsen.

A játékrész derekán felpörögtek a csapatok, előbb André Zambo Anguissa fejelt Sommer kezébe, majd a kontrából Ruben Vargas ziccere akadt el André Onanában – és a szöglet után is felsóhajthattak az afrikaiakért szorítók, hogy nincs újabb találat.

Ezt követően viszont csendesen csordogáltunk a lefújás felé, mígnem Granit Xhaka lőtt egyet a bal alsó felé (Onana hárított), majd Haris Seferovic hatalmas lehetőségét a védők blokkolták, így maradt az 1–0-s svájci siker. 

Kamerun így hiába volt a mérkőzés nagy részében – legalább – egyenrangú ellenfele Svájcnak, egymás után a nyolcadik vb-meccsét is elveszítette.

Este a kvartett másik mérkőzésén bemutatkozik a torna első számú favoritja, Brazília is, a mieinkkel azonos Eb-selejtezős csoportba kerülő Szerbia ellen.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
G CSOPORT, 1. FORDULÓ
Svájc–Kamerun 1–0 (Embolo 48.)
A csoport másik meccsén
20.00:
 Brazília–Szerbia

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Youssef Loulidi / Fantasista / Getty Images)

Rovatok