Index Vakbarát Hírportál

Elmagyarázzuk, miért osztják három részre a labdabirtoklást a világbajnokságon

2022. november 24., csütörtök 16:51

Megannyi érdekessége van a katari labdarúgó-világbajnokságnak, ilyen például a szokásosnál is hosszabb ráadások, vagy említhetjük azt is, hogy a közvetítésekben megjelenő statisztikai sáv, ami a labdabirtoklást mutatja, immár három részre van osztva. Utóbbi miértjeinek jártunk utána.

Viszonylag egyszerű magyarázata van a jelenségnek, márpedig az, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a világbajnokságon már külön számon tartja azt is, amikor a labdát valójában egyik csapat sem birtokolja. Az újítás elsődleges célja az, hogy még jobban szemléltesse az adott csapat dominanciáját, továbbá százalékban megmutassa, mennyi ideig nem birtokolta egyik csapat sem a játékszert. 

Ilyen helyzet például, mikor a kapusról kipattanó labdáért küzdenek meg a támadók és védők, vagy mikor két játékos összecsap akár a levegőben, akár a földön. Ilyen szituáció lehet még az is, mikor a védőjátékos tisztázás céljából előrerúgja a labdát, és míg a játékszer a levegőben van, addig nem lehet tudni, melyik csapat fogja azt birtokolni, amint földet ér. 

A világbajnokság nyitómeccsén is már ennek ismeretében szemléltették a labdabirtoklást, ami azt mutatta, hogy az ecuadori csapatnál 58%-ban volt a labda, a házigazda Katar 30%-ban birtokolta a játékszert, míg a fennmaradó 12%-ban semleges helyen volt a labda. 

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok