Index Vakbarát Hírportál

Ezt ki gondolta volna? Japán, miután legyőzte Németországot, kikapott Costa Ricától

2022. november 27., vasárnap 13:02

A katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második fordulójában az első körben bravúrgyőzelmet arató Japán hatalmas meglepetésre 1–0-s vereséget szenvedett Costa Ricától.

Az első fordulóban aratott bravúros sikere után újabb győzelemre készült Japán, ezúttal Costa Rica ellen. Kicsit sem tűnt lehetetlen küldetésnek a három pont begyűjtése az ázsiai csapatnak, mivel Costa Rica a nyitókörben megsemmisítő, 7–0-s vereséget szenvedett a spanyol válogatottól.

Érdekesség volt a találkozó előtt, hogy a Németország elleni győztes csapathoz képest öt helyen változott a japánok kezdőcsapata. És ugye úgy szól a mondás, hogy győztes csapaton ne változtass...

A mérkőzés első játékrészében finoman szólva sem rághattuk le körmeinket az izgalomtól, mivel nagy részben mezőnyjáték zajlott, kaput eltaláló lövés nélkül zárták a félidőt a felek, és ha őszinték akarunk maradni, említésre méltó helyzetet sem jegyezhettünk fel. A 35. percben Anthony Contreras cselezett ki két japán védőt a tizenhatoson belül, aztán Joel Campbellnek passzolt, de a Costa Rica-i támadó méterekkel a kapu mellé lőtt.

És nagyjából ez volt az egyetlen olyan jelenetsor, ami bármekkora gólveszélyt hordozott magában.

A második félidő első percében már rögtön több izgalom történt, mint a teljes első játékrészben, mivel Aszano Takuma 16 méterről lőtte kapura a labdát, Keylor Navas pedig bravúrral hárította az életerős próbálkozást. Két perccel később újra munkában volt a Costa Rica-i védelem, ezúttal Endo Vataru próbálkozott, de a tizenhatoson kívülről érkező lövését a védelem blokkolta.

A folytatásban kettő, ígéretes helyről elvégzett japán szabadrúgás borzolta a kedélyeket, de egyik lövés sem jelentett valós veszélyt a kapura, így maradt továbbra is a gól nélküli döntetlen.

A 81. percben viszont bekövetkezett az, amire valószínűleg csak nagyon kevesen számítottak: Costa Rica a világbajnokságon első alkalommal találta el a kaput, és ebből rögtön meg is szerezte a vezetést!

Az előrehúzódó védő, Keysher Fuller kiváló csavarása kötött ki a hálóban, de meg kell hagyni, tíz kapusból valószínűleg a többség azért ezt hárította volna. Lényeg a lényeg, meglepetésre megszerezte a vezetést a közép-amerikai csapat.

A folytatásban magasabb sebességre kapcsoltak a japánok, egy beadást követően Keylor Navasnak újabb bravúrt kellett bemutatnia, de most sem talált utat a Costa Rica-i kapuba a labda. Több helyzet nem alakult ki, így akármennyire hihetetlen, Costa Rica a két világbajnoki mérkőzése alatt egyszer találta el a kaput, de ez pont elég volt arra, hogy két forduló után három ponttal álljon. 

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
E CSOPORT, 2. FORDULÓ
Japán–Costa Rica 0–1 (Fuller 81.)

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Francois Nel /  Getty Images) 

Rovatok