Index Vakbarát Hírportál

Ezt már nem úszta meg Belgium, sikerével Marokkó a csoport élére állt

2022. november 27., vasárnap 15:56

A katari labdarúgó-világbajnokság F csoportjának 2. fordulójában Belgium hatalmas meglepetésre 2–0-ra kikapott Marokkótól, így az afrikai együttes átvette a vezetést a kvartettben a 2018-as bronzérmestől.

A belga válogatott a rutinját érvényesítve megnyerte a Kanada elleni csoportmeccset – ha pontozásos sportág lenne, akkor azért jócskán alulmaradt volna –, a találkozó előtt pedig Michy Batshuayi találata jelentette az egyetlen gólt ebben a csoportban, mivel Marokkó 0–0-ra végzett Horvátországgal.

Ahogyan tegnap Tunézia, most Marokkó esetében is döbbenetes lelátói fölényt tapasztalhattunk, szinte fülsiketítő volt, amikor a belgáknál volt a labda, miközben tomboltak a marokkói szurkolók, ha a kedvenceik támadtak.

Már az első percben felrobbanhatott volna a stadion, hiszen Hakim Zijes erőszakos labdaszerzése után megiramodhatott a jobb szélen, centerezése viszont hosszú lett a középen érkező Jusszef en-Neszirinek.

Ezután viszont erősorrendünk egyik kiválósága vette át a kezdeményezést, és már az ötödik percben vezetéshez juthatott volna, ha Michy Batshuayi ziccerénél a himusz után rosszul levő Bono helyére érkező Munir nem véd bravúrral.

A Courtois – Alderweireld, Vertonghen, Castagne – Meunier, Onana, Witsel, T. Hazard – De Bruyne, E. Hazard – Batshuayi tizeneggyel kezdő belgák ezt követően főleg pontrúgásokkal veszélyeztettek, mígnem a 16. percben Kevin De Bruyne távoli lövése a blokkról mellépattant, majd Thomas Meunier próbálkozását Munir hárította.

A játékrész derekán ismét villant a Chelsea marokkói varázslója, de Zijes 20 méteres bombája kevéssel a léc fölé zúgott.

Pillanatokkal később Thibaut Courtois emelte meg a hangerőt a stadionban, szemtelenül hidegvérű cselt húzott meg a rárontó támadóval szemben.

Az afrikai csapat ettől felbátorodott, és előbb Szelim Amallah, majd Asraf Hakimi is nagy helyzetbe került, de egyikük lövése sem találta el a kaput. 

A belgák mintha kicsit belekényelmesedtek volna a nagy mezőnyfölényükbe, és a félidő utolsó percében csak a videózás mentette meg a belgákat Zijes szabadrúgásgólja után – a belül zavaró támadók már lesen helyezkedtek.

A második játékrészt Zijes távoli próbálkozása indította el, de az első nagy védésre sem kellett sokat várni, Eden Hazard egyéni akciója után Munir mentett szögletre. 

Szólóra szóló volt a válasz, Szofian Bufal fűzte be Alderweireldet a 16-os bal oldalánál, majd a hosszú sarok mellé tekert.

Mindkét kapitány cserékkel próbálta felrázni a csapatát, az Eden Hazard-t váltó Dries Mertens tekerését és Batshuayi felpattanó lövését is megszelídítette Munir, majd jöhettek a marokkói friss emberek is, ezzel pedig a vezető gól!

A 73. percben az öt minutummal korábban beálló Abdelhamid SZabiri végzett el éles szögből, balról szabadrúgást, a labda egy zavaró emberen átjutva ismét a kapuba került, ezúttal pedig már les sem mentette meg Courtois-t (0–1)!

Na meg a fülünket az egészen félelmetessé váló atmoszférától!

A gól után érkezett Romelu Lukaku is a pályára, de Jan Vertonghen volt az, aki nagyon közel került az egyenlítéshez, a 82. percben Mertens szöglete után a bal oldali kapufa mellé fejelt.

az utolsó percek viszont megint Marokkóról szóltak, és bár Abderrazak Hamdallah lövését még védte Courtois, Zijes jobb oldali beadása után Zakaria Abuhlal a rövid felsőbe bombázott (0–2)!

Marokkó ezzel óriási meglepetésre legyőzte Belgiumot, és átvette a vezetést a csoportban, amelyben Horvátország–Kanada-mérkőzéssel folytatódik a küzdelem.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
F CSOPORT, 2. FORDULÓ
Belgium–Marokkó 0–2
(Szabiri 73., Abuhlal 92.)
A csoport másik meccsén
17.00: Horvátország–Kanada
A csoport állása: 1. Marokkó 4 pont (2–0), 2. Belgium 3 (1–2), 3. Horvátország 1 (0–0, 1 meccs), 4. Kanada 0 (0–1, 1)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok