Index Vakbarát Hírportál

Egy gól és más semmi – ennyi is elég volt Brazíliának a továbbjutáshoz

2022. november 28., hétfő 18:57

Mivel a G csoport korábbi mérkőzése, a kameruni–szerb csata élvezetes döntetlennel zárult, este Brazília és Svájc abban a tudatban léphetett pályára egymás ellen, hogy a győztes a csoportkör harmadik fordulójának eredményeitől függetlenül biztosan továbbjut. Nos, egy felejthető mérkőzésen végül Casemiro szépségdíjas találata döntött, amely győzelmet és továbbjutást ért a braziloknak.

Tite két helyen változtatott a Szerbiát 2–0-ra legyőző kezdőjén, nem önszántából azonban, hiszen Neymarra és Danilóra sérülés miatt nem számíthatott a brazil szövetségi kapitány, akik helyére Fredet és Éder Militaót nevezte: 

Alisson – Militao, T. Silva, Marquinhos, Sandro – Casemiro – Raphinha, FRED, PAQUETá – Vinícius Jr – Richarlison.

Finoman szólva nem estek egymásnak a csapatok a meccs elején, az első 20 perc gyakorlatilag teljesen eseménytelenül pörgött le. A braziloknál volt többet a labda, helyzetig azonban nem, csupán meddő mezőnyfölényig jutottak el. Az első futballra emlékeztető momentumra a 28. minutumig kellett várni, akkor viszont megvillantak a dél-amerikaiak, és összehoztak egy ziccert: Raphinha jobb oldali beadása tökéletes volt a hosszún üresen érkező Viníciusnak, aki azonban nem találta el jól a labdát az ötös sarkánál, így Yann Sommer szögletre tolta a közeli kísérletet.

Nem sokkal később Raphinha is tesztelte a Mönchengladbach kapusát, Sommer azonban könnyedén fogta a Barca-támadó távoli löketét, majd a szünet előtt nem sokkal Thiago Silva fejelt mellé egy sarokrúgást követően.

Alighanem Tite is elégedetlen volt a látottakkal, szünetben ugyanis szerkezetet váltott: 4–1–4–1-ről 4–4–2-re váltottak a brazilok, a Lucas Paquetá helyére beküldött Rodrygo ment fel centerbe Richarlison mellé. Így is akadozott azonban a brazil gépezet, főleg támadásban, sok volt a pontatlan passz és beadás, így a svájci védelem nem volt folyamatos nyomás alatt.

A 65. percben viszont úgy tűnt, megtörik a jég: Vinícius kapott jó labdát a bal szélen, betört a 16-oson belülre, majd laposan a bal alsó sarokba gurított, de hiába ünnepelt, az akció közben Richarlison lesről visszalépve avatkozott a játékba, így érvénytelenítették a találatot.

Ezt követően is maradt az első félidőben tapasztalt mezőnyfölény, ahhoz hasonlóan helyzetek nélkül. 

A 82. percben aztán az a játékos villant, akitől talán legkevésbé vártuk volna: Rodrygo pörgetett a 16-oson belül Casemiro elé, aki kapásból, külsővel irgalmatlanul nagy gólt rúgott a kapu bal oldalába, 1–0!

A hátralévő időben Brazília rutinosan eldugta a labdát, így megőrizte előnyét, győzelmének köszönhetően pedig a címvédő Franciaország után másodikként biztosan ott lesz a nyolcaddöntőben.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
G CSOPORT, 2. FORDULÓ
Brazília–Svájc 1–0
(Casemiro 82.)
A csoport másik mérkőzése:
Kamerun–Szerbia 3–3  (Castelletto 29., Aboubakar 64., Choupo-Moting 66., ill. Pavlovics 45+1., Milinkovics-Szavics 45+3., Mitrovics 53.)
A csoport állása: 1. Brazília 6 (3–0), 2. Svájc 3 (1–1), 3. Kamerun 1 (3–4), 4. Szerbia 1 (3–5)

(Borítókép: Carl Recine / Reuters)

Rovatok