Index Vakbarát Hírportál

Újabb gólesővel a 16 között, Anglia percek alatt lerendezte Walest

2022. november 29., kedd 21:54

Az angol labdarúgó-válogatott remek második félidei játékának köszönhetően 3–0-ra legyőzte Walest a katari világbajnokság B csoportjának zárófordulójában, ezzel első helyen jutott a legjobb 16 együttes közé, ahol Szenegállal találkozik.

A csoportfavorit Anglia a nyitányon 6–2-re kiütötte Iránt, így az Egyesült Államok elleni harmatos 0–0 ellenére is úgy készülhetett az ázsiaiaktól 2–0-ra kikapó walesiek elleni találkozóra, hogy csak akkor eshet ki, ha legalább négy góllal kikap...

Persze nyilván nem ez járt a világbajnokság egyik esélyesének a fejében a találkozó előtt, hanem hogy valahogy javítson az előző összecsapáson tapasztalt ötlettelenségen.

Gareth Southgate ezt azzal próbálta megtenni, hogy az előző meccs támadóközéppályás-trióját úgy, ahogy van, kiszedte, és ezúttal a Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Henderson, Rice – Foden, Bellingham, Rashford –  Kane tizenegynek szavazott bizalmat. 

Az újoncok pedig gyorsan igyekeztek is meghálálni a bizalmat. A 10. percben Harry Kane játszott a ziccerbe futó Marcus Rashfordhoz, de 15 méterről nem tudott eltekerni Danny Ward mellett.

Az első negyedóra végén Phil Foden lőtt egy szabadrúgást követően 20 méterről a bal alsó mellé, majd Harry Maguire menetrendszerű fejese ezúttal ugyancsak mellé szállt.

Jellemző a kezdésre, hogy 73 százalékban birtokolták a labdát az angolok, a félidő derekán pedig jött az újabb Rashford-lövés, ezt Neco Williams feje bánta, akit kétszer is hosszasan kellett ápolni, mielőtt végül agyrázkódás gyanújával le kellett cserélni.

Érdekesség, hogy Iránnak is volt ilyen gondja az angolok elleni meccsen.

Amikor végre a játéké volt a szerep, akkor Maguire szólózott egyet, majd Foden fordult kapura a 16-oson belül, rúgása azonban a léc fölé szállt.

A játékrész hajráját megnyomták az angolok, Jude Bellingham ollózása, a sorra érkező beadások és szögletek, valamint John Stones fejese is ebben az időszakban volt, míg a ráadás pillanataiban Joe Allen mellé szálló próbálkozásával azért a walesiek is adtak életjelet.

A második félidőt szenzációsan indították a „háromoroszlánosok”, Phil Foden remek szólóját még a kaputól 22 méterre szabálytalanul meg tudták állítani, Rashford viszont a szabadrúgásból a bal felsőbe varrta a labdát (0–1).

S ha egy üzlet beindul! Alig két percre rá máris kettő volt a felek között, Kane jobb oldali beadására a hosszún Foden érkezett, aki a rövid alsóba vágta a második angol gólt (0–2).

Ettől már Wales is éledezni kezdett, és előbb Daniel James tekert a 16-os bal oldaláról a hosszú mellé, majd Kieffer Moore löketét Jordan Pickfordnak kellett hárítania.

Egyórányi játékhoz közeledve Kane-t is, Declan Rice-t is lehozta Southgate az alapcsapatból, valamint Kyle Walker is kapott egy kis pluszpihenőt.

Pár belépő miatt eléggé töredezetté vált a játék, és a változtatások sem gyorsították a folyamatosságot, de amikor végre ismét a futballé volt a főszerep, jött a harmadik angol találat is, Rashford tört be a 16-oson belülre a jobb oldalon, középre cselezett, majd a kapuba lőtt (0–3).

A 72. percre a mesterhármas is összejöhetett volna, de Ward ekkor leért a bal alsóra, ahogyan Bellingham hatalmas lehetőségét is hárította a walesi kapus, Foden ismétlésénél pedig szerencséje volt, hogy mellément a labda.

A hajrában Wales egy Harry Wilson-szabadrúgással, valamint Moore újabb lövésével veszélyeztetett, több gólt azonban még Stones közeli ziccerénél sem láthatott már a közönség, így Anglia 3–0-ra nyert, és kilenc szerzett találattal zárta a csoportkört. Az első helyen.

Ami a folytatást illeti: az angol válogatott Szenegállal találkozik a nyolcaddöntőben, HOLLANDIA ELLENFELE PEDIG AZ IRÁNT LEGYŐZŐ EGYESÜLT ÁLLAMOK LESZ A 16 KÖZÖTT.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
B CSOPORT, 2. FORDULÓ
Wales
Anglia 0–3 (Rashford 50., 68., Foden 52.)
Irán–Egyesült Államok 0–1
(Pulisic 38.)
A csoport végeredménye: 1. Anglia 8 pont (9–2), 2. Egyesült Államok 5 (2–1), 3. Irán 3 (4–7), 4. Wales 1 (1–6)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Paul Ellis  / AFP)

Rovatok