Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok nagy csatát nyert Irán ellen, Hollandia lehet a következő áldozat

2022. november 29., kedd 22:07

A katari labdarúgó-világbajnokság B jelű négyesének zárófordulójában az Egyesült Államok 1–0-ra legyőzte Iránt Christian Pulisic góljával. A csoport másik találkozóján Anglia 3–0-ra győzött Wales ellen, így a két győztes csapat jutott tovább.

Irán és az Egyesült Államok között régóta feszült a politikai viszony, így a két ország egymás ellen vívott sportmérkőzéseit mindig kitüntetett figyelem övezi, ez pedig ma sem volt másképp, pláne azt figyelembe véve, hogy mekkora téttel bírt a B csoport harmadik, azaz zárófordulójának rangadója.

Irán egypontos előnnyel várta az Egyesült Államok elleni csoportmeccset, miután az első fordulóban megsemmisítő, 6–2-es vereséget szenvedett Anglia ellen, majd a második körben a hosszabbításban szerzett két gólnak köszönhetően legyőzte Walest. Ezzel szemben az amerikai csapat két döntetlennel jutott el idáig, Wales ellen a nyitófordulóban 1–1-re, Anglia ellen pedig 0–0-ra voltak jók Christian Pulisicék.

Puskaporos volt a levegő már a mérkőzés előtt

Ha mindez nem lett volna elég, az iráni média az amerikai csapat kizárását követelte, amiért a tengerentúlon megváltoztatták az iráni nemzeti lobogót. Az iráni kérés azután érkezett, hogy az amerikai labdarúgó-szövetség közzétett egy képet Irán nemzeti zászlajáról, amelyen nem szerepelnek azok a vallási jelképek, amelyek a hivatalos zászló közepén láthatók.

Az amerikai szövetség egyértelműen megsértette a nemzetközi szövetség (FIFA) alapszabályát azzal, hogy eltorzította az iráni zászlót. Ebben az esetben a tíz mérkőzésre szóló eltiltás lenne a megfelelő szankció 

– írta az iráni Tasnim félhivatalos hírügynökség a Twitter-oldalán.

A két válogatott hétfői sajtótájékoztatóján sem csillapodtak a kedélyek: az iráni újságírók Gregg Berhalter szövetségi kapitányt és Tyler Adamset faggatták, de a kérdéseik nem a futballra összpontosítottak. Ehelyett többek között az Amerikában tapasztalható rendszerszintű rasszizmusról és az iráni állampolgárokkal szemben érvényben lévő szigorú amerikai vízumszabályokról kérdezgették a szakvezetőt és a csapatkapitányt. Adamset külön elővették, mert állítólag rendszeresen rosszul ejti ki Irán nevét.

A játék minden elemében jobb volt az amerikai válogatott az első félidőben

Jó iramban kezdtek a csapatok, több nagyszerű akciót is láthatott a közönség már az első percekben, Pulisic révén pedig helyzetig is eljutott az Egyesült Államok a 12. percben, de a Chelsea támadójának fejesét könnyűszerrel védte Bejranvand.

Az amerikai csapatnak mindenképp győznie kellett a továbbjutáshoz, így jobbára ők birtokolták a labdát az első negyedórában, Irán ezúttal is a kontráiban bízott. A 28. percben újabb fejessel veszélyeztettek a tengerentúliak, Sargent 17-ről lőtt, de egy iráni bele tudott blokkolni a lövésébe, a labda azonban Weah elé került, aki tíz méterről a kapus kezébe fejelt. A 30. percben Dest húzott befelé a jobb szélről, de lövésébe ezúttal is bele tudott blokkolni az iráni védelem.

Négy perccel később ismételten amerikai helyzet volt, méghozzá az eddigi legnagyobb. Sargent készített vissza Weah-nak, a támadó viszont nyolc méterről, kissé kiszorulva fölé bombázott. Az iráni védelem a 38. percben adta meg magát. McKennie zseniálisan ugratta ki a szélen felfutó Destet, aki fejjel továbbított a középen érkező Pulisicnek, ő pedig 4 méterről nem hibázott. 

megszerezte a vezetést az Egyesült Államok, és ezzel továbbjutásra állt az első félidő hajrájában.

Szegény embert az ág is húzza, mondhatnák az irániak. Az első játékrész hosszabbításában cserére kényszerültek, miután Mohammadi nem tudta folytatni a játékot, helyére Karimi érkezett. A lefújás előtt növelhette volna előnyét az amerikai válogatott, Weah ugrott ki két védő között, és bal lábbal sebészi pontossággal lőtt kapura, a bal kapufa érintésével szerzett volna gólt, de les miatt érvénytelenítették a találatot. Sem a játék képe, sem pedig a statisztika nem nézett ki jól iráni szemszögből. Az amerikaiak kilenc kapura lövése négyszer talált kaput, ezzel szemben Irán lövés nélkül hozta le az első játékrészt, a labda pedig csak elvétve volt náluk. 

Az első félidő után tehát Irán–Egyesült Államok 0–1.

Vér és veríték árán az Egyesült Államok kiharcolta a továbbjutást

A félidőben kettőt változtattak a csapatok, iráni részről Azmun hagyta el a pályát, és a helyén Goddosz szerepelt a folytatásban, Pulisic pedig sérülés miatt nem tudta vállalni a második félidőt, Aaronson érkezett a helyére. Az amerikai támadó a gólja után ütközött össze Bejranvanddal.

A második játékrészre megélénkült az irániak játéka, a 65. percben pedig óriási lehetőséget puskáztak el. Egy középről begurított labdánál Taremi csúszott el, így Goddosz került nagy helyzetbe, kapáslövése azonban centikkel kerülte el a bal kapufát.

Irán újabb cserékkel próbált meg frissíteni a hajrához közeledve. Hadzsafi helyett Dzsalali érkezett, Nurollahit pedig Torabi váltotta a 72. percben. A 82. percben újabb nagy helyzetet jegyezhettünk az ázsiai ország neve mellett, de Karimi nem tudta kapu felé irányítani a beadást, Turner húzta le a középre ívelt labdát.

Irán szinte egykapuzott az utolsó tizenöt percben. A 94. percben Puraligandzsi csúsztatott meg egy balról bejövő szabadrúgást, azonban kaput nem talált a fejese. De még mindig maradt egy kis dráma a végére. A 99. percben Taremi egalizálhatott volna, de a Turneren túljutó lövést végül a csereként beálló Zimmerman tudta tisztázni. 

Nem maradt több idő, az Egyesült Államok Christian Pulisic góljával 1–0-ra legyőzte Iránt, és bejutott a világbajnokság legjobb 16 csapata közé.

Győzelmének köszönhetően Anglia 7 pontjával megnyerte a B csoportot, az Egyesült Államok pedig másodikként jutott tovább 5 egységgel. Az A csoport első helyezettje, Hollandia az amerikai csapattal találkozhat majd a 16 között, Angliára pedig Szenegál vár.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
B CSOPORT, 3. FORDULÓ
Irán–Egyesült Államok 0–1 (Pulisic 38.)
Wales–Anglia 0–3 (Rashford 50., 68., Foden 52.)

A B CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia 7 pont
2. Egyesült Államok 5 pont 
3. Irán 3 pont 
4. Wales 1 pont 

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

Rovatok