Index Vakbarát Hírportál

Németország után Spanyolország is letérdelt Japán előtt

2022. december 1., csütörtök 21:54

A 2022-es labdarúgó világbajnokság E csoportjában Japán 2–1-et játszott Spanyolországgal, miközben a párhuzamos Costa Rica–Németország meccsen 2–4 született, emiatt a csoport élén Japán és Spanyolország jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Igazi drámára várhattunk az E csoport utolsó mérkőzésein, ugyanis senkinek sem dőlt még el a továbbjutása. A papírforma szerint könnyű továbbjutásra jelölt német válogatott betlizett Japán ellen, ezért a továbbjutása nagyban függött Spanyolországtól. Tudtuk, ha Japán pontot lop Spanyolországtól, az a németek kiesését jelenti, kivéve ha sikerül Costa Ricát ugyanúgy kiütniük, mint a spanyolok tették a nyitókörben (7–0). 

A mérkőzés első tíz percében mindkét csapatnak voltak helyzetei, de az első komoly lehetőség Japáné volt. Ito Dzsunja egy szép csellel etette meg a spanyol védőket, ám végül a tizenhatos jobb szélén, nagyjából hét méterre a kaputól az oldalhálóba vágta. Aztán a 12. percben megszületett a spanyol vezető gól:

Azpilicueta a tizenhatos jobb sarkától ívelt középre, ahol Álvaro Morata két védő közül kiemelkedve, a kaputól szűk öt méterről bólintotta hálóba a labdát (0–1).  

Álváro Morata először kezdett a világbajnokságon, egyből meghálálta a lehetőséget Luis Enriquének – ezzel pedig folytatja szériáját, hogy minden katari meccsén gólt szerez. Az ezt követő tíz percben a spanyolok uralták a pályát, jellemzően inkább hátul passzolgattak, így a közönségnek saját magát kellett szórakoztatnia, óriási mexikói hullámzás indult a lelátókon. De annyira nem történt semmi, hogy a televíziós közvetítés rendezői is a lelátókat mutogatták, miközben a piros mezes spanyol védők között járt a labda. A labdabirtoklás ezidőtájt 86%-os volt a spanyolok javára.  

A következő spanyol próbálkozás a 23. percben érkezett, ismét Morata igyekezett bevenni a japán kaput, ám középről, a tizenhatos vonaláról megeresztett gyengécske lövést gond nélkül fogta meg Gonda Szuicsi. A 34. percben a spanyol védelem és Unai Simón tornázták fel kicsit a nézők pulzusát, a Athletic Bilbao kapusa ugyanis addig addig tologatta a labdát a kapu mellett, hogy egy japán támadó majdnem elvette tőle azt – Simón pimaszul két csel után teljes pánik közepette majdnem kivágta a pályáról a labdát, csodával határos módon Gavi valahogyan levette mellel a partvonal szélén. 

Az első játékrészben ugyan Japán többször labdát szerzett, és eljutott a spanyol tizenhatosig, kicsit olyannak tűnt, mintha a spanyolok hagyták volna a japánokat játszani, de azért figyeltek arra, hogy veszélyes helyzetbe semmiképp se kerüljön kékmezes játékos – Ujvári Máté, az M4 Sport kommentátora foglalta össze a legjobban, hogy a legkomolyabb japán helyzetet Unai Simón hozta a össze a kapu előtti cselezgetésével. Az első félidő végére viszont a japán védelem összes tagja, Itakura, Josida és Tanigucsi is besárgult. Érdekes módon az általuk elkövetett szabálytalanságok rendre nem a kapu előterében, inkább a kezdőkörhöz közelebb történtek. 

A szünetben a spanyol csapatban Azpilicueta helyére Carvajalt küldte fel Luis Enrique, míg Japán oldalán Kubo és Nagatomo hagyta el a pályát, a helyükre pedig Doan Ricu és Mitoma Kaoru érkeztek. A csere pedig ennél jobban el sem sülhetett volna: 

A 48. percben spanyol védelem nagy hibája után Doan Ricu szerezte meg a labdát 18 méterre a kaputól, majd egyből rátűzte azt a spanyol kapura (1–1).

Unai Simón pedig benne volt a gólban, ugyan beleért a labdába, de ezt simán ki is védhette volna. Doan Ricu pedig elmondhatta magáról, csereként beállva Németország és Spanyolország ellen egyaránt gólt szerzett. És itt már azt hittük, megvolt a japán csoda, pedig az csak ezután következett. 

A spanyol középkezdés után lesre futottak a piros mezesek, az abból elvégzett szabadrúgásból pedig az 51. percben újabb támadást vezetett japán. A spanyol védelem a feladatát nem éppen látta el, a jobb szélen meginduló Doan rossz passzt adott középre, amibe Unai Simón belekotort, de épp így lett jó a kicsit késő Mitomának, aki a kapu mellett az alapvonalról pörgette vissz a labdát Tanakának, akinek nem volt nehéz bevágnia azt az üres kapuba (2–1).

Azaz japán három perc alatt 0–1-ről 2–1-re módosította az állást. Ezzel gyakorlatilag meghúzták ugyanazt, mint Németország ellen: kritikus cseréket hoztak a pályára a félidőt követően, akik megfordítják a meccset.

A gólt követően nem tartott sokáig a japán öröm, ugyanis a játékvezető először érvénytelenítette a találatot, mert úgy látta, hogy kint volt a labda az alapvonalnál, mielőtt Mitoma visszatette középre. Ám a videózást követően mégiscsak érvényesnek ítélte a találatot. Ezután „felültek a spanyolok a széken”, Luis Enrique gyorsan kettőt cserélt: Williams és Morata helyére Ferran Torres és Marco Asensio érkeztek, de a japán kispadon sem keresztrejtvényt fejtettek, Mojiraszu Hadzsime a pályára küldte Aszano Takumát, a németek elleni meccs hősét. 

Közben pedig Costa Rica a 70. percben vezetést szerzett Németországgal szemben, egyenlő volt azzal, hogy a két világbajnok csapat, Spanyolország és Németország egyaránt kiesik a csoportból. A németek viszont nem tétlenkedtek sokáig, három perccel később egy góllal 2–2-őt csináltak a meccsből, ami azt jelentette, hogy Japán és Spanyolország jut tovább a csoportból.

Hiában érkeztek azonban a spanyol cserék, aztán a 68. percben Gavi és Balde helyére Ansu Fati és Jordi Alba is a pályára léptek, nem igazán változott a játék képe. A spanyolok a második játékrészben továbbra is 80 százalék feletti labdabirtoklással rendelkeztek, de helyzetet egyáltalán nem tudtak kialakítani – a 90. percig Spanyolországnak nem volt semmilyen lövése a 2. játékrészben. A japánok próbálkoztak ugyan, de veszélyes helyzetet ők sem tudtak összehozni. 

Közben a 85. percben Németország visszavette a vezetést, ez pedig azt jelentette, hogy a két világbajnok válogatottnak egyaránt 4 pontja van, ám a spanyoloknak ekkor +6-os gólkülönbsége volt, míg a németeknek pont 0-ra jött ki ez a mutató, ezért a spanyolok álltak a továbbjutást érő második helyen. 

A második félidőben az első komoly spanyol helyzetre a 90. percig kellett várni, ám akkor egyből kettő borzasztóan veszélyes szituációt hoztak össze a spanyolok. Először Marco Asensio távolról a jobb alsó sarokra bombázott, de Gonda ezt bravúrosan védte. A kipattanó viszont gyorsan visszakerült a spanyolokhoz, másodjára Dani Olmo vitte kapura a labdát a tizenhatosról, ám a kapu közepét célozta, így Gonda védeni tudta a lapos lövést is. 

Ezt követően pedig nem volt vége, hiszen hét perc ráadást ítélt a játékvezető. Közben a németek ugyan már 4–2-re vezettek Costa Rica ellen, a gólkülönbség továbbra is Spanyolországnak dolgozott, így a továbbjutáson már nem igazán kellett aggódnia a spanyoloknak, csupán az volt a kérdés, hányadik helyen. Ám azt is tudták a spanyolok, hogyha rúgnak egy gólt, azzal kiejtik Japánt és a németeket viszik tovább. De igazán komoly helyzetet már nem tudtak összehozni a ráadásban. 

Japán így csoportelsőként végzett, ezzel a nyolcaddöntőben Horvátország lesz az ellenfele, míg Spanyolország másodikként zárt, és Marokkóval száll harcba a legjobb tizenhat között. 

Japán pedig 17,7 százalékos labdabirtoklással nyert meccset, ez a valaha volt legalacsonyabb labdabirtoklási arány, amivel világbajnoki mérkőzést nyer egy csapat. 1966 óta (akkor kezdték el részletesen vezetni a statisztikákat) két példa volt arra, hogy egy válogatott elveszítsen egy világbajnoki mérkőzést annak ellenére, hogy 700-nál többet passzolt. Az egyik ez a Japán–Spanyolország mérkőzés, másik a múlt heti Németország–Japán. 

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
E-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Costa Rica–Németország 2–4  (Tejeda 58., Vargas 71., ill. Gnabry 10., Havertz 73., 85., Füllkrug 91.)
Japán–Spanyolország 2–1  (Doan 48., Tanaka 51., ill. Morata 12.)
A csoport végeredménye:  1. Japán 6 pont (4–3), 2. Spanyolország 4 (9–3), 3. Németország 4 (6–5), 4. Costa Rica 3 (3–11)  

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Dylan Martinez / Reuters)

Rovatok