Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes fordulatok, Németország kiesett a világbajnokságról!

2022. december 1., csütörtök 21:56

A német labdarúgó-válogatott döbbenetes zárófordulót követően kiesett a katari labdarúgó-világbajnokságról. Az együttes hiába lőtt három gólt a végjátékban, és nyert 4–2-re Costa Rica ellen, a spanyolok előnyről buktak Japánnal szemben, így az ázsiai gárda nyerte meg az E jelű kvartettet, és a 2010-es aranyérmes lett a második.

A német válogatott nehéz helyzetbe hozta magát a Japán elleni vereséggel, de épp a mostani rivális Costa Rica segítette ki az ázsiai együttes legyőzésével, így a spanyolok elleni egy pont ellenére bizakodhatott a nationalelf, hogy nem esik meg az a szégyen, hogy egymást követő két világbajnokságon is a csoportkörben elhasal.

Ehhez arra volt szükség, hogy a spanyolok ne kapjanak ki Japántól, vagy Németország úgy elverje a közép-amerikai együttest, mint jég a határt.

A helyszínen nagy fölényben lévő német szurkolók számára már a kezdés jó jeleket hozott, Jamal Musiala egymaga két gólnál járhatott volna a nyolcadik percre, közte pedig még Serge Gnabrynak is volt egy lehetősége, ami les miatt mondjuk nem számított. 

De ha már! Stéphanie Frappart révén első alkalommal fordult elő a világbajnokság történetében, hogy egy meccset női játékvezető dirigál, így sporttörténelemnek lehettünk tanúi az al-Bajt Stadionban!

A németek pedig igyekeztek, hogy egy másikat is lássunk, ugyanis a 10. percben már semmi nem akadályozta meg a viharos kezdést követő vezető találatot, David Raum bal oldali beadását Gnabry csúsztatta 7 méterről a hosszú alsóba (0–1).

Az európai együttes óriási mezőnyfölényben játszott, több mint 70 százalékban birtrokolta a labdát, és az első negyedóra végén Leon Goretzka fejesénél nem sokon múlott az újabb gól, majd félórányi játékhoz érve Gnabry újabb lökete halt el a védőkön.

Ezen a ponton már hat lövésnél és hat szögletnél jártak a németek, gyakorlatilag felborult a pálya.

A 32. percben Joshua Kimmich szánta el távoli löketre, amit Keylor Navas üggyel-bajjal tudott fogni, majd Musiala a sokadik megiramodását sem pontos befejezéssel zárta le.

A játékrész hajrájában Gnabry tévesztette el kicsivel a bal felsőt, majd jött az első Costa Rica-i ziccer, Keysher Fuller egyenlítését Manuel Neuer akadályozta meg bravúrral. Ez intő jel lehetett a nationalelf számára, hiszen egy gólt véletlenül is találhat egy csapat, ezért nyomott tovább, de Leroy Sané bombája a lelátón kötött ki. 

A második félidő lassan csordogált, miközben jöttek sorra a rossz hírek a németeknek: Japán előbb kiegyenlített, majd a vezetést is megszerezte Spanyolország ellen!

Ezen a ponton hat gól kellett volna ahhoz, hogy a németeknek lehessen miről számolgatniuk...

Ehhez képest az 58. percben Costa Rica talált be, Kendall Watson helyzeténél Neuer még védett, a kipattanót viszont Yeltsin Tejeda a jobb alsóba lőtte (1–1)!

Itt pedig hirtelen már ott tartottunk, hogy még egy Costa Rica-i gól, és a spanyolok esnek ki!

A németek alaposan felébredtek a gól után, Musiala bal alsóra tartó lövését Navas tolta a kapufára, Müller ismétlése fölé szállt, majd Antonio Rüdiger számára is a kapufa jelentette a végállomást. 

És hihetetlen, de Musiala kapufája után Costa Rica megszerezte a vezetést! A szabadrúgás után nem tudnatak tisztázni, Juan Pablo Vargasról pedig a kapuba pattant a labda (2–1)!

Itt már a spanyolok is kiesők voltak!

Nem egészen két percig, jött azonnal a válasz Kai Havertz részéről, amivel a németek még nem voltak kisegítve, ellenben a spanyolokkal (2–2).

Döbbenetes izgalmak vették kezdetét, pillanatokkal később Navasnak kellett földöntúli bravúrt bemutatnia Niclas Füllkrug ziccerénél, majd Gnabry elől mentette az utolsó pillanatokban a Costa Rica-iak.

A 85. percben aztán megint megszerezte a vezetést Németország, Gnabry jobb oldali beadását Havertz pofozta be (2–3).

Ment előre a 2014-es világbajnok, hátha a spanyolok találnak egy gólt, és Havert kis híján újra betalált, de Navas hárítani tudott.

A 91. percben videózás után Füllkrug gólját megadták, így a németeknek már csak annyi kellett, hogy a spanyolok szerezzenek egy találatot (2–4)!

A tízperces hosszabbításban Füllkrug és Musiala újabb találatot jegyezhetett, volna, de ez mit sem számított, mert a spanyolok nem segítették ki a németeket.

Mindez azt jelenti, hogy a 2014-es aranyérem óta a német csapat mindkét világbajnokságon a csoportkörben búcsúzott! 

Japán így csoportelsőként végzett, ezzel a nyolcaddöntőben Horvátország lesz az ellenfele, míg Spanyolország másodikként zárt, és Marokkóval száll harcba a legjobb tizenhat között.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
E-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Costa Rica–Németország 2–4 (Tejeda 58., Vargas 71., ill. Gnabry 10., Havertz 73., 85., Füllkrug 91.)
Japán–Spanyolország 2–1 (Doan 48., Tanaka 51., ill. Morata 12.)
A csoport végeredménye: 1. Japán 6 pont (4–3), 2. Spanyolország 4 (9–3), 3. Németország 4 (6–5), 4. Costa Rica 3 (3–11)  

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Amin Mohammad Jamali / Getty Images)

Rovatok