Index Vakbarát Hírportál

Uruguay ismét összetörte a ghánai álmokat, de ez sem ért továbbjutást

2022. december 2., péntek 18:19

A H csoport harmadik, egyben zárófordulójában Uruguay 2–0-ra legyőzte Ghána válogatottját, ám ennek ellenére sem sikerült kiharcolnia a továbbjutást, miután hatalmas meglepetésre Dél-Korea 2–1-re legyőzte Portugáliát a csoport másik mérkőzésén.

Kétpontos ghánai előnnyel várták a csapatok a zárókört a labdarúgó-világbajnokság H csoportjában. Az afrikai csapat Portugália ellen kezdte meg szereplését a mundialon, ahol ugyan nagyot küzdöttek Otto Addo játékosai, de végül 3–2-re kikaptak Cristiano Ronaldóéktól. Dél-Korea ellen a számszerű eredmény változatlan volt, ezúttal azonban Ghána örülhetett a végén, Kudus duplája mellett Salisu volt eredményes.

Uruguay történelmi mérkőzéssel kezdte meg szereplését, de erre minden bizonnyal nem lesznek büszkék, ugyanis a Dél-Korea elleni találkozón egyik csapatnak sem volt kaput eltaláló lövése. A következő körben szintén felejthető játékkal rukkoltak elő Valverdéék, 2–0-s vereséget szenvedtek Portugáliától.

Bosszút forralt Ghána

Ghána legemlékezetesebb vb-szereplése egyértelműen a 2010-es tornához köthető, ahol egészen a negyeddöntőig jutottak, és egy örökké emlékezetes mérkőzésen estek ki Uruguay ellen. Mint ismert, az uruguayi csapat büntetőkkel ejtette ki Ghánát a legjobb nyolc között, miután a hosszabbítás utolsó perceiben Luis Suárez kézzel ütötte ki a kapu torkából a labdát.

A megmozdulásért a támadó piros lapot kapott, Asamoah Gyan pedig tizenegyeshez készülődhetett, büntetője azonban a felső lécen csattant, a többi pedig már történelem. Suárez kezezésével megfosztotta Ghánát attól, hogy a történelem első afrikai csapata legyen, amely bejut a legjobb négy közé, így egyértelmű, volt miért bosszút állnia a ghánai válogatottnak.

A találkozót megelőzően emiatt elkerülhetetlen volt az is, hogy szóba kerüljön Suárez kezezése.

Nem kérek bocsánatot érte. Elnézést kérek akkor, ha megsértek valakit, de piros lapot kaptam a kezezésért. Nem az én hibám, mert én nem hagytam ki a büntetőt

– mondta a csatár.

Szavaira a ghánai együttes egyetlen, 2010-ben is szereplő tagja, André Ayew reagált.

Mindenki rosszul érezte magát 2010-ben, de én most csak szeretnék továbbjutni. Bosszú vagy sem, ugyanolyan elszántsággal lépünk pályára, mint eddig, nyerni akarunk. Nem nézek vissza, nem akarok a múltra koncentrálni

– emelte ki a ghánai játékos.

Nem jó jel, ha Ghána büntetőhöz jut Uruguay ellen

Már a találkozó első perceiben érzékelhető volt, hogy Ghána tökéletesen elégedett lenne a 0–0-s végeredménnyel, hiszen minden egyes bedobásnál, pontrúgásnál próbálták ölni az időt. Taktikájuk még inkább kifizetődő lett volna, ha a 21. percben André Ayew berúgja a büntetőt.

Elsőre ártalmatlannak tűnt a szituáció: Ayew lőtt 16-ról középre, amit Sergio Rochet védeni tudott, a kipattanó Mohammed Kudus elé került, akit ugyan buktatott az uruguayi kapus, de a bíró már lest ítélt... Elsőre. Daniel Siebert a VAR tanácsára visszanézte az esetet, majd a büntetőpontra mutatott. A labda mögé André Ayew állt oda, de beletopogós, erőtlen büntetőjét védeni tudta Rochet. Ezek után vitathatatlanul rossz előjel az afrikai csapatnak, ha büntetőt kap Uruguay ellen...

Ahogy az lenni szokott, a hiba megbosszulta magát, a 26. percben egy jobb oldalról érkező beadásnál két ghánai védő is lyukat rúgott, így a hosszú oldalon álló Suárez elé került a labda, aki a kapu bal sarkát vette célba. Lövésébe ugyan a kapus még belepiszkált, de a kipattanót éppen Giorgian de Arrascaeta elé ütötte, ő pedig közvetlen közelről nem hibázott. A 26. percben Ghána–Uruguay 0–1.

A lélektani előny egyértelműen a dél-amerikai csapatnál volt ekkor, amit kihasználva hamar megduplázták góljaik számát. A 32. percben ismét Suáreznél volt a labda a 16-os környékén, ezúttal lágy bepasszal tálalt De Arrascaeta elé, aki kapásból, nagyjából hét méterről lőtt gyönyörű gólt, 0–2. 

Az első félidőre jutott még egy kényszerű uruguayi csere, Rodrigo Bentancurt Matías Vecino váltotta sérülés miatt. Gól azonban már nem esett, hiába hosszabbított nyolc percet a játékvezető, így kétgólos dél-amerikai vezetéssel vonulhattak öltözőbe a csapatok.

Ghánában már nem volt elég erő az egyenlítéshez

A szünetben kettőt cserélt Otto Addo szövetségi kapitány, a két Ayew helyett Osman Bukari és Kamaldeen Sulemana érkezett. Az afrikai csapat próbálta felpörgetni magát a második játékrészre, de az első komolyabb helyzet ezúttal is Uruguay előtt adódott. A duplázó De Arrascaeta a Liverpool csatárát, Darwin Núnezt ugratta ki, aki elesett a 16-oson belül Amartey szorításában, a videózás után azonban nem ítélt büntetőt Siebert.

Néhány minutummal később, a 65. percben lezárhatta volna a mérkőzést Uruguay, Facundo Pellistri lőtt bal oldalról, tíz méterre a kaputól, de éppen hogy nem talált kaput. Egy perccel később le is cserélték, helyére Nicolás de la Cruz érkezett, Suárezt pedig Cavani váltotta.

A 70. percben Lawrence Ati-Zigit tornásztatták meg, ezúttal Valverde löketét kellett kiütnie a ghánai kapusnak. Egy perccel később Kudus villant, két csel után lőtt 20-ról, de a labda elkerülte a bal felső sarkot.

A 79. percben visszajöhetett volna a mérkőzésbe Ghána, tetszetős támadást vezettek az afrikaiak, Antoine Semenyo az ötös sarkáról próbálta meg célba venni a hosszú sarkot, de lövése centikkel kerülte el a bal kapufát. Nem sokkal később Kudus veszélyeztetett egy átlövéssel, de Rochet erre is leért nagy bravúrral. 

A másik mérkőzésen eközben megszerezte a vezetést Dél-Korea Hvang Hi Csan 91. percben lőtt góljával, ezzel pedig kiesésre állt Uruguay.

Az előbb leírtak azért is bírtak döntő jelentőséggel, mert a csereként beállt Edinson Cavani fejesét a 88. percben hatalmas bravúrral védte Ati-Zigi, később azonban lest ítélt a bíró. 

A nyolcperces ráadás felénél jártunk, amikor újabb óriási ghánai helyzet maradt ki, Kudus tíz méterről eleresztett lövésébe vetődött bele Sebastián Coates. Uruguaynak is kellett a gól, rögtön kontratámadásba lendültek, aminek a végén Gómez a jobb alsót vette célba, Ati-Zigi újfent nagyot védett.

Kontrára kontra, a túloldalon Rochet mutatott be nagy bravúrt, Sulemana 14 méteres löketét tudta kitolni a jobb felsőből. Futószalagon érkeztek a lehetőségek, egy perc sem telt el, újabb dél-amerikai helyzet, Cavani balról érkező beadását azonban a felfutó Coates mellélőtte.

Nem esett tehát több találat, így hiába nyert Uruguay, több lőtt góljának köszönhetően Dél-Korea jutott a legjobb 16 közé.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
H CSOPORT, 3. FORDULÓ
Ghána–Uruguay 0–2  (De Arrascaeta 26., 32.)

A csoport másik meccsén:
Dél-Korea–Portugália 1–2 (Kim Jung Kvon 27., Hvang Hi Csan 91., ill. Horta 5.)

A H CSOPORT  VÉGEREDMÉNYE

1. Portugália 7 pont (6:4)
2. Dél-Korea 4 pont (4:4)
3. Uruguay 4 pont (2:2)
4. Ghána 3 pont (5:7)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Buda Mendes / Getty Images)

Rovatok