Index Vakbarát Hírportál

Messi történelmet írt ezredik mérkőzésén, Argentína már a nyolc között a vb-n

2022. december 3., szombat 21:58

A katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében Argentína 2–1-re legyőzte Ausztráliát, így a dél-amerikai együttes bejutott a legjobb nyolc csapat közé, és a negyeddöntőben Hollandiával találkozik.

Történelmi jelentőséggel is bírt az Argentína–Ausztrália-nyolcaddöntő, mivel ez a találkozó volt Lionel Messi pályafutásának ezredik felnőttmérkőzése. Az argentinok ellenfele az egyenes kieséses szakasz első mérkőzésén az az ausztrál válogatott volt, amelyik a csoportkörben Tunéziát és Dániát legyőzve a francia csapat mögött második helyen végzett a kvartettben.

Túlzás nélkül kötelező jeleggel bírt ez a találkozó Lionel Messiék számára. A két válogatott legutóbb még 2007-ben találkozott egymással barátságos mérkőzés keretein belül, akkor az argentinok 1–0-ra győztek. Az örökmérleg egyébként a felek között három argentin győzelmet számlál egy döntetlen mellett. Az ausztrálok soha, semmilyen körülmények között nem győzték le dél-amerikai riválisukat.

A helyszín az Ahmad bin Ali Stadion volt, és nem meglepő módon telt ház fogadta a csapatokat. Az argentinok kezdőjéből Ángel Di María került ki combsérülése miatt, helyét Papu Gomez vette át.

A mérkőzés hatalmas argentin mezőnyfölénnyel indult, azonban ez helyzetekben nem mutatkozott meg. Egészen a 16. percig kellett várni az első argentin lövésre, de Papu Gomez kis túlzással kibombázta a labdát a stadionból. És ezek után sem sűrűsödtek be az események, olyannyira nem, hogy az első fél óra után sem jegyezhettünk fel újabb kapura lövést egyik csapattól sem.

A 30. percben egy ausztrál szöglet érkezett veszélyesen az argentin kapu előterébe, Harry Souttar pedig megpróbálkozott kapura fejelni a labdát, de a védelem gyorsan tisztázott. Kifejezetten eseménytelenül zajlott a játék.

Tíz perccel az első félidő vége előtt szenzációs argentin csapatjáték után 

Nicolás Otamendi készített Lionel Messi elé, a pályafutása ezredik mérkőzését játszó klasszis pedig először villant meg, és gyönyörű mozdulattal lőtte ki a jobb alsó sarkot, 1–0!

Argentína az első, kaput eltaláló lövéséből rögtön gólt szerzett. Az első félidő hátralévő részében visszatért a játék a gól előtti ritmusába, így újabb említésre méltó esemény nem történt a félidőt jelző sípszóig, 15 perces szünetükre egygólos argentin vezetés mellett vonultak el a csapatok.

A folytatásban sem rághattuk le körmeinket az izgalomtól, egyik csapat sem alakított ki a második félidő elején különösebben veszélyes helyzetet. Aztán az 57. percben hátul passzolgattak az ausztrálok, Ryan kapushoz került a labda, aki megzavarodott, Julián Álvarez pedig szemfülesen lecsapott a labdára, és a hálóba passzolt. 

Abszolút elkerülhető lett volna ez a gól, de az argentinok két találatra növelték előnyüket, amivel minden bizonnyal már ekkor lezárták a lényeges kérdéseket.  

Gondolhatták legalábbis az argentinok, de teljesen váratlanul a találkozó 77. percében a csereként beálló Craig Goodwin távolról tűzte kapura a labdát, a lövésbe azonban Enzo Fernández olyan szerencsétlenül ért bele, hogy a játékszer védhetetlenül vágódott az argentin kapuba. 

Hatalmas meglepetésre egy gólra zárkózott fel az ausztrál válogatott!  

És pár perccel később érkezett is majdnem az egyenlítés, mikor Aziz Behich kezdett hatalmas szólóba, egymás után cselezte ki az argentin védőket, de tizenhatoson belüli lövését az utolsó pillanatban blokkolták. 

A rendes játékidő lejárta után hét perc hosszabbítást jelzett a lengyel játékvezető, ennyi ideje volt még Ausztráliának, hogy megszerezze az egyenlítő találatot. A 96. percben még egy utolsó ziccere is volt az ausztráloknak a gólszerzésre, de Garang Kuol lövését Martínez kapus bravúrral hárította. 

Így Argentína majdnem elszórakozta kétgólos előnyét, de végül 2–1-re nyert, és a negyeddöntőben Hollandia ellen léphet pályára.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Argentína–Ausztrália 2–1 (1–0)
al-Rajján, Ahmed bin Ali Stadion, 45 032 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
Argentína: Martínez – Molina (Montiel 80.), Romero, Otamendi, Acuna (Tagliafico 71.) – De Paul, E. Fernández, Mac Allister (Palacios 80.) – Gomez (L. Martínez 50.), Messi, Álvarez (La. Martinez 71.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.
Ausztrália: Ryan – Degenek (Karacic 72.), Rowles, Souttar, Behich – Leckie (Kuol 72.), Mooy, Irvine, Baccus (Hrustic 58.)– McGree (Goodwin 58.), Duke (Maclaren 72.). Szövetségi kapitány: Graham Arnold.
Gólszerző: Messi (35.), Álvarez (57.) ill. E. Fernández (öngól, 77.)

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok