Index Vakbarát Hírportál

Katar nem Amszterdam, elmaradt az újabb amerikai csoda

2022. december 3., szombat 17:53

Hollandia jutott elsőként a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe, mivel a kieséses szakasz első felvonásán Denzel Dumfries vezérletével 3–1-re legyőzte az Egyesült Államokat.

Hollandia az A csoportban a végjátékban fektette két vállra Szenegált, majd ikszelt Ecuadorral, mielőtt a házigazda Katar elleni könnyed siker jött volna, így a papírformának megfelelően azért könnyedén hozta az elsőséget. Az Egyesült Államok remek, első félidőben nyújtott teljesítményei Wales és Anglia ellen még csak egy-egy pontot értek, Irán ellen viszont már összejött a továbbjutáshoz szükséges siker Christian Pulisic találatának köszönhetően.

A két csapat az első egymás elleni tétmeccsére készült, eddig ötször találkoztak felkészülési összecsapáson, és nem sok babér termett a tengerentúliak számára – igaz, legutóbb 3–1-es hátrányból 4–3-ra fordítottak Amszterdamban, így megszakították az oranje remek szériáját.

Ahogy az előző napokban is látható volt, az európaiak közül annyira sokan nem jöttek el Katarba, hogy a holland kemény mag is kifejezetten aprónak tetszett a Kalifa Stadionban, és inkább a helyi drukkerek öltöztek narancsszínbe.

A találkozót meglepetésre az amerikaiak kezdték sokkal aktívabban, a hollandok a félpályát sem igen tudták átlépni, és megköszönhették Andries Noppertnek, hogy Christian Pulisic nem szerezte meg a vezetést – aztán a védők akadályoztak meg még két helyzetet.

És ahogyan ez ilyenkor lenni szokott, a favorit az első adandó lehetőségéből büntetett is, a 10. percben Denzel Dumfries jobb oldali beadását Memphis Depay lőtte a jobb alsó sarokba (1–0).

A találat kissé elcsendesítette az amerikai drukkereket, akik az első negyedóra vége felé kezdtek éledezni néhány kósza U-S-A! felkiáltás erejéig, miközben a pályán inkább a mezőnymunka dominált, ami miatt a közönség hamarosan saját szórakoztatásába kezdett, és indultak a mexikói hullámok a lelátón.

A gól finoman szólva sem tett jót a meccsnek, az amerikaiak visszaestek, a hollandok pedig egyébként sem nagyon erőltették meg magukat, így egy jócskán fölészálló Daley Blind-lövésnek vagy Depay következő próbálkozásainak már örülni kellett, pedig veszély egyikben sem volt sok.

Az Egyesült Államok hiába birtokolta többet a labdát, fölénye meddő volt, amikor pedig úgy festett, hogy még akár helyzetet is ki tud alakítani, az utolsó passzokba hiba csúszott. A 43. percben azért egy lövés összejött, Timothy Weah próbálkozását is hárította a kapus, majd a holland–amerikai kettős állampolgár Sergino Dest egyenlítési lehetőségét hatástalanították a védők.

Amikor már a közönség elindult a büfék és a mosdók irányába, akkor jött a második holland pofon, az egyperces ráadásban Dumfries újabb jobb oldali beadása után Blind is a jobb alsóba lőtt (2–0).

A második félidő elején feljavult az amerikaiak játéka, és sorra jöttek a helyzetek, előbb Tim Ream szöglet utáni közeli lövése akadt el, majd Dest próbálkozása csúszott le nagyon, mielőtt a szünetben beálló hármas közül Giovanni Reyna tüzelt a léc fölé.

Egyórányi játékot követően Depay 20 méteres lövését simogatta ki a léc alól Matt Turner, ezzel pedig újra egy kisebb holland dominancia vette kezdetét, amire kettős cserével reagált az amerikai kapitány. 

Ennek ellenére újra a hollandok veszélyeztettek, Teun Koopmeiners lövését, majd Depay ismétlését is bravúrral hárította Turner.

Erre már jött a tengerentúli válasz, az imént érkező Haji Wright már a kapus mellett is elvitte a labdát, de lövését a védők a gólvonal elől mentették. Sokáig nem úszták meg a hollandok, a szöglet után Pulisic jobb oldali beadását parádésan pörgette a hosszú felsőbe a cserecsatár (2–1).

Hirtelen egészen izgalmas lett a meccs, és pillanatokkal később Noppertnek kellett a kapuból kifutva mentenie, mielőtt a túloldalon Bergwijn helyzete kerülte el a jobb alsót.

A 81. percben a két asszisztnál járó Dumfries maga is eredményes volt Blind előkészítését követően, ezzel Hollandia 3–1-re vezetett – és ezúttal meg is tudta tartani az előnyét, így bejutott a legjobb nyolc közé. 

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Hollandia–Egyesült Államok 3–1 (2–0)
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion, 44 846 néző. Vezette: Sampaio (brazil)
Hollandia: Noppert – Timber, Van Dijk, Ake (De Ligt 93.) – Dumfries, De Roon (Bergwijn, a szünetben), F. de Jong, Blind – Klaassen (Koopmeiners, a szünetben) – Gakpo (Weghorst, 93.), Memphis Depay (Simmons, 82.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal 
Egyesült Államok: Turner – Dest (Yedlin, 75.), Zimmerman, Ream, Robinson (J. Morris 92.) – Musah, Adam, McKennie (Aaronson, 67.) – T. Weah (H. Wright, 67.), Ferreira (Reyna, a szünetben), Pulisic. Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter
Gólszerző: Memphis (10.), Blind (45+1.), Dumfries (81.), ill. H. Wright (76.)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  A holland labdarúgó-válogatott játékosai ünnepelnek a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon 2022. december 3-án. Fotó: Matthew Childs / Jong and Nathan Ake / Reuters)

Rovatok