Index Vakbarát Hírportál

„Ismeretlen”, alacsonyabb ligás futballisták a vb-csoportkör válogatottjában

2022. december 3., szombat 18:46

A világ talán legnagyobb presztízsű tömegkommunikációs cége, a BBC sajátos formáját választotta a katari labdarúgó-világbajnokság csoportköre legjobb tizenegyének megválasztására: minden meccs után osztályozásra kérte olvasóit, majd átlagot vont a kalkulusokból, és a posztonkénti rangsor alapján állította össze az All-Star csapatot. Ne csodálkozzon a magyar olvasó, ha a jelöltek többségét még csak nem is ismeri...

Befejeződött a csoportkör a katari labdarúgó-világbajnokságon, túljutottunk 48 mérkőzésen a 64-ből, azaz a teljes program háromnegyedén, alkothatunk már valamelyes képet arról, kik vannak jó és kevésbé jó formában. 

Summa summarum: eljött az ideje a csoportkör All-Star válogatottja összeállításának. 

A világ nagy sportlapjai nem is tétováztak, és szakértőik segítségével összerakták a saját szupertizenegyüket, többé-kevésbé objektív kritériumok alapján. Az ember ne számítson csodára, Wojciech Szczesny, Bruno Fernandes, Kylian Mbappé, Cody Gakpo valamennyi tornaválogatottban helyet kapott, de a többiek is jobbára régi ismerőseink a világ sztárklubjaiból.

No de ki a szakértő?!

A futballban gyakorlatilag mindenki, legalábbis az emberek hajlamosak ezt hinni önmagukról. Erre bazírozott a BBC sportszerkesztősége, amikor minden egyes mérkőzés után megkérdezte olvasóit (vannak néhányan...), hogy milyen érdemjegyet adnának a csapatok játékosainak a szóban forgó összecsapáson. Majd a csoportkör végeztével átlagot vontak a sok tízezer (százezer, millió?) kalkulusból, és így kijött a katari vb első két hetének szuperválogatottja. Amely így fest:

Ha az olvasó most hitetlenkedve dörzsöli a szemét, akkor igaza van: kizárt dolog, hogy ez lenne az első két hét legjobb tizenegye. Csakhogy ne felejtsük el, jobbára az angol szurkolók voksoltak, és ilyenformán óriási szerepet kapott a klubszimpátia. 

Nagyon úgy fest, hogy a brightoni drukkerek erősen felülreprezentáltak a szavazók sokaságában, tudniillik hat olyan labdarúgó is bekerült az All-Star válogatottba, aki jelenleg a Brighton and Hove Albion FC játékosa, vagy valamikor a közelmúltban az volt. Nézzük a csapattagok pedigréjét:

Mathew Ryan (Ausztrália, F. C. Copenhagen, korábban Brighton and Hove Albion)  Tariq Lamptey (Ghána, Brighton and Hove Albion), Tomijaszu Takehiro (Japán, Arsenal), Harry Souttar (Ausztrália, Stoke City), Pervis Estupinan (Ecuador, Brighton and Hove Albion Tanaka Ao (Japán, Fortuna Düsseldorf), Aaron Mooy (Ausztrália, Celtic, korábban Brighton and Hove Albion), Moisés Caicedo (Ecuador, Brighton and Hove Albion Mitoma Kaoru (Japán, Brighton), Maeda Daizen (Japán, Celtic), Iliman Ndiaye (Szenegál, Sheffield United).

További furcsaság: a tizenegyből kilencen Nagy-Britanniában (Angliában vagy Skóciában) futballoznak, mi több, ketten az angol másodosztályban, a Championshipben (Harry Souttar a Stoke Cityben, Iliman Ndiaye a Sheffield Unitedben).

Ennyit a szigetországi futballszurkolók elfogulatlanságáról.

És most nézzük az egy fokkal komolyabb világválogatottakat, első helyen a spanyol nyelvterületen olvasott, Bolavip nevű internetes újság kiválasztottjait:

A névsor érdekessége, hogy mind a tizenegy játékost láthatjuk még a nyolcaddöntőben.

A barcelonai Sport All-Star tizenegye, amelybe egy ghánai, tehát kiesett válogatottban szereplő futballista is befért, a következő:

Wojciech Szczesny (lengyel) – Asraf Hakimi (marokkói), Kalidou Koulibaly (szenegáli), Josko Gvardiol (horvát), Antonee Robinson (amerikai) – Declan Rice (angliai), Mohammed Kudus (Ghána), Bruno Fernandes (Portugália) – Lionel Messi (Argentína), Cody Gakpo (Hollandia), Kylian Mbappé (Franciaország).

A szintén spanyol Superdeporte szupercsapata alig különbözik a Sportétól:

Szczesny  Gvardiol, Koulibaly, Aymeric Laporte (spanyol) – Bruno Fernandes, Kudus, Pedri (spanyol), Casemiro (brazil) – Álvaro Morata (spanyol), Gakpo, Mbappé.

Az ESPN is nagyjából ugyanazokból válogatott:

Szczesny – Romain Saiss (marokkói), Nicolás Otamendi (argentin), Gvardiol – Bruno Fernandes, Enzo Fernández (argentin), Christian Pulisic (amerikai), Jude Bellingham (angol) – Messi, Mbappé, Gakpo.

Végül lássuk még egy komoly presztízsű szaklap, a spanyol Marca All-Star tizenegyét: 

Itt is bekerült egy kakukktojás, a már kiesett Irán válogatottjából Ramin Rezaeian személyében. 

Összegezve: mindenkinél Szczesny a kapus, teljesen egyértelmű, hogy a lengyelek továbbjutása a Juventus játékosának köszönhető. Továbbá kihagyhatatlan Bruno Fernandes, aki az eddigiek alapján alighanem az egész mezőny legjobbja, és Mbappé helye is megkérdőjelezhetetlen. Hogy a képről kissé lecsúszott Lewandowski mit keres a Marca szupertizenegyében, az rejtély... És legyünk őszinték, sokan Messit sem raktuk volna be, de adjunk még egy esélyt a Bolhának a nyolcaddöntőben. 

Vagy még tovább...

(Borítókép: Wojciech Szczesny 2022. november 30-án. Fotó: Catherine Ivill/Getty Images)

Rovatok