Index Vakbarát Hírportál

Ezekre az állatokra minden pénzünket rábízhatjuk

2022. december 4., vasárnap 14:04

A 2006-os világbajnokságon vált hagyománnyá, hogy különböző állatokkal próbálják megjósoltatni, egy adott mérkőzésen melyik csapat kerülhet ki győztesen. Igazán nagy sikert a német polip, Paul aratott, aki a 2010-es torna legnagyobb szenzációját szolgáltatta, hiszen az összes német mérkőzés végeredményét eltalálta.

A világbajnokság egy globális népünnepély, amihez fogható esemény kevés van, hiszen azért gyűlnek össze az emberek a világ minden tájáról, hogy közel egy hónapon keresztül a világ legnépszerűbb csapatsportjával keljenek és feküdjenek. A torna számos hagyományt teremtett már a nézők körében, az egyik ilyen az állatokkal való jóslás. Egyetlen labdarúgó-világbajnokság sem lenne teljes jósoló állatok nélkül, ezalól Katar sem kivétel. Kik voltak az eddigi tornák legnagyobb sztárjai?

Kezdjük talán mind közül a legismertebbel, aki nem más, mint a német polip, Paul. Az oberhauseni állatkert polipja kivétel nélkül az összes német vébémérkőzés kimenetelét eltalálta a dél-afrikai tornán, a sikereket éppúgy megjósolta, mint hogy elbukják a spanyolok elleni elődöntőt. Paul a németek nélkül rendezett döntőre is jól tippelt, Spanyolország megnyerte a finálét.

A mérkőzések előtt leeresztettek neki a vízbe két átlátszó tartályt, benne kagylókkal, rajtuk pedig a mérkőző csapatok zászlajával. A képlet nagyon egyszerű volt, amelyik tartályból elvette eledelét Paul, később az a csapat nyert.

Nelly, az afrikai elefánt volt az, aki a leginkább azonosult a labdarúgással, hiszen jósláskor két kaput helyeztek le vele szemben, a két csapat zászlaját pedig felfüggesztették a hálóra. Amelyik kapuba bevezette a labdát, az a csapat nyerte a mérkőzést. A Serengeti Park elefántja egészen jó statisztikával zárta jóskarrierjét, hiszen 2006 és 2012 között 33 mérkőzésből 30-ra helyes tippet adott.

Ying Mei, az óriáspanda a 2014-es világbajnokság nyitómérkőzésén bocsátkozott jóslásba. A Csiangszu tartományból származó állat elé három dobozt helyeztek le, az egyiken a brazil csapat zászlaja, a másikon a horvátoké volt, a középső, semleges dobozon pedig nem szerepelt semmi, ez a döntetlent szimbolizálta. Ying Mei a brazil dobozt favorizálta, és igaza is lett, hiszen a házigazda 3–1-es győzelemmel kezdte a tornát.

2014-ben a Gulf News videósorozatot készített Shaheenról, aki a brazíliai világbajnokság mérkőzéseire adta le tippjeit. A döntő előtt 29 találkozóból 19-et talált el, ami 66 százalékos sikermutatót jelentett. A döntőn ugyan rosszul tippelt, hiszen Argentínát jobbnak érezte Németország ellen, de bőven 50 százalék feletti teljesítménye miatt nem lehetett oka szégyenkezni, annak ellenére sem, hogy Paul teljesítményétől messze elmaradt.

A 2022-es katari világbajnokság legújabb szenzációját Sven, a szarvas szolgáltatja, aki az Anglia–Szenegál-mérkőzés továbbjutóját jósolta meg. Ha lehet hinni a szarvas tippjének, akkor elsöprő angol siker születik, hiszen nemcsak hogy az angol zászlóval ellátott dobozból ette ki az ételt, de még fel is borította, annyira hevesen falatozott.

(Borítókép: Focilabdával játszó panda 2018. június 14-én Szecsuánban. Fotó: TPG / Getty Images)

Rovatok