Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Összegezzük a mai napot: Horvátország 1–1-es rendes játékidőt és hosszabbítást követően, büntetőpárbajban búcsúztatta a katari vb egyik legnagyobb meglepetéscsapatát, Japánt, amelynek így sincs oka a szégyenkezésre a szereplése miatt, hiszen Spanyolországot és Németországot is legyőzte a csoportkörben.

    Este a brazilok megidézték a riói karnevál hangulatát, egy félidő alatt lerendezték a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőt és végül magabiztos, 4–1-es győzelemmel jutottak a legjobb nyolc közé, ahol majd a horvátokkal játszanak az elődöntőért.

    Köszönjük a mai figyelmüket, tartsanak velünk holnap is, további szép estét és jó éjszakát kívánunk.

  • Kedden kiderül, mely csapatok kerülnek be a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság legjobb nyolc együttese közé. Pályára lép Spanyolország, Portugália, Marokkó és Svájc válogatottja is.

    Íme a holnapi nap programja:

    • 16:00 MarokkóSpanyolország
    • 20:00 PortugáliaSvájc

    Az már biztos, hogy a negyeddöntőben ArgentínaHollandia, HorvátországBrazília és AngliaFranciaország mérkőzéseket rendeznek.

  • A brazilok az első félidőt követően kicsit lassítottak, de így is akadt néhány szép próbálkozás a második játékrészben. Dél-Korea szerzett egy gyönyörű szépítőgólt, érvényesült a papírforma, a brazilok Horvátországgal játszanak majd a negyeddöntőben. 

  • Mind az öt cseréjét kihasználja Tite, köztük egy váratlan érkező is van: Alisson helyére a Palmeiras 34 éves kapusa, Weverton érkezett. Közben Neymar is elhagyta a pályát, Rodrygo váltotta őt. 

  • A 76. percben Gabriel Martinelli szabálytalanságát követően szabadrúgást ívelt Dél-Korea a kapu elé, ám ezt a brazil játékosok könnyen kifejelték. A labda egyenesen Paik Szunk Ho el pattant, aki egy pattanás után kapásból nagyjából 23 méterről hihetetlen erővel vágta Alisson kapujának bal szélébe. 

  • Alig kezdődött el a félidő, Szon Hung Min iramodott meg a bal szélen, majd a tizenhatosról nagy lövést eresztett meg a brazil kapu irányába, amit Alisson óriási bravúrral hárított, a brazil kapus bicepszéről pattant szögletre a labda. Úgy látszik, Dél-Korea szeretne egy szépítőgólt szerezni.

  • Az első félidőben bő fél óra alatt négyet vágott Brazília, a műsor pedig perceken belül folytatódik. 

    Ön szerint hány gólt rúg még Brazília Dél-Koreának?

    • 97
      Kettőt
    • 90
      Egyet
    • 40
      Hármat
    • 35
      Négyet
    • 35
      Még többet
    • 31
      Ötöt
  • Pályafutása legboldogabb pillanatának nevezte az 1–1-es döntetlent követő tizenegyespárbajt a horvát Dominik Livakovic, aki három japán lövést hárított a katari labdarúgó-világbajnokság hétfői nyolcaddöntőjében, ezzel oroszlánrészt vállalt a szétlövés 3–1-es megnyerésében – írja az MTI. 

    Kétségkívül a pályafutásom legszebb és legboldogabb pillanatai közé tartozik ez a siker

    – fogalmazott a legutóbb ezüstérmes horvát válogatott 27 esztendős kapusa. A mérkőzés legjobbjának megválasztott Livakovic elárulta: felkészültek a japán rúgókból.

    Százhúsz nehéz percet játszottunk, és akkor nyertünk, amikor a dolgok még bonyolultabbra fordultak. Nem voltak tökéletes tizenegyesek, így képes voltam hárítani őket

    – fűzte hozzá Livakovic, aki világbajnokságon harmadik hálóőrként mutatott be három védést a szétlövésben. Ezt megelőzően ez 2006-ban a portugál Ricardónak sikerült Anglia ellen, míg négy esztendővel korábban az ugyancsak horvát Danijel Subasic volt képes hasonlóra Dánia ellen.

    Morijaszu Hadzsime szövetségi kapitány büszke volt a csapatára, amely szerinte „megmutatta a japán labdarúgás jövőjét”.

    Legyőztünk két világbajnokot, Németországot és Spanyolországot is

    – hangsúlyozta az elért eredményeket a szakember, aki szerint játékosai a legjobbjukat nyújtották, és azzal együtt is új korszak kezdődik számukra, hogy Japánnak negyedszer is a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

    Most nehéz, de nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk, igazán élveztük ezt a tornát

    – mondta a japánok utolsó 11-esét elvégző csapatkapitány, Josida Maja, akinek a lövését kivédte Livakovic.

    A pénteki negyeddöntőben Horvátországra a Brazília–Dél-Korea mérkőzés győztese vár. 

  • 4–0-ra nyerte az első félidőt Brazília, most egy kis szünet következik, a szünetben talán nem lőnek még egy gólt a brazilok. Egyelőre a mérkőzés abszolút tükrözi a nyári 5–1-es felkészülési találkozó képét, a Selecao szépen befűzte az oktatófilmet. 

  • A 36. percben Neymar szerzett labdát a félpályánál, a bal szélen indított támadás után Viníciusnak adta a játékszert, aki parádésan középre pörgette azt, ahol a nagy lendületből érkező Lucas Paquetá kapásból a hálóba vágta azt. Szenzációs ez a show, amit Brazília művel ezen a mérkőzésen, immáron 4–0-ra vezet a Selecao...

  • Korábban írtunk arról, hogy a brazil játékosok gólörömöket gyakoroltak edzésen. Úgy tűnik, nem hiába fektettek munkát a különböző táncok tanulásába, Dél-Korea ellen durván fél óra alatt hármat lőttek a brazilok, és továbbra sem akarnak leállni. A szerbek elleni mérkőzés előtt elvileg 10 táncot tanult be a csapat, ahogy nézem a mostani meccset, lehet, hogy ez nem lesz elég...  

  • A tizenhatos vonalában Richarlison zsonglőrködött egy kicsit, és vagy négyet fejelt egymás után a labdába, aztán továbbadta Thiago Silvának, aki remekül játszotta meg a kényszerítőt, Richarlison állva hagyta a védőket, és beverte az ajtó-ablak helyzetet. 30 perc után már 3–0-ra megy Brazília, a gólt ünneplő közös táncba még a szövetségi kapitány, Tite is beszállt egy kicsit. 

  • Kicsivel az első félóra vége előtt Neymar a félpályán próbált megindulni, ám útjába került a francia játékvezető és két koreai játékos. Neymar nem zavartatta magát, a játékvezetőn is húzott egy Zidane-cselt. 

  • Az értékesített büntetőjével Neymar megszerezte 76. gólját a brazil válogatottban. Így csupán egy góllal marad el a háromszoros világbajnok Pelé 77 gólos, korábban megdönthetetlennek hitt rekordjától. 

    Dél-Korea ellen Brazília szűk negyedóra alatt lőtt két gólt, a játék képe alapján úgy tűnik, nem is nagyon szeretne leállni a csapat a gólgyártással. 

  • A 17. percben Hvang Hi Csan vállalt el egy lövést kb. 18 méterre a kaputól. A labda pedig pazar ívben tekeredett a bal felső sarok felé, Alissonnak csak egy bravúros védéssel sikerült a léc fölé tuszkolnia a lövést. Hiába vannak kétgólos hátrányban a koreaiak, szeretnének még futballozni. 

  • A 11. percben Cso Gue Szun volt szabálytalan a tizenhatoson belül Richarlison ellen, a francia játékvezető azonnal büntetőt ítélt. Először Raphinha állt a labda mögé, aztán átadta a lehetőséget, a frissen visszatérő Neymar higgadtan begurította a bal alsóba. 

  • A 7. percben Raphinha a jobb szélen indult meg egy koreai játékos lecsorgó labdáját megszerezve, aztán az alapvonal mellől középre passzolta azt. Az érkező brazilok elengedték a labdát, a tizenhatos másik felén Vinícius Júnior kaparintotta meg a játékszert, majd higgadtan átvette azt, és a kapuba bombázott. Ez volt Vinícius Jr. első gólja a világbajnokságon, összességében a második a válogatottban. 

  • Brazília a klasszikus sárga-kék szerelésben, míg Dél-Korea pirosban játszik. A két csapat eddig tétmérkőzésen sosem találkozott egymással, felékszülési meccsből viszont ötöt is rendeztek a két csapat között. Ezeket kivétel nélkül a Selecao nyerte meg, legutóbbi 2022 júniusában volt erre példa, 5–1-re győztek akkor a brazilok. 

  • Dél-Korea ellen visszatér Neymar a brazil válogatottba, ráadásul a kezdőcsapatban kapott helyet. Sokáig az is kérdéses volt, hogy a vb elején bokasérülést szenvedő sztárcsatár egyáltalán pályára léphet-e a világbajnokságon, ám úgy tűnik, a kezelések hatásosak voltak. 

    Tite, a brazilok mestere igencsak támadószellemű kezdőt rakott össze: Alisson – Danilo, Marquinhos, Silva, Militao – Casemiro – Neymar, Paquetá – Vinícius Júnior, Richarlison, Raphinha.

  • Akár 15 meccses eltiltást is kaphat José Giménez, az uruguayi labdarúgó-válogatott védője, mert a katari világbajnokságon lekönyökölte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egyik tisztviselőjét a Ghána elleni találkozó után.

    A pénteki mérkőzés utolsó perceiben Edinson Cavani elesett a 16-oson belül, és büntetőt reklamált Daniel Siebertnél, ám a német játékvezető nem ítélte meg a 11-est. A lefújást követően Cavani és az Atlético Madrid 27 éves védője, Gimenez kérdőre vonta a bírót a szabálytalanságért, ezért pedig mindketten egy-egy sárga lapot kaptak. Az incidens közben, a tumultusban Gimenez hátulról lekönyökölte a FIFA egyik versenyigazgatóját, ezért – az insidethegames.biz honlap szerint – akár 15 meccses eltiltást is kaphat – írja az MTI. 

    A büntetése súlyossága attól függ, hogy az általa eltalált férfi a mérkőzés hivatalos személyének minősül-e, ha nem, akkor „mindössze” hárommeccses eltiltás vár rá. Ezzel együtt a bírók verbális bántalmazásáért további négy mérkőzésre is felfüggeszthetik, és mellékbüntetésként legalább ötezer svájci frankos (több mint kétmillió forintos) pénzbírságot is kaphat.

    A FIFA hivatalosan hétfőn azt közölte, hogy nemcsak José Giménezt, hanem további három csapattársát, Edinson Cavanit, Fernando Muslerát és Diego Godínt, valamint az uruguayi szövetséget is fegyelmi vizsgálat alá vonta. A dél-amerikaiak a vád szerint megsértették a sportszerűség szabályait, illetve helytelen magatartást tanúsítottak hivatalos tisztségviselőkkel szemben. Amíg Giméneznek egy FIFA-képviselővel, addig Cavaninak a játékvezető videomonitorjával gyűlt meg a baja, amit úgy talált el, hogy a technikai készülék a földre esett.

    Uruguay 2–0-s sikere ellenére már a csoportkört követően búcsúzott a világbajnokságtól.

    A kétszeres világbajnoknak a meg nem ítélt 11-es lehetett volna az utolsó reménye a továbbjutásra, miután a Koreai Köztársaság a csoport másik mérkőzésén a hajrában 2–1-re felülmúlta Portugáliát és így több lőtt góljával biztosította a helyét a legjobb 16 között.

  • Pasalic is jobbra lőtt, Gondának nem volt esélye, így Horvátország 3–1-re megnyerte a büntetőpárbajt, és ott van a legjobb nyolc között, ahol a Brazília–Dél-Korea-mérkőzés győztesével találkozik.

  • Josida büntetője jobbra ment, de Livakovic is, így védeni tudott. 1–2.

  • Livaja lövése a jobb kapufán csattant, itt az első horvát hiba. 1–2.

  • Aszano az első japán, aki belőtte a büntetőjét. Livakovic jobbra, a labda meg balra. 1–2.

  • Kétgólosra nőtt a horvát előny, Brozovic középre lőtte büntetőjét, 0–2.

  • Mitoma ezúttal a jobb oldalt választotta, de Livakovic bravúrral védett, 0–1.

  • Vlasic jobbra, a kapufa mellé lőtt, Gonda esélytelen volt. 0–1.

  • Minamino állt oda az első büntetőhöz, de balra lőtt laposan, ami Livakovicban akadt el.

  • Elérkeztünk a katari labdarúgó-világbajnokság első tizenegyespárbajához a Japán–Horvátország-nyolcaddöntőn. 

    Érdekesség, hogy

    világbajnokságokon a legutóbbi hat tizenegyespárbajt az a csapat nyerte, amelyik másodikként rúgott. 

    Meglátjuk, folytatódik-e ez a széria. Horvátországnak egyébként hibátlan mérlege van a hosszabbításos mérkőzéseket tekintve a vb-n, mivel a 2018-as tornán három „túlórás” mérkőzést is játszott, és mindhármat megnyerte. 

  • Ugyan csak egy perc volt a ráadás, de a horvátok még próbálkoztak egy lövéssel 17 méterről, a Modric helyére érkező Majer lövése azonban nem talált kaput.

    Jönnek a tizenegyesek!

Rovatok