Index Vakbarát Hírportál

Dráma Katarban: Marokkó a vb legrosszabb meccsén búcsúztatta a spanyolokat

2022. december 6., kedd 18:53

Kedden teljessé válik a katari labdarúgó-vb legjobb nyolc csapatának mezőnye, délután 16 órától Marokkó és Spanyolország csapott össze az utolsó előtti nyolcaddöntőben. Egy borzasztó, gól nélkül zárult meccsen végül a tizenegyespárbaj döntött, amelyben a spanyolok képtelenek voltak a kapuba találni, így óriási meglepetésre az afrikai együttes története során először jutott negyeddöntőbe.

Bár az esélyek egyértelműen Luis Enrique alakulata mellett szóltak, az afrikai szurkolók óriási többségben voltak a lelátón, így Hakim Zijesék gyakorlatilag hazai pályán érezhették magukat. El is kélt a támogatás, hiszen a spanyolok gálakezdőjét pakolta fel a pályára a szövetségi kapitány, egészen pontosan ezt: 

Unai Simón – Marcos Llorente, Rodri, Laporte, Alba–Gavi, Busquets, Pedri – Ferrán Torres, Asensio, Olmo.

Az első negyedóra a tapogatózás jegyében telt, kiegyenlített játék folyt a pályán, egyik kapu sem forgott veszélyben. Sőt, egészen a 27. percig kellett várni a találkozó első valamirevaló helyzetére, ekkor Jordi Alba ugratta ki jó ütemben a leshatáron Marco Asensiót, aki ahelyett, hogy a hosszú oldalon üresen érkező Ferrán Torrest hozta volna kihagyhatatlan helyzetbe, a 16-os bal oldaláról, hat méterről az oldalhálóba bombázott.  Szünet előtt még volt néhány veszélyes marokkói beadás, amelyet azonban üggyel-bajjal, de tisztázott a spanyol védelem, így gól nélküli állással mehettek pihenőre a csapatok.

Fordulás után sem igazán törték össze magukat a csapatok, mindkét védelem jól állt a lábán, kockáztatni pedig egyik alakulat sem akart igazán, így a 60. perc körül már az volt az ember érzése, mintha a játékosok a hosszabbításra vagy az azt követő büntetőpárbajra bazíroznának...

Dani Olmo éles szögből leadott távoli kísérlete volt az első futballra emlékeztető jel a második félidőből, amelyet azonban Jasszin Bunu, a Sevilla hálóőre könnyedén hárított. A szövetségi kapitányok cserékkel próbáltak frissíteni, spanyol oldalon érkezett Carlos Soler és Álvaro Morata, a marokkóiaknál pedig Abde Ezzalzuli, ők sem tudtak azonban lendíteni a játékon és a mérkőzésen, amit mindennel lehetett vádolni, csak azzal nem, hogy jó reklámot jelentett a labdarúgás számára...

A közönség biztatása is folyamatos füttykoncertbe ment át, ez azonban cseppet sem zavarta a csapatokat, úgy gurigáztak a félpálya környékén, mintha az lenne a földkerekség legtermészetesebb dolga egy világbajnoki nyolcaddöntőben, hogy még véletlenül se menjenek a kapu közelébe a támadók...  Ebben a felfogásban érkeztünk el az ötperces hosszabbításhoz, amely elején Morata fejelt méterekkel fölé egy balról érkező beadást, majd az utolsó pillanatokban Olmo szabadrúgásába nem nyúlt bele senki középen, így Bununak kellett figyelnie, de a kapus szögletre mentett a bal sarokból.

Jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás, Katarban másodszor. Nem voltak hiú ábrándjaink, hogy bármi változna a rendes játékidőhöz képest, és nem is kellett csalatkoznunk: ugyanaz a nézhetetlen „futball” zajlott a pályán.

Egészen a 105. percig, amikor Azzedin Unahi remek passza után Valid Seddira került százszázalékos helyzetbe, ám 11 méterről Unai Simónba lőtte a meccs addigi legnagyobb ziccerét.

A hosszabbítás második negyedórája is eseménytelenül pörgött le, ám a háromperces hosszabbításban Spanyolország megnyerhette volna a meccset: Sarabia azonban egy balról érkező ívelést éles szögből, kapásból a jobb oldali kapufára bombázott, így jöhetett az orosz rulett.

Marokkó kezdte a tizenegyespárbajt, Sabiri nem hibázott, Sarabia viszont ismét a kapufát találta el, így előnybe kerültek az afrikaiak. Hakim Zijes is magabiztosan értékesítette a saját büntetőjét, Soler lövését pedig Bunu bravúrral megfogta, így két kör után óriási bajba kerültek a spanyolok. Simon némileg visszahozta a reményeket, hárította ugyanis Benun gyenge kísérletét, Sergio Busquets azonban szintén képtelen volt a kapuba lőni, Bunu azonban az ő eszén is túljárt. 

Asraf Hakimin volt a sor, ő pedig nem remegett meg, szemtelenül, középre panenkázva juttatta tovább Marokkót, a világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetését szerezve!

Az afrikaiak történetük során először jutottak be a vb legjobb nyolc csapata közé, ellenfelük pedig az esti portugál–svájci összecsapás győztese lesz majd az elődöntőért.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Marokkó–Spanyolország 0–0 – tizenegyesekkel 3–0
Egyetemváros Stadion, 44 667 néző. Vezette: Fernando Rapallini (argentin)
Marokkó: Bunu – Hakimi, Szaissz, Agerd (El-Jamik, 85.), Mazraui (Attijat, 82.) – Unahi (Benun, 120.), Amrabat, Amallah (Seddira, 82.)– Zijes, en-Nesziri (Szabiri, 82.), Bufal (Ezzalzuli, 66.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi.
Spanyolország: Unai Simón – Marcos Llorente, Rodri, Laporte, Alba (Baldé, 98.) – Gavi (Soler, 63.), Busquets, Pedri – Ferrán Torres (N. Williams 76.; Sarabia, 119.), Asensio (Morata, 63.), Olmo (Olmo, 98.). Szövetségi kapitány: Luis Enrique.

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Dylan Martinez / Reuters)

Rovatok