Index Vakbarát Hírportál

Brazil lapok: négy évig várhatjuk, hogy felbukkanjon egy új Pelé

2022. december 10., szombat 08:46

A brazil sajtó kíméletlen a válogatottal és főleg a posztjáról távozó szövetségi kapitánnyal, Titével. A média szerint a kapitány rosszul állította össze a csapatot, rosszul cserélt, és most újabb négy évig lehet várni a hatodik világbajnoki címre. Meg egy új Pelére.

A brazil lapok, ahogy az már lenni szokott, nem kímélik a válogatottat és szövetségi kapitányát a senki által sem várt kiesés után. Ilyen címek váltogatják egymást: Hidegzuhany, Az álom vége, Brazília könnyek között.

Az O Globo jól foglalja össze a lényeget:

A Hexa 2026-ig elnapolva.

Vagyis a hatodik világbajnoki cím, amelyre 2002 óta várnak Brazíliában. 

A Folha de Sao Paulo kiemeli Dominik Livakovic kapus szerepét, aki a horvát továbbjutás hőse volt, de az újság megemlékezik a 77. válogatottbeli gólját szerző Neymarról is, aki ezzel utolérte Pelét.

Lance! szerint „Brazília nem értette a játék lényegét, és végig a horvátok kezére játszott”.

Az UOL című portál keményen nekimegy a már lemondott szövetségi kapitánynak, Titének, aki „rosszul állította össze a csapatot, rosszul cserélt, és szörnyű aberrációt követett el Dani Alves beválogatásával, akinek szeptember óta nem volt meccse”. A cikkíró így folytatja: „Miért cserélte le Vinícius Juniort?! Most hazakulloghat a válogatott, és újabb négy évet várhatunk arra, hogy felbukkanjon egy új Pelé. Ez azonban reménytelen.

Az  Estado de Sao Paulo azt veti a játékosok szemére, hogy „hagyták kiegyenlíteni Horvátországot a hosszabbítás hajrájában”.

Horvátország viszont örömmámorban úszik. A Sportske Novosti így ír: „Ez a csodák csodája. Bizonyos értelemben már most többet tett ez a csapat, mint négy éve Oroszországban, ahol, ezüstérmes lett. Előre, srácok, építsétek tovább a legendát!”, majd a továbbiakban: „Dalic elérte azt, amit nehéz lesz felülmúlni. Nemcsak Horvátországban, hanem a világon is!”

A Jutarnji List a horvát tévé kommentátorát idézi: „Láttam, Neymar hogyan érkezett a meccsre. Ilyesmit nem lehet csinálni. Az arroganciájuk legyőzte a brazilokat.”

A Slobodna Dalmacija a szövetségi kapitányt méltatja:

Hogyan győzött Horvátország? Dalic olyan taktikát állított össze, amellyel végig a kiesés szélén egyensúlyozott a válogatott, mégsem mondhatjuk, hogy a szerencsének köszönheti a továbbjutást.

(Borítókép: Neymar. Fotó: Robert Michael / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok