Index Vakbarát Hírportál

Antoine Griezmann már jobb a vb-n, mint Lionel Messi

2022. december 11., vasárnap 09:39 | aznap frissítve

Amint arról beszámoltunk, a francia válogatott 2–1-re legyőzte az angolt a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében, ezzel címvédőként bejutott a torna legjobb négy csapata közé. A mérkőzés szinte észrevehetetlen hőse volt két gólpasszal Antoine Griezmann, aki tovább javította eddigi elképesztő statisztikáit az előkészítések terén. Az Atlético Madrid támadójának erre a vb-re egészen új szerepkört talált Didier Deschamps szövetségi kapitány – s nyugodtan mondhatjuk, remekel ebben a szerepben.

Az Opta statisztikusai hívták fel a figyelmet arra, hogy a negyeddöntők a 31 esztendős Griezmann ­– aki ezúttal szervezőként, jobbról, befelé húzódó tízesként jut szóhoz a francia válogatott középpályáján – a legtöbb kulcspasszal és a legmagasabb várható asszisztszámmal rendelkezik a játékosok között.

Egész pontosan Griezmann 18 nagy lehetőséget alakított ki az átadásaival, és 2,94 várható gólpasszt tudhat a neve mellett, ezzel átvette az említett statisztikákban a vezetést a nyolcaddöntők után még legjobbnak számító Lionel Messitől.

S ami a szépen csengő statisztikáknál is fontosabb: Griezmann ezen várható gólpasszokból hármat „realizált” is: az angolok ellen egyet-egyet adott Aurélien Tchouaméninek és Olivier Giroud-nak, a csoportkörben Dánia legyőzésénél pedig Kylian Mbappénak.

Griezmann új szerepköréről az Index világbajnokság alatt futó podcast sorozatában is sokat beszéltünk, Soós Márk adatelemzővel, a Spíler TV szakértőjével például az alább elérhető epizódban 25 perc 30 másodpercnél kezdünk bele.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Anglia–Franciaország 1–2 (0–1)
al-Hor, al-Bajt Stadion, 68 895 néző. Vezette: Sampaio (brazil)
Anglia: Pickford – Walker, Stones (Grealish, 98.), Maguire, Shaw – Henderson (Mount, 79.), Rice, Bellingham – Saka (Sterling, 79.), Kane, Foden (Rashford, 85.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernández – Tchouaméni, Rabiot – Dembélé (Coman, 79.), Griezmann, Mbappé – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Kane (54. – 11-esből), ill.Tchouaméni (17.), Giroud (78.)

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Visionhaus/Getty Images)

Rovatok