Index Vakbarát Hírportál

Nem sajnálják a pénzt az argentin fanatikusok, csak hogy lássák Messiéket

2022. december 12., hétfő 16:38

Attól a perctől kezdve, hogy pénteken Argentína legyőzte Hollandiát tizenegyesekkel, és bejutott a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, valóságos őrület tombol a dél-amerikai országban. Legszívesebben mindenki útnak indulna Doha felé, hogy lássa a keddi, Horvátország elleni mérkőzést. Minimum harmincezer argentin drukkerre számítanak a Loszaíl Stadionban, még úgy is, hogy többen arra kényszerülnek, hogy eladják a házukat a borsos árú repülő- és meccsjegyekért, no meg a csillagászati összegbe kerülő szállásért.

Magyar idő szerint kedd este nyolckor vívják a kilencvenezer nézőt befogadó Loszaíl Stadionban az Argentína–Horvátország világbajnoki elődöntőt. Az időpont a dél-amerikai országban délután négy órának felel meg. Attól a pillanattól kezdve, hogy pénteken Lautaro Martínez belőtte az utolsó tizenegyest Andries Noppertnek, a hollandok 203 centis kapusának, őrült roham vette kezdetét a Buenos Aires–Doha-repülőjegyekért, no meg a meccsbelépőkért és a katari szálláslehetőségekért. Legalább harmincezer argentin fanatikust várnak a vb legnagyobb stadionjába.

A repülőjegy nem két fillérbe kerül az utolsó pillanatban; ha az ember az Aerolíneas Argentinas nemzeti légitársasággal utazik Katarba, akkor az Ezeiza–Doha (Ezeiza a Buenos Aires-i repülőtér pontos helye) járatra e pillanatban 750 000 pesóért, azaz 4500 dollárért, mintegy 1,8 millió forintért lehet retúrjegyet váltani, de ha más légitársasággal akar utazni az illető, akkor majdnem hatezer dollárt (egymillió pesót, vagyis 2,4 millió forintot) kell leszurkolni.

De ez még messze nem minden.

Jegyet szerezni a keddi elődöntőre majdnem lehetetlen, illetve ez nem igaz, mert bármit el lehet intézni, ha van elegendő pénze az embernek. Eredetileg a legolcsóbb jegy a Loszaílba 357 dollárba került, de most már az üzéreknél lehet csak kapni belépőt.

24 órával a meccs előtt 1100 és 1500 dollár közötti árat kérnek a jegyért, ami hatszázezer forintnak felel meg. 

Persze akkor még nincs hol álomra hajtania a fejét az egyszeri szurkolónak. Mert most jön a feketeleves! A legtöbb argentin a Barva nevű városnegyedben foglalt szállást, még a kezdet kezdetén éjszakánként negyven dollárért azokban a bizonyos spártai konténerlakásokban, amelyekről az Index is írt.

Most azonban döbbenten tapasztalták, hogy szombattól hirtelen ötszáz dollárra ugrott ugyanazon szobák ára, hiába foglalták le korábban negyven dollárért! 

Természetesen égtek a dohai argentin követség telefonvonalai, a diplomatáknak sikerült elérniük, hogy visszaállítsák az eredeti, negyvendolláros éjszakánkénti árakat. 

Ja és mi van akkor, ha bejutnak az argentinok a döntőbe? Akkor valószínűleg olyan szurkolók is lesznek, akik kénytelenek eladni Buenos Aires-i házukat, hogy fedezzék a dohai tartózkodás költségeit... Ami átszámítva minimum hárommillió forintot tesz ki fejenként, és akkor még nem beszéltünk a szállásról és az étkezésről... 

(Borítókép: Markus Gilliar – GES Sportfoto / Getty Images)

Rovatok