Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Cristiano Ronaldo döntött a jövőjéről

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Argentína 3–0-ra verte Horvátországot az elődöntőben, ellenfele pedig Marokkó vagy Franciaország lesz. Összefoglalónkat ide kattintva olvashatja, holnap pedig következik a másik elődöntő, magyar idő szerint este 8-kor Franciaország Marokkóval küzd meg.  Jó éjszakát kívánunk!

  • Előbb Messi egy tizenegyesből, aztán Julián Álvarez egy szenzációs szólóból talált be. Szinte a semmiből lőtte ezt a két gólt Argentína, ám a közös mindkettőben az, hogy horvát szögletből indult a gyors kontra. A félidő vége előtt nem sokkal 2–0 az állás.

  • Argentína vagy Horvátország? Messi vagy Modric? Mindkét csapat játszott világbajnoki döntőt az elmúlt nyolc évben, most pedig elődöntőben küzdenek meg egymással. Természetesen percről percre közvetítjük a mérkőzést, ide kattintva kapcsolódhat be ön is!

  • Aligha meglepő módon ezúttal is óriási létszámfölényben lesznek az argentinokért szorítók a lelátón, bár a hollandokéhoz képest lényegesen masszívabb a horvát tábor.

    A játékosok már melegítenek, így Lionel Messi is.

  • Az argentinoknál két változás történt a hollandok elleni negyeddöntőt végül büntetőpárbajban legyőző csapathoz képest: az eltiltott Acuna helyén Nicolás Tagliafico kezd, Lisandro Martínezt pedig Leandro Paredesre cserélte Lionel Scaloni.

     Íme Argentína kezdője: Emi Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – De Paul, Enzo Fernández, Paredes, Mac Allister – Messi, Álvarez.

  • Létezik az a mondás, hogy győztes csapaton ne változtass. Ezt a horvátok komolyan vették, ugyanis pontosan ugyanazzal a kezdővel állnak fel, mint Brazília ellen, 4-1-2-3-as formációval:   

    Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozovic – Kovacic, Modric – Perisic, Kramaric, Pasalic 

  • Didier Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya 54 éves, de komoly formában van. Úgy tűnik, tesz is érte, hiszen a Francia Labdarúgó-szövetség legfrissebb videójában pont plankelés közben interjúvolják, a felvételből pedig kiderül, általában egy órát szokott ebben a pozícióban tölteni. 

    Az interjúban elmondja, nem szokott mindennap edzeni, de igyekszik gyakran mozogni, mert így vezeti le a feszültséget, és így tud feltöltődni. 

  • Kérdéses a címvédő francia válogatott két futballistája, a védő Dayot Upamecano és a középpályás Adrien Rabiot játéka a katari labdarúgó-világbajnokság szerdai elődöntőjében, amelyben Marokkó lesz Franciaország ellenfele.

    A két játékos megfázás miatt kihagyta a címvédő együttes keddi edzését, és a francia szövetség (FFF) közlése szerint könnyített munkát végzett beltéri tréning keretében. Upamecano már hétfőn sem edzett együtt a társaival.

    Ha egyikőjük sem lesz bevethető a szerdai meccsen, akkor vélhetően Ibrahima Konate kezd majd középhátvédként, míg Rabiot-t Youssouf Fofana helyettesítheti a középpályán Antoine Griezmann és Aurélien Tchouaméni társaként.

    A franciák szerdán – közép-európai idő szerint – 20 órától lépnek pályára al-Horban a történetük első vb-elődöntőjét játszó marokkóiak ellen. A győztes a vasárnapi fináléban a trófeáért játszhat, míg a vesztes a szombati bronzmérkőzésen lesz érdekelt.

  • Az Belga Labdarúgó-szövetség, azaz az RBFA pályázatot hirdetett a vezetőedzői és sportigazgatói pozícióra. 

    Az RFBA egy olyan szövetségi kapitányt keres, aki tudja, hogyan kell nyerni

    – olvasható a honlapon. Az ideális jelölt rendelkezik nemzetközi tapasztalattal a legmagasabb szinten, emellett „sorozatosan győztes a legjobb játékosok menedzselésében”. A szövetség 2023. január 10-ig várja a pályázatokat.

    Az előző szövetségi kapitány, Roberto Martínez a horvátok elleni kiesést követően jelentette be, hogy lemond a pozíciójáról. A 49 éves edző 2016-ban vette át a belga válogatott irányítását, előtte az Everton, a Wigan Athletic és a Swansea City csapatait irányította – utóbbinál játékosként 122 mérkőzésen lépett pályára. Vezetése alatt a belga válogatott a 2018-as világbajnokságon bronzérmes lett, a 2016-os és 2020-as Európa-bajnokságon pedig a negyeddöntőben ért véget a vörös ördögökmenetelése. 

  • Felmentette a korrupció és csalás vádja alól Neymar brazil válogatott labdarúgót a spanyol bíróság kedden abban az ügyben, amely a játékosnak a 2013-as, az FC Barcelonához igazolása körüli tisztázatlan pénzügyek miatt indult.

    A Neymar 2 néven elhíresült ügy kimenetele nem volt váratlan, miután október végén az ügyészség bizonyíték hiányában ejtette a vádakat a Paris Saint-Germain játékosával szemben, akire eredetileg kétéves börtönt és tízmillió eurós pénzbüntetést kért – írja az MTI. 

    A bíróság döntése hét évvel azután született meg, hogy a Neymar játékjogát részben birtokló, DIS nevű brazil befektetési csoport panaszt tett, azt állítva: kevesebb pénzt kapott, mint amennyi jogosan járt volna, amikor a futballista a brazil Santostól a katalán klubhoz szerződött.

    Az eljárásban azt vizsgálták, hogy eltitkolták-e az átigazolási díj egy részét. Neymar mellett vádlott volt az FC Barcelona két korábbi elnöke, Josep Maria Bartomeu és Sandro Rosell is, akiket szintén felmentettek.

    A brazil csatár szerződtetésével kapcsolatos ügyet már másodszor zárja le a spanyol bíróság. Az első, 2016 nyarán hozott ítélet nyomán a katalán klubnak 5,5 millió eurót kellett befizetnie az adóhatóságnak az átigazolás után elmaradt adójárulékok miatt. Az akkori határozat ellen azonban a spanyol ügyészség sikeresen fellebbezett, így az eljárást újranyitották a barcelonai bíróságon.

  • Négy holland nagyváros egyikében sem közvetítik nyilvánosan a katari labdarúgó-világbajnokság szerdai Franciaország-Marokkó-mérkőzését, mert az afrikai válogatott korábbi győzelmeit követően zavargások törtek ki – írta az NlTimes hírportál kedden.

    Amszterdam a közbiztonságra hivatkozva nem engedélyezte a mérkőzés nyilvános kivetítését.

    A békés szurkolók sincsenek biztonságban a randalírozóktól

    – magyarázta a döntést Femke Halsema polgármester. Az amszterdami rendőrség várhatóan kockázatos területnek nyilvánítja a város több részét, ez pedig felhatalmazza a hatóságokat, hogy feltartóztassák és megmotozzák a járókelőket.

    A hágai önkormányzat szóvivője szerint a bajkeverők a békés szurkolói tömeget használják fedezékként, nehéz őket szétválasztani a túlzsúfolt területeken. A város azon területein, ahol a korábbi zavargások kitörtek, szigorított ellenőrzéseket tart a rendőrség.

    Utrecht és Rotterdam vezetése már korábban, a zavargások kitörése előtt döntött arról, hogy nem engedélyezi a vb-elődöntő nyilvános vetítését.

    Múlt szombaton többtucatnyi embert vettek őrizetbe a rendbontásba torkolló ünneplés során, miután Marokkó legyőzte Portugáliát a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében, ezzel az első afrikai ország lett, amely bejutott a világbajnokság elődöntőjébe.

  • Eltérő stílusok csapnak össze a katari labdarúgó-világbajnokság első elődöntőjében, a jóval esélyesebbnek tartott Argentínának kell valószínűleg kilépnie ezúttal is a komfortzónájából. De vajon a Messi-faktor vagy a Modric-labda lesz az erősebb? 

    Erre kerestük a választ a meccset felvezető elemzésünkben

  • A 2022-es katari világbajnokság csak egy újabb elveszített vb Karim Benzema számára. A francia csatár a világbajnokság kezdete előtt egy nappal sérült meg, akkor három hétre datálták a felépülését. Ám még november vége előtt a francia szövetségi kapitány, Didier Deschamps azt nyilatkozta, hogy Benzema biztosan nem játszik a világbajnokságon. Az aranylabdás támadó azóta újra edzésbe állt a Real Madridnál, és papíron még így is világbajnok lehet – hiszen Franciaország elődöntős. 

    Ez viszont azt jelenti, hogy Karim Benzemának valószínűleg egyetlen világbajnokság jutott pályafutása során, hiszen már 34 éves, a francia keret pedig jellemzően annyira erős, hogy hacsak nem lesz élete formájában négy év múlva, a következő mundiálra már nem utazik a válogatottal. Már ha nem vonul vissza addig. 

    Benzema a 2014-es világbajnokságon játszott egyedül, ahol mind az öt mérkőzésen kezdőként lépett pályára – egészen a negyeddöntőig, ahol aztán Németország megálljt parancsolt. Egy évvel később egy zsarolási botrányt követően kitették a válogatottból, így a 2018-as vb-ről lemaradt. Visszatérését követően 16 meccset játszott a válogatott színeiben, eközben tíz gólt lőtt. 

  • Nem mindennapi adattal érkeztünk az összeesküvés-elméletek és a számmisztika szerelmeseinek, ami után akár már ma lefújhatnák a katari világbajnokságot, ehhez pedig a Chelsea és a játékosok mezszáma a kulcs.

    • 2010-ben a londoniaknál Juan Mata viselte a 10-es mezt, világbajnok lett a spanyolokkal.
    • 2014-ben André Schürrle viselte a 14-es mezt, világbajnok lett a németekkel.
    • 2018-ban Olivier Giroud viselte a 18-as mezt, világbajnok lett a franciákkal.
    • 2022-ben a marokkói Hakim Zijes viseli a londoniak 22-es mezét...

     

  • Hugo Lloris, a címvédő francia labdarúgó-válogatott és a Tottenham Hotspur kapusa SMS-t küldött klubtársának, Harry Kane-nek, miután utóbbi második büntetőjét kihagyta, és az angol válogatott 2–1-es vereséggel búcsúzott a két csapat szombati negyeddöntője után a katari világbajnokságtól.

    Lloris a franciák csapatkapitányaként természetesen osztozott társai örömében, amiért Kane kihagyta a 11-est a meccs hajrájában, később azonban felvette a kapcsolatot a támadóval, akivel közel tíz éve együtt szerepel az észak-londoniaknál, s aki láthatóan el volt keseredve a lefújás után.

    Nehéz időszak ez az angol válogatottnak és Harrynek. Ennél többet nem is kell mondanom

    – mondta kedden a 35 éves Lloris. „A mérkőzés után üzenetet váltottunk. Nem volt könnyű megtalálni a megfelelő szavakat.”

    Szüksége volt egy kis időre, hogy feldolgozza a történteket.

    Lloris hozzátette: szerinte Kane büszke lehet arra, amit a válogatottért tett, és biztos abban, hogy túljut ezen a fiaskón.

    A két játékos december 26-án, a Brentford elleni bajnokin már ismét együtt lép pályára a Tottenhamben.

    A futball történetében jónéhány topjátékos hagyott ki büntetőt, így Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is. Kétségem sincs afelől, hogy Harry összeszedi magát, és a jövőben is segíti a Tottenham, valamint a nemzeti csapat sikereit

    – tette hozzá Lloris, aki a franciák szerdai, Marokkói elleni vb-elődöntőjére készül.

  • A híresztelésekkel ellentétben mégsem kaptak Rolls-Royce-ot és mesés bónuszokat a szaúd-arábiai válogatott játékosai Argentína legyőzése után – erről beszélt a Marca nevű spanyol lapnak az ország futballszövetségének elnöke, Jasszer al-Miszeal. 

    Országunk képviseletének büszkeségével léptek pályára. Többen híressé váltak Argentína legyőzése után. A pletykák nem igazak. Kaptak természetesen bónuszt, de csak szabályozott keretek között

    – mondta a szaúdi szövetség elnöke. 

  • A legtöbbet terjesztett portugál napilap, a Correio de Manha információi szerint Cristiano Ronaldo a kudarcba fulladt világbajnoki szereplés ellenére sem vonul vissza a nemzeti csapattól, és legalább a 2024-es Európa-bajnokságig a válogatott tagja maradna. 

    A forrás továbbá azt is tudni véli, hogy Ronaldo a 2026-os világbajnoki szereplést sem zárta ki, igaz, akkor már 41 éves lesz az ötszörös aranylabdás klasszis. 

  • Didier Deschamps, a címvédő francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a Marokkó elleni szerdai világbajnoki elődöntőben az lesz a legfontosabb, hogy miként tudnak majd alkalmazkodni a torna legjobb védekezéséhez – írja az MTI.

    A győzelemnek nincs egyetlen és biztos módja. Nálam mindig elsőbbséget élvez, hogy alkalmazkodjam azokhoz a helyzetekhez, amelyekkel szembetalálom magam, és ennek ismeretében a játékosaimból a lehető legjobbat hozzam ki, miként csapatom egészéből is

    – mondta Deschamps.

    A francia szakember kiemelte és méltatta a marokkói csapat szervezett védekezését, amely ellen eddig egyetlen ellenfél sem talált megoldást. Az elődöntős rivális Katarban öt meccs alatt egy kapott találatnál jár, amely öngól volt. Hozzátette, hogy a marokkói válogatott támadójátékában is kellő veszély van.

    „Lengyelországnak sem volt túl sok helyzete a tornán, amikor viszont mi találkoztunk velük, mégis több lehetőség adódott előttük a gólszerzésre – utalt a 3–1-re megnyert nyolcaddöntőre a szakember. – Marokkó szintén jól tud kontrázni, mindenre fel kell készülnünk.”

    Deschamps utalt rá, hogy a francia válogatott nem elsősorban a labdabirtoklásra építve érte el sikereit, bár mindig megvan bennük a szándék, hogy náluk legyen a labda, és veszélyt teremtsenek.

    De ugye mindig van egy ellenfél is 

    – emlékeztetett.

  • Walid Regragui, a katari labdarúgó-világbajnokságon elődöntős marokkói válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, nem elégszenek meg azzal, hogy a vb-k történetében első afrikai csapatként bejutottak a négy közé, az esélylatolgatós statisztikákat pedig ki lehet dobni szerinte.

    A marokkói válogatott szerdán, a torna második elődöntőjében a címvédő Franciaországgal találkozik, a szakember kedden kifejtette: a vb aranyérmesére a torna előtt készített statisztikákat el lehet felejteni, mert azok „megbuktak”.

    „Akkor 0,01 százalék esélyt kaptunk a végső győzelemre, azt hiszem, hogy most már többet adnak. A kukába ezekkel a statisztikákkal!”

    – viccelődött Regragui, aki Franciaországban született, és játékoskarrierje javát is ott töltötte.

    A 47 éves szakember augusztus végén vette át a marokkói válogatott irányítását, amellyel még veretlen, öt győzelem és három döntetlen a mérlege. Utóbbiak egyike a spanyolokkal szemben végül tizenegyespárbajban megnyert vb-nyolcaddöntő.

    Egy vb-n minél tovább jutsz, annál nehezebbek a meccsek, ez normális dolog. A címvédővel találkozunk, amelyben világklasszis futballisták szerepelnek, és nagyon jó edző irányítja őket, talán a világ legjobbja. De eltökéltek vagyunk, igyekszünk leküzdeni az idegességünket. És miért ne juthatnánk be a döntőbe? Egyáltalán nem vagyunk elégedettek az elődöntős részvétellel, hogy első afrikai válogatottként jutottunk négy közé. Tovább akarunk menni! Még éhesek vagyunk a sikerre, fáradtak viszont nem. Nem tudom, hogy ez elég lesz-e, de az afrikai kontinenst, valamint az arab világot egyaránt a világ tetejére akarjuk tenni. Tisztában vagyok azzal, hogy nem mi vagyunk a favoritok, viszont megvan a magabiztosságunk

    – mondta.

  • A FiveThirtyEight amerikai weboldal statisztikai adatok felhasználásával arra a százalékos eredményre jutott, hogy a legjobb négy mezőnyéből Argentínának van a legnagyobb esélye a végső győzelemre a világbajnokságon. 

    Argentínának 37 százalék esélye van a trófeára, míg mögöttük szorosan a címvédő Franciaország áll 35 százalékkal. Horvátország végső győzelmére 15 százalék mutatkozik, míg a meglepetéscsapat Marokkó esetleges vb-címére 13 százalék az esély – mutatták ki a számítások. 

  • Egészen döbbenetes hír látott napvilágot, miszerint Amir Aszr-Azadani iráni labdarúgót halálbüntetésre ítélték hazájában, mert kiállt a nők jogaiért és alapvető szabadságjogokért Iránban.

    Részletek itt

  • Luis Enrique, a spanyol labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya készen áll új edzői feladatot vállalni, de elsősorban klubszinten folytatná a karrierjét.

    Az 52 éves szakember múlt csütörtökön távozott posztjáról, miután csapata a nyolcaddöntőben búcsúzott a katari világbajnokságon. A spanyolok 0–0-s mérkőzést követően 3–0-ra veszítettek a tizenegyespárbajban Marokkóval szemben, az új kapitány pedig Luis de la Fuente, az U21-es korosztályos csapat volt szövetségi edzője lett.

    Luis Enrique egy nyilatkozatban elmondta: új feladatával nagy valószínűség szerint megvárja a következő szezon elejét, most viszont mindenekelőtt azon a hegyikerékpár-versenyen fog elindulni a testvérével, amire családtagjai benevezték, és őt erről csak hétfő reggel tájékoztatták.

    A jövőben is edzőként tervezek dolgozni, de leginkább klubnál vállalnék most feladatot, mert ott direktebb és precízebb munkát lehet elvégezni, amire a válogatottban nem volt lehetőségem

    – hangsúlyozta.

  • Óriási veszteséget könyvelhet el az a dorseti cég, ami 18 ezer olyan pólót vásárolt a korábbiakban, melyeken az állt: Anglia világbajnok, 2022. Továbbá az is olvasható a ruhadarabokon, hogy a futball végre hazatért. 

    Nos, minden bizonnyal a cég közel sem tudja majd a remélt áron értékesíteni a pólókat, mivel az angol válogatott 2–1-re alul maradt Franciaország legjobbjaival szemben a szombati negyeddöntőben. 

  • Erik ten Hag, a Manchester United labdarúgócsapatának vezetőedzője azt mondta, belső védője, Harry Maguire remek világbajnokságot tudhat maga mögött, és szeretné, ha a katari formáját átmentené a klubjára is – írja az MTI.

    A 29 éves futballista augusztusban elvesztette helyét az MU kezdőcsapatában, a vb-n azonban a negyeddöntőben búcsúzó Anglia minden meccsén kezdett.

    Egyértelműen megvannak a kvalitásai ahhoz, hogy a legmagasabb szinten teljesítsen. Volt egy időszaka Manchesterben, amikor rosszul szerepelt, és ez természetesen nehézségeket okozott. A válogatottban azonban szinte mindig jó meccseket játszik. Szeretnénk, hogy ezt a kiegyensúlyozott teljesítményt hozza magával haza, és a Unitedben is tegye ki a pályára

    – mondta a manchesteriek spanyolországi edzőtáborában Ten Hag.  

  • A Marokkói Labdarúgó-szövetség 30 privát repülőjáratot indít Marokkóból Dohába szurkolói számára, hogy minél többen a helyszínről szurkolhassanak a válogatottnak a Franciaország elleni, szerdai elődöntőn. 

    Marokkó történelmet írt a katari labdarúgó-világbajnokságon, és első afrikai csapatként jutott be a legjobb négy közé, az egyenes kieséses szakaszban Spanyolországot és Portugáliát kiejtve. 

    A szerdai Franciaország–Marokkó-elődöntőre nagyjából 45 ezer marokkói szurkolót várnak. 

  • Ön szerint melyik válogatott jut ma tovább a döntőbe?

    • 1691
      Argentína
    • 1432
      Horvátország
  • Sajtóhírek szerint már a Real Madrid is erősen érdeklődik a Napoli védője, Kim Min Dzse iránt. A 26 éves játékos a dél-koreai válogatott kulcsembere volt a világbajnokságon, oroszlánrészt vállalt a csapat nyolcaddöntőbe jutásában. 

    Korábban a Manchester United radarján is szerepelt a védő, de most már a Real Madrid is a játékos kérői között sorakozik. Kim Min Dzse jelenlegi piaci értéke 35 millió euró, kivásárlási ára 38 millió euró. 

    A dél-koreai játékos idén nyáron csatlakozott a Napolihoz, akkori vételára 18 millió euró volt. 

  • Német sajtóinformációk – egészen pontosan Florian Plettenberg, a Sky Germany újságírójának értesülése – szerint a Bayern München már megkezdte a tárgyalásokat Dominik Livakovic szerződtetésével kapcsolatban. 

    A horvát válogatott hálóőre egészen különleges világbajnokságot tudhat magának, a Brazília elleni negyeddöntőn például több bravúrt és összesen 11 védést mutatott be. 

    A Bayern München a nemrégiben lábtörést szenvedett Manuel Neuer helyére igazolná le rögtön a Dinamo Zagreb kapusát. Livakovic következő fellépése ma este lesz az Argentína elleni elődöntőn. 

  • Ahogy azt korábban megírtuk, a világbajnokságon, ha egy játékos két sárga lapot összegyűjt két különböző mérkőzésen, automatikusan egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. 

    Emiatt Gonzalo Montiel, az argentinok belső védője kénytelen kihagyni a Horvátország elleni elődöntőt, és szintén nem játszhat Franciaország ellen a marokkói Walid Cseddira, akit a Portugália elleni negyeddöntőn kiállítottak. Ha a csapatuk továbbjut, a döntőn már mindketten ott lehetnek. 

    Egyébként a sárga lapok a negyeddöntő után törlődnek, így az elődöntőben sárga lapot kapóknak nem kell kihagyniuk a finálét, még akkor sem, ha már korábban gyűjtöttek egy sárgát. Aki viszont piros lapot kap az elődöntőben, értelemszerűen nem játszhat a döntőben.

  • Szemmel láthatóan nem lehet panasz a hangulatra az argentin válogatottnál, amiről a legutóbbi tréningen készült képek is tanúskodnak. Lionel Messiék 2014 után készülnek újra világbajnoki fináléba jutni, ezúttal ellenfelük a négy évvel ezelőtti döntős Horvátország lesz. 

    Reméljük, nem fognak már a mérkőzés előtt örömtáncot lejteni, mint a brazilok a negyeddöntőjük előtt, mert arra még a végén csúnyán rá is fázhatnak. 

Rovatok