Index Vakbarát Hírportál

Korrupciós botrány az Európai Parlamentben, központban Katar

2022. december 13., kedd 14:19

A belga ügyészek máris vádat emeltek Eva Kaili, az Európai Parlament egyik alelnöke, rajta kívül pedig három másik ember ellen. Egy kiterjedt nyomozás után korrupcióval vádolják őket. A nyomozók Katar tiltott befolyásolási kampányát is vizsgálják.

A legfrissebb fejlemények szerint hétfő este a belga rendőrség újabb razziát tartott 19 helyen, beleértve képviselők magánlakásait és brüsszeli irodáit, miközben az európai parlamenti képviselők már Strasbourgban gyülekeznek az idei utolsó plenáris ülésre. Tíz parlamenti képviselő személyes munkatársainak laptopjait, merevlemezeit is lefoglalták a második brüsszeli rajtaütéskor. Néhány házkutatásra Olaszországban került sor. Az ügyre közelről rálátó diplomaták szerint további letartóztatások várhatók. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy nem egyedi, ami történt a katari vesztegetési botrányban. Nemcsak egyes vezető pozícióban lévőket, hanem az egész uniós intézményi rendszert áthatja a korrupció.

Az Európai Unió ombudsmanja, Emily O’Reilly a Politicónak adott interjúban már egyenes arról beszélt, hogy a Katar-gate-botrány alapjaiban fogja megrengetni az Európai Parlamentet, ezért nagyon sürgősen át kell alakítani a vonatkozó etikai szabályzókat, hiszen ha működtek volna, akkor nem következik be ez a vesztegetési botrány. Emily O’Reilly már jó ideje ostorozza az uniós intézményeket, amiért nem lépnek fel hatékonyabban a külső befolyásolás megállítása érdekében. 

Az ombudsman arra hivatkozik, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2019-es megválasztásakor azt hangsúlyozta, hogy átláthatóvá teszi az uniós végrehajtói ágat, ehhez pedig O’Reilly egy új etikai testület felállítását kérte. De nem egy újabb semmitmondó testületre gondolt, hanem olyanra, amely valóban hatékonyan működne, mert nyomozati és szankcionálási jogkörei is vannak.

Mások emlékeztetnek arra, ami 1999 márciusában történt. Akkor korrupcióval vádolt uniós tisztviselők ügyében indított vizsgálat eredményeként lemondott a Jacques Santer elnök vezette teljes Európai Bizottság, komoly káoszt okozva az intézmény irányításában.

Az első dominó eldőlt

A sort most Eva Kaili alelnök nyitotta. Az Európai Parlament görög képviselőjét a belga hatóságok még pénteken letartóztatták. „Többzsáknyi bankjegyet” találtak brüsszeli otthonában, ahol azok után folytattak házkutatást, hogy Kaili apjánál „egy bőröndben” nagy mennyiségű készpénzt fedeztek fel – jelentette az Euronews.

A rajtaütés során hatszázezer eurónyi, 250 millió forintnyi készpénzt, továbbá számítógépeket és mobiltelefonokat foglaltak le – tudatta a belga szövetségi ügyészség.

„A szövetségi igazságügyi rendőrség nyomozói már hónapok óta gyanúsítanak egy Öböl menti országot azzal, hogy befolyásolja az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit úgy, hogy nagy pénzösszegeket fizet vagy nagy értékű ajándékokat ajánl fel az Európai Parlamentben jelentős politikai és/vagy stratégiai pozíciót betöltő harmadik személyeknek” – idézte az ügyészségi közleményt a Politico.

Az ügyész nevesítés nélkül közölték, hogy az őrizetbe vett hat ember közül négy ellen „bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és korrupció” miatt emeltek vádat. A másik kettőt szabadon bocsátották.

A megvádolt személyek között van Kaili is – írta többek között L’Echo című belga napilap is.

A négy megvádolt egyike Kaili élettársa, Francesco Giorgi – tudósított a Le Soir. Giorgi egy másik európai parlamenti képviselő parlamenti asszisztense, és a Harc a mentességért nevű civil szervezet alapítója. A szervezet elnöke, Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő is vádlott az ügyben, a negyedik pedig egy meg nem nevezett lobbista. Mind a négyen előzetes letartóztatásban maradnak.

Vagyonát zárolták

A 44 éves Eva Kaili, a korábbi görög televíziós műsorvezető 2014 óta európai parlamenti képviselő, illetve az Európai Parlament 14 alelnökének egyike.

Szintén őrizetbe vett édesapját szabadon bocsátották, akárcsak Luca Visentini szakszervezeti vezetőt is.

A görög hatóságok máris befagyasztották az Európai Parlament korrupcióval vádolt alelnöke, Eva Kaili vagyonát – közölte a pénzmosás ellen fellépő görög hatóság vezetője.

Az intézkedés Kaili rokonaira, illetve bankszámlákra, megtakarításokra, vállalatokra, illetve más pénzügyi vagyoneszközökre is kiterjed – mondta Haralambosz Vurliotisz.

Letartóztatása után Kailit felfüggesztették az Európai Parlament alelnöki tisztségéből – jelentette be Roberta Metsola parlamenti elnök szóvivője.

A balközép Szocialisták és Demokraták, az S&D tömörülésének tagjaként és az Európai Parlament 14 alelnökének egyikeként Kaili befolyásos szereplője a közgyűlésnek, ahol Katar egyik leghangosabb védelmezőjeként tűnt fel.

A Le Soir című belga napilap értesülései szerint Maria Arena belga szocialista képviselő is a vizsgált személyek között van. Később Maria Arena Twitteren jelentette be, hogy ideiglenesen lemond az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki tisztségéről.

Katart dicsérte

Kaili „a munkajogok élharcosának" nevezte nemrégiben az országot, miután találkozott az ország munkaügyi miniszterével.

Mondta ezt annak ellenére, hogy a katari külföldi munkavállalók szeptemberben arra panaszkodtak: szerződésük lejárta előtt hazaküldték őket, anélkül hogy a teljes fizetésüket megkapták volna.

Sokan közülük azt állították, hogy így még a hazájukban felvett hitelt sem fogják tudni visszafizetni, amelyre azért volt szükség, hogy a munkaközvetítőkön keresztül eljussanak a katari vb építkezési helyszíneire. A legtöbb érintett munkavállalót azzal az ígérettel alkalmazták, hogy legalább két évig dolgozhat Katarban.

Ráadásul egyes hírek szerint legalább 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i vendégmunkás halt meg Katarban az utóbbi tíz évben, amióta az Öböl menti ország elnyerte a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.

Doha tagad

Letartóztatását követően Kailit felfüggesztették a parlamenti frakcióban, a görögországi balközép Pánhellén Szocialista Mozgalom, a Paszok pedig kizárta soraiból.

Panzeri szintén a szocialista és demokrata frakció tagja volt az Európai Parlamentben 2019-ig. A képviselőcsoportot bírálták Katarral szembeni puhány álláspontja miatt a világbajnokság megrendezését megelőzően.

Panzeri feleségét és lányát szintén letartóztatta az olasz rendőrség a nyomozás során – írta a Corriere della Sera című olasz lap.

A nyomozás részeként házkutatást tartottak egy belga képviselő otthonában is, de végül nem vették őrizetbe. Marc Tarabella az Európai Parlament Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének alelnöke, egyúttal az intézmény sportcsoportjának társelnöke.

A brüsszeli nyomozók gyanúja szerint Katar pénzzel és ajándékokkal befolyásolta a gazdasági és politikai döntéseket az uniós parlamentben.

Katar, amely állítólag a botrány mögött áll, visszautasít minden olyan kísérletet, amely kapcsolatba hozná őt a visszaélésekkel – ezt írta napokkal a letartóztatások után a katari székhelyű Al Dzsazíra, amely csak hétfőn tudósított először és visszafogottan a korrupciós botrányról.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és a közgyűlés „határozottan kiáll a korrupció ellen, aktívan és teljes mértékben együttműködik a bűnüldöző és igazságügyi hatóságokkal, hogy segítse az igazságszolgáltatás menetét” – közölte az elnöki szóvivő.

Jó reggelt kívánt a magyar miniszterelnök Twitteren az Európai Parlamentnek, amelyet arra emlékeztetett, hogy „komolyan aggódik a magyarországi korrupció miatt”.

Orbán Viktor bejegyzésére több uniós politikus reagált. Szóvá tették: miközben az Európai Parlament képviselője ellen eljárás indult, addig Orbán Viktor több mint egy évtizede megússza a korrupciós ügyeket.

(Borítókép: Eva Kaili az Európai Parlament ülésén Brüsszelben 2022. december 7-én. Fotó: Európai Parlament / Pool / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok