Index Vakbarát Hírportál

Három fő fegyverük is a horvátok mellett szól, de elég lehet-e ennyi Messivel szemben?

2022. december 13., kedd 14:05

Eltérő stílusok csapnak össze a katari labdarúgó-világbajnokság első elődöntőjében, a jóval esélyesebbnek tartott Argentínának kell valószínűleg kilépnie ezúttal is a komfortzónájából. De vajon a Messi-faktor vagy a Modric-labda lesz az erősebb? Lionel Scaloni szövetségi kapitány együttesére a hollandnál kevésbé agresszív, ugyanakkor védelmi harmadában jóval labdabiztosabb ellenfél vár Horvátország személyében. Azt pedig csak úgy mellékesen jegyezzük meg, hogy a statisztikák alapján a vb legjobban és legrosszabbul védő kapusa néz majd farkasszemet egymással – ez viszont több mint csalóka…

Négy évvel ezelőtt óriási meglepetést okoztak a horvátok azzal, hogy a csoportban 3–0-ra legyőzték Argentínát. Csakhogy az még egy jóval fiatalabb horvát válogatott volt, és egy jóval szervezetlenebb argentin.

A két csapat tétmeccsen eddig csak kétszer találkozott, a már emlegetett orosz randevún kívül 1998-ban – szintén a csoportkörben –, akkor Mauricio Pineda találata 1–0-s dél-amerikai sikert ért. Az örökmérleg tehát 1–1, ráadásul a barátságos meccseken is egy horvát és egy argentin siker született az elmúlt húsz évben (2006-ban 3–2 az európaiaknak, 2014-ben 2–1 Lionel Messiéknek, aki nem mellékesen gólt is szerzett anno). 

Ahogy azt katari tudósítónk, Borbély László megjegyezte a minap, Horvátországnak jó előjel az Argentína elleni meccs, ugyanis az eddigi két vb-n, ahol találkoztak, rendre a horvátok végeztek előrébb: 1998-ban bronz-, 2018-ban ezüstérmet nyerve.

A horvátok győzelme ezúttal borítékolná a sorozat folytatódását...

Ám az esélyek egyáltalán nem szívderítők az európai együttes szempontjából: a The Analyst adatelemzői például 54,1 százalékos valószínűséggel várták Argentína 90 perc alatt kivívott győzelmét, és mindössze 19,6 százalékot adnak arra, hogy Horvátország nyer a rendes játékidőben. Még az is valószínűbb forgatókönyv ennél, hogy hosszabbítás, esetleg tizenegyesek döntenek (26,3 százalék). Talán itt érdemes megjegyeznünk, hogy az Opta adatelemzői a negyeddöntőben Brazília sikerét még egyértelműbbnek látták, 68,2 százalékot adva Neymarék végül be nem következett győzelmének, míg a horvátoknak jutó 11,5 százalék mellett 20,3 százalékot a ráadásnak vagy a tizenegyeseknek.

Eltérő stílusok csatája a javából

Tény: az eddigi vb-meccsek alapján két merőben eltérő stílus találkozik majd: a horvátok három fő fegyvere a tornán a hátsó alakzat labdabiztossága, az ellenfél védelmi vonalait labdavezetéssel jó arányban átvágó Luka Modric, Mateo Kovacic és Marcelo Brozovic hármasa (a felezővonal magasságában gyakorta kiegészülve a jobb szélen fellépő, labdás játéknál szinte középpályást játszó Josip Juranoviccsal), valamint a szélekről érkező beadások voltak. Utóbbi mutatóban csak Mexikó volt erősebb a mezőnyben 90 perces átlagra vetítve: míg a közép-amerikaiak átlag 19,7, addig az európai együttes tagjai 18,2 beadással próbálkoztak az eddigi meccseken.

A középső három játékosuk gyakorlatilag bármilyen nyomás alatt képes megtartani a labdát, Luka Modric pedig gyakorlatilag nem öregszik. Elképesztő, amit fizikailag elbír. A horvátok arra nagyon figyelnek, hogy megtartsák a labdát, még ha előrejátékban kifejezetten gyengék is

– értékelte a horvátok által az első négy meccsükön bemutatott futballt Soós Márk, a Spíler TV elemzője, az Olvasd a játékot! című könyv társszerzője, amikor a Brazília elleni nyolcaddöntőről kérdeztük a Sportcast pénteki epizódjában. Bár Modricék sikerére ő sem számított, gyorselemzésében épp azt a játékelemet – a biztos labdajáratás – emelte ki a horvátok fő esélyeként, ami végül valóban Brazília torkán akadt... 

Bár az esélyek ezúttal sem mellettük szólnak, a horvátok erre az erősségükre, illetve a bátran előrehúzódó argentin szárnyvédők mögött nyíló területekbe bejátszott labdákra, az onnan érkező beadásokra ezúttal is bátran építhetnek, főleg annak tudtában, hogy Argentína alapstílusát tekintve kevésbé domináns labdával, mint Brazília.

Várhatóan az argentinok lesznek a kezdeményezők, a horvátok pedig a passzívabbak. Gyakorlatilag Argentína összes mérkőzése ilyen volt a tornán, ami nem feltétlenül ideális a stílusukhoz. Ők igazából a labdaszerzések utáni lefordulásokban a legerősebbek, akár Messi, akár Julián Álvarez révén. Itt most valószínűleg a felállt védelmet kell bontani, ami nem lesz egyszerű

– vetítette elő az elődöntőben várható játék képét Ficsura Ádám, a Futballtango blog szerzője, a dél-amerikai labdarúgás szakértője a Sportcast vendégeként.

Cserébe viszont a horvát védelem kevésbé erős nyomásgyakorlásban, mint a holland volt, azaz elméletileg az argentin támadóknak több idejük lehet a tizenhatos előterében jó (és kreatív) döntéseket hozni, miként minimálisan több tere lehet Lionel Messinek is...

A Messi-faktor

Miközben a csapból is az folyt, nagy riválisa, Cristiano Ronaldo miért veszítette el a portugál válogatott kezdőcsapatában a helyét, és mennyire gyenge számokat hozott a csoportkörben, addig Messi sorra döntötte a vb-rekordokat Katarban.

A 35 éves klasszis előbb megelőzte a nemzeti örök rangsorban Diego Armando Maradonát a vb-meccsek számában, majd beérte a tornák történetének eddigi legeredményesebb argentin gólszerzőjét, Gabriel Batistutát (10). Kedd este pedig a valaha volt legtöbb vb-meccset játszó futballistává is válhat – holtversenyben az eddigi egyedüli csúcstartó Lothar Matthäusszal.

Ám a történelmi rekordoknál is fontosabb az aktuális forma. Arra pedig egyáltalán nem lehet panasza az argentin drukkereknek, ha védekezésben nem is jeleskedik, támadásépítésben és befejezésben szinte minden jelentős mutatóban a vb három legjobb játékosa közé tartozik a PSG karmestere. Az fbref adatai szerint 3.79 helyzetei eddigi összesített xG-je, ami még az ötgólos Kylian Mbappéénél is jobb, 18 gólszerzési kísérlete volt, ami Mbappé mögött a második legtöbb, 12-szer találta el a kapu felületét, ami megint csak a legtöbb ezen a tornán, 32 labdaérintése van a tizenhatoson belül (3.). De nem csupán a befejezéseknél, az előkészítésekben is jeleskedik: passzaival tizenhat alkalommal teremtett közvetlen gólhelyzetet (1.), 35-ször passzolt pontosan a büntetőterületen belül helyezkedő társnak (holtversenyben 3.), tizenegy sikeres cselt tudhat magáénak (3.), 104, legalább ötméteres labdavezetés (9.) és 57 támadószellemű labdavezetés (10.) kötődik a nevéhez. Mbappé mögött ö vett részt a legtöbb gólszerzési kísérlettel befejezett akcióban. Az Opta mutatói kicsit másként festenek, de ezek is jól mutatják Messi kiemelkedő aktivitását.

Érdekesség, hogy az Opta adatai szerint Messi legtöbb labdaérintése a mérkőzéseken a 14-es zónába, a kilencvenes évek szakkönyvei által a játéktér legértékesebb területének megjelölt, a tizenhatos előterébe eső pályarészen van (minden labdaérintésének 13 százaléka). Ezt követi 11-11 százalékkal a jobb oldali félterület (korábban a jobbösszekötő helyeként emlegettük volna), és az e mögé eső, már a kezdőkör cikkelye által is érintett zóna.

A középpályán Rodrigo De Paul, a támadósorban Julián Álvarez játszik tökéletesen Messi keze alá, miközben a két szélen felfutó védőkkel, az elődöntőt eltiltás miatt kihagyó Marcos Acunával és Nahuel Molinával is rendkívül erős a játékkapcsolata.

Messi helyezkedése alapján – amennyiben a horvátok alaptaktikája nem változik – az európai együttes bal szélére, az Ivan Perisic, Borna Sosa, Josko Gvardiol hármasra hárulhat a feladat, hogy megpróbálja semlegesíteni Messit.

Modric, a jó bor

Óriási kérdés lehet a Soós által is kiemelt Luka Modric szerepe, aki a vb eddigi részében inkább szervezőként csillogott a horvát csapatjátékban, Zlatko Dalic kapitány szempontjából rendkívüli labdabiztosságával tökéletes ütemet adva még a brazilok elleni meccsnek is. Azt azonban az előző idény végén – például a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-döntőben – a Real Madridban is bebizonyította, hogy 37 éves kora ide vagy oda, labda nélküli játékban is nagyon hasznos tud lenni, például a félpályán zárva a területeket. Történetesen a pálya nagyon-nagyon hasonló zónáiban, mint ahová Messi ezen a vb-n visszajár labdákat felvenni...

Futballja talán kevésbé látványos, mint a másik oldalon Messié, ám legalább olyan hasznos (kettejük párharcáról itt olvashat bővebben). A középpályások között senkinek sincs több támadószellemű passza, és több, a tizenhatoson belülre irányuló bejátszása, a pálya középső harmadában ő nyerte eddig a vb-n a legtöbb párharcot, szerezte vissza a középpályások között második legtöbb labdát, és mutatta be összességében is a második legtöbb szerelést. Nem túlzás kijelenteni: amennyivel kevesebb szerepet vállal a támadások befejezésében Messinél, legalább annyival többet tesz védekezésben a horvátok játékához, mint hétszeres aranylabdás kollégája az argentinokéhoz.

Modric teljesítményét nézve már nem is olyan rémisztő adat, hogy a horvát válogatott kerete a teljes világbajnokságot tekintve a harmadik legidősebb, a keretleadás határidejét alapulvéve 29 éves és 179 napos volt egy átlagos horvát labdarúgó. Ennél korosabb átlagéletkorral csak Belgium (30 év, 273 nap) és Costa Rica (30 év, 145 nap) vágott neki a tornának. A horvátok esetében azonban, úgy tűnik, a tapasztalat nem megy a fizikum rovására. Sőt. Emlékezetes, legutóbbi kilenc egyenes kieséses szakaszban lejátszott vb-meccsük közül nyolc sem dőlt el a rendes játékidőben... 

A horvát csapat mellett a rutin szól. Személy szerint nagyon tetszett, ahogy a negyeddöntőben igyekeztek fárasztani a brazilokat, a második félidőben igyekezve meghosszabbítani a labdameneteket. Nem véletlen, Richarlison és Vinícius Jr. is viszonylag hamar lejött a pályáról azon a mérkőzésen. Az ok a horvát startégiában keresendő. Argentína ugyan favorit, amíg Messi játszik és a pályán van, mindig az ő csapata a favorit, de nehéz meccs vár rá. Fizikális és mentális tényezők miatt egyaránt

prognosztizálta a portugál Braga utánpótlásában videóelemzőként dolgozó Pap Marcelo, egyáltalán nem kizárva annak a lehetőségét, hogy Modricék kellő nyugalommal játszva Argentínát is hosszabbításos meccsre kényszeríthetik.

S kétségünk ne legyen, ha a találkozó hajrájához közeledve 0–0 (vagy bármilyen döntetlen eredmény) áll az eredményjelzőn, a horvátoknak lesz kevésbé sürgős változtatni ezen.

Amikor nem szabad a statisztikának hinni

A horvátok három, az argentinok öt gólt kaptak eddig a tornán.

Ha csak a számokat nézzük, a két kapus teljesítménye között óriási a különbség – méghozzá Dominik Livakovic javára. Miközben a horvát hálóőr a kapujára érkező gólszerzési kísérletek 86,4 százalékát (22-ből 19-et) hárította, addig Emi Martínez a vb leggyengébb mutatójával bír, hat kísérletből mindössze egy védéssel 16 százalékon áll.

Eggyel árnyaltabb képet kéne kapnunk, ha a lövésminőség-mutatóból, azaz az Opta által használt (post shot expected goals) PSxG-ből indulunk ki: ám ez alapján sem tűnik kisebbnek a különbség. Livakovic továbbra is fantasztikus, számítások szerint bravúrjaival 3,1 góltól mentette meg csapatát a vb eddigi öt mérkőzésén, míg Martínez itt is a vert mezőnyben található, 1,8-cal több gólt kapva, mint ami az ellenfelek lövéseiből, fejeseiből átlagos kapusteljesítmény mellett születhetett volna. De mindkét esetben hozzá kell tenni: a viszonylag szűk minta (öt meccs) miatt a számok csalókák, sokkal kevésbé megbízhatók, mint amikor nagyobb adathalmaz, például a Premier League 38 fordulójának végén igyekszünk segítségükkel rangsorolni a kapusteljesítményeket.

Ezen a tornán azért nehéz Martínez helyzete, mert nagyon kevés lövés megy az argentinok kapujára. Több olyan meccse is volt, amelyen két lövésből kapott két gólt, például a hollandok és a szaúdiak ellen, és a többin is nagyon kevés védenivalója volt. Nincs irigylésre méltó helyzetben, viszont a tizenegyespárbajban így is oda tudta tenni magát, és két borzalmasan fontos védést mutatott be rögvest az első két holland lövésnél

– világított rá Ficsura, az argentin kapus esetében miért csalják meg benyomásainkat a nyers számok.

Ráadásul – mint a Futballtango szerzője mondja – az Aston Villa hálóőrének akad néhány olyan tulajdonsága is, amit számokkal egyáltalán nem lehet visszaadni, ám az elmúlt 16 évben annál jobban hiányzott a csapatból.

Karakteres kapus, a 2006-os világbajnokságon védő Roberto Abbondanzieri óta nem volt ennyire karakteres kapusa az argentin válogatottnak. Ez a tűz, ez a mindennek nekimegyek habitus hiányzott belőlük, Martínez viszont tényleg az egész védelmet tudja fanatizálni, sőt az egész csapatot is egy tizenegyespárbajnál, amint láthattuk.

A tizenegyespárbajban bemutatott védések pedig még csak nem is szerepelnek a normál statisztikáknál.

Senki nem játszott annyit Katarban, mint ők

A kipihentségben nagy különbség nem lesz. Ugyan a horvátok játszották eddig ezen a vb-n a legtöbbet, öt meccs alatt 556 percet és 57 másodpercet, a második legtöbb időt épp Argentína töltötte a pályán 550 perc és 21 másodperccel. Ráadásul mindkét együttes múlt pénteken lépett pályára legutóbb, a horvátok napja mintegy három órával korábban ért véget, s kezdhették így ennyivel hamarabb a regenerációt – ami bőven kompenzálja a pályán töltött idők hat és fél percnyi különbségét.

A világbajnokságon tapasztalt eddigi rendkívül sok ráadáspercre tehát egyik fél sem foghat semmit (a szerdai Franciaország–Marokkó-meccsről ugyanezt majd már nem mondhatjuk el).

Megint más kérdés, hogy Scaloni valamivel talán jobban tudta forgatni a keretét, a vb-n legtöbb játékperccel bíró játékosok között az első hét helyen csupa-csupa horvátot találunk, miközben a legjobb tízbe (holtversenyben) három argentin fért be: Emi Martínez, Messi és Nicolás Otamendi.

A találkozó – magyar idő szerint – este 20 órakor kezdődik, a játékvezető a 47 esztendős Daniele Orsato lesz. Az olasznak ez lesz mindössze a harmadik meccse a vb-n, amelyen a nyitómérkőzést, azaz a Katar–Ecuador-találkozót, valamint – érdekesség – a csoportkörben az Argentína–Mexikó-összecsapást fújta még. A horvátoknak nem túl jó ómen, hogy eddig három mérkőzésükön működött közre: Csehországtól és számunkra igencsak emlékezetes mérkőzésen, Magyarországtól is kikaptak az olasz dirigálása mellett.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG 2022, KATAR
Elődöntő
20.00: Argentína–Horvátország – élőben az Index.hu-n
Szerda
20.00: Franciaország–Marokkó – élőben az Index.hu-n

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Messi a szurkolókkal ünnepli Hollandia negyeddöntős kiejtését. Fotó: Ayman Aref / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok