Index Vakbarát Hírportál

Lionel Messi rekordokat döntött, és vb-fináléba vezette Argentínát

2022. december 13., kedd 21:54

Elsőként az argentin labdarúgó-válogatott jutott be a katari világbajnokság fináléjába, mivel a rekordokat döntögető Lionel Messi, valamint az ugyancsak remekül futballozó Julián Álvarez vezérletével 3–0-ra legyőzte a 2018-as ezüstérmes Horvátországot.

Az argentinok ebben a szakaszban még nem hibáztak – de a horvátok mindig messzebb jutottak!

A horvát és az argentin válogatott is drámai büntetőpárbajban harcolta ki az elődöntőbe jutást, a négy évvel ezelőtti finalista Brazíliát, a dél-amerikai bajnok Hollandiát fektette végül két vállra.

A két együttes eddig kétszer csapott össze egymással világbajnokságon, mindkétszer a csoportkörben: 1998-ban az argentinok 1–0-ra győztek Mauricio Pineda találatával, 2018-ban pedig Luka Modricék háromszor köszöntek be az 53. perc után (3–0).

A Real Madrid középpályása konkrétan erre a meccsre kapta meg a négy évvel ezelőtti Aranylabdát!

Érdekesség, hogy mindkét alkalommal szomszédunk jutott messzebb, 1998-ban bronzérmet nyert, négy éve ezüstöt.

Ezen kívül nem is jutottak tovább a csoportból a mostani viadalt megelőzően, így Horvátország mérlege 1–1 volt az elődöntőben, az argentinok pedig hibátlanok voltak, mind a négy alkalommal bejutottak a döntőbe – ahol aztán kétszer nyertek (1978-ban Hollandia, 1986-ban az NSZK ellen), háromszor pedig alulmaradtak (1930-ban Uruguay, 1990-ben az NSZK, 2014-ben pedig Németország örülhetett). Ha valakinek nem jönne ki a matek, az nem a véletlen műve, 1978-ban nem volt elődöntő, így négy sikeres elődöntő ellenére is öt fináléja volt már a dél-amerikai gárdának.

Összefoglaló

Azt már az argentinok korábbi meccseiből kiindulva tudtuk, hogy parádés hangulat vár ránk az elődöntőben is, de a felvezetőműsor parádés atmoszférájának hangerőben elnyomása azért mégiscsak hátborzongató élmény a lelátón.

Az összecsapást a papírformának megfelelően a minden meccsükön támadni próbáló dél-amerikaiak kezdték aktívabban, míg az általában kivárásra és stabil védekezésre törekő horvátok igyekeztek megállítani a rohamokat – ezzel pedig az első tíz intenzitása miatt nem sok gondjuk akadt.

Sőt, ezt követően az európai együttes vette át a kezdeményező szerepet, és bár ez helyzetekben nem kristályosodott ki, masszív labdabirtoklási fölényre tettek szert.

A Copa América-győztes a félidő derekán kezdte kissé felpörgetni a játékot, Lionel Messi többször is közel volt a helyzethez, de valami mindig közbeszólt. A 25. percben végre gólszerzési esélyt is feljegyezhettünk, Enzo Fernández távoli lökete ment a bal alsó irányába, de Dominik Livakovic leért a labdára.

Nem sokkal később viszont a világbajnokság eddig egyik legnagyobb hőse negatív szerepkörben találta magát, Julián Álvarezt buktatta a 16-oson belül, a jogosan megítélt büntetőt pedig Messi a bal felsőbe lőtte (1–0).

ez már a 11. vb-gólja volt, amivel egyedüli rekorder lett az argentin válogatott örökrangsorában – Gabriel Batistutát (10) taszította le a trónról.

A 39. percben pedig már kettő volt a felek között, egy kontrából addig rúgták vissza a védők Julián Álvarezre a labdát, amíg csak bevette a kaput a Manchester City támadója (2–0).

Neki ez a nyolcadik kezdése volt az argentin válogatottban, és hatodszor szerezett gólt – a vb-n ez már a harmadik volt.

Pillanatok múlva újabb büntetőt reklamáltak a dél-amerikaiak, a szöglet után Alexis Mac Allister fejesét kellett bravúrral hárítania Livakovicnak, nagyon úgy festett, ebből kiütés lesz. 

A játékrész végén Luka Modric távoli lövése, majd az ezt követő beadás veszélyeztette az argentin kaput, de így is kétgólos differenciával vonultak pihenőre a csapatok.

A második félidőre kettős cserével próbálta felrázni csapatát Zlatko Dalic, érkezett Mislav Orsic és Nikola Vlasic is, de Leandro Paredes révén így is Argentína került közelebb az újabb találathoz – jött rögvest az újabb változtatás, Bruno Petkovic személyében.

Az 58. percben közel volt a harmadik gól, de Messinek már épp csak a befejezésre nem maradt ereje, közeli lövését így hárítani tudta Livakovic.

A 62. minutumig kellett várni az első veszélyes horvát próbálkozásra, ám még Dejan Lovren szabadrúgást követő fejesét sem jegyezhettük fel a kaput eltaláló lövések rovátkájába – márpedig enélkül elég nehéz nyerni, főleg ha már két gólt is kapott a csapat...

A játékrész derekán pedig Messi varázsolt újra, nagyon csúnyán megfirkálta Josko Gvardiolt a jobb szélen, centerezését pedig Álvarez a kapuba passzolta – oktatófilm (3–0)!

Kell-e mondani, hogy újabb rekordot döntött Messi?! Az argentin lett az első játékos a világbajnokságok történetében, aki legalább 20 kanadai pontot jegyzett, a 11 gólja mellett ez már a 9. gólpassza volt. Korábban Miroslav Klose (16+3), Ronaldo (15+4), Gerd Müller (14+5) és Pelé (12+7) ért el 19-et.

A 73. percben csak összejött végre a kaput eltaláló horvát lövés, Ivan Perisic lapos szabadrúgása mondjuk nem riogatta túlzottan Emiliano Martínezt, a kapus könnyedén védett.

Nem sokkal később Orsic tüzelt a kapu mellé, miközben igazából már mindenki a lefújást várta – Modricnak nem kellett végigszenvednie a meccset, a 81. percben megkapta jól megérdemelt pihenőjét.

A végjátékban még Mac Allister növelhette volna kiütésesre a különbséget, de kevéssel a bal alsó mellé lőtt, aztán Lovren maradt le centikkel Perisic csúsztatásáról, mielőtt Lovro Majer lapus lövését is hárította az argentin kapus így maradt a 3–0.

EZZEL Az argentin válogatott az ötödik világbajnoki elődöntőjét is sikerrel vívta meg, ellenfele a fináléban a szerdai Franciaország–Marokkó-csata győztese lesz majd vasárnap 16 órától. 

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ
Argentína–Horvátország 3–0 (2–0)
Loszaíl, Lusail Iconic Stadion. 88 966 néző. Vezette: Orsato (olasz)
Argentína: E. Martínez – Molina (Foyth, 86.), Romero, Otamendi, Tagliafico – De Paul (Palacios, 74.), Enzo Fernández (Lis. Martínez, 62.), Paredes, Mac Allister (Á. Correa, 86.) – Messi, J. Álvarez (Dybala, 74.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa (Orsic, a szünetben) – Brozovic (Petkovic, 50.) – Kovacic, Modric (Majer, 81.) – Perisic, Kramaric (Livaja, 72.), Pasalic (Vlasic, a szünetben). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic 
Gólszerző: Messi (34. – 11-esből), J. Álvarez (39., 69.)

Ön szerint melyik válogatott lesz a 2022-es világbajnok?

  • 18513
    Argentína
  • 12371
    Franciaország

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Richard Heathcote / Getty Images)

Rovatok