Index Vakbarát Hírportál

Tizenhat éve „gyilkolják” egymást a világelsőségért

2022. december 13., kedd 11:04 | aznap frissítve

Lassan két évtizede mindenki csak a Lionel Messi–Cristiano Ronaldo végtelenített párviadalról beszél. Pillanatnyilag sokkal relevánsabb a Lionel Messi vs. Luka Modric párharc, amely hovatovább tizenhét éve kezdődött, és amelynek újabb, meghatározó fejezete íródik kedd este a Loszaíl Stadionban, a katari labdarúgó-világbajnokságon.

2006. március elsejét írtuk, fagyos szél süvített Bázelben, a St. Jakob-Parkban a Horvátország–Argentína barátságos mérkőzésen. Mindkét ország válogatottja a németországi világbajnokságra készült, és mindkét edző, Zlatko Kranjcar és José Pekerman, pályára küldött egy ifjú zsenit. A húszéves Luka Modricnak ez volt az első, a 18 éves Lionel Messinek a hatodik válogatottsága. Utóbbit már jól ismerte a világ, senki előtt sem volt kérdéses, hogy a következő tizenöt-húsz év extraklasszisát látjuk benne, a vékonypénzű horvát középpályás kibontakozása akkor még váratott magára. Messi a 19-es, Modric a 14-es számot viselte a mezén. Egyikük sem termetével magaslott ki a társai közül, az argentin 169, a horvát 172 centisre nőtt. 

No de a játékuk! (Akkor még csak Messié.) A kis argentin a korai horvát gól után előbb rúgatott egyet Tévezzel, majd a 6. percben jobbról befelé kanyarodva a tizenhatosról ballal a hosszúba tekerte a labdát. Ez volt élete első gólja a válogatottban. Hányszor láttuk még ugyanezt a mozdulatot a következő tizenhat évben!

 0:58-nál és 1:15-nél Messi két kabinetalakítása.

Végül 3–2-re a horvátok győztek, Messi a mezőny legjobbjának bizonyult, Modricot a 84. percben lecserélte az edzője. 

Időközben eltelt csaknem tizenhét év, a keddi lesz a huszonhetedik alkalom, hogy a két mélynövésű óriás szembekerül egymással a futballpályán. Az eddigi huszonhat összecsapásból tizenkettőt Modric csapata nyert meg, kilencet Messié, ötször döntetlen volt az eredmény. A 26-ból 22 el Clásico volt, azaz Real Madrid–Barcelona-rangadó a La Ligában. 

Válogatott mezben ez még csak a harmadik egymásnak feszülésük lesz, a 2006-os első után másodszor 2018. június 21-én az oroszországi világbajnokság csoportmeccsén találkoztak, és Horvátország rövid fennállásának egyik legfényesebb győzelmét aratta 3–0-ra, a második gólt Modric szerezte, így:

Amúgy a két ország a futballtörténelemben eddig ötször találkozott, két-két horvát és argentin győzelem mellett egy döntetlen egészíti ki az egált mutató mérleget.

No de vissza a két főhőshöz! Ha összehasonlítjuk karrierjük mérlegét, természetesen Messi áll jobban.

Hogyha csak a katari világbajnokságot nézzük, akkor is Messi viszi el a pálmát, legalábbis eddig, és a támadást tekintve. No de a védekezés:

Két 10-es, két csapatkapitány, két vb-ezüstérmes. De közülük csak az egyik játszik döntőt vasárnap. Meglehet, egy csaknem tizenhét éve íródó hősköltemény utolsó fejezete a mai. 

(Borítókép: Lionel Messi és Luka Modric 2022. március 9-én. Fotó: David Ramos/Getty Images)

Rovatok