Index Vakbarát Hírportál

A bíróság ítéletet hozott Neymar ügyében

2022. december 13., kedd 16:12

Hét év után felmentette a bíróság Neymart a korrupció és csalás vádja alól. A labdarúgó elleni eljárásban azt vizsgálták, eltitkolta-e átigazolási díja egy részét, amikor a brazil Santostól a Barcelonához szerződött.

Felmentette a korrupció és csalás vádja alól Neymar brazil válogatott labdarúgót a spanyol bíróság kedden abban az ügyben, amely a játékosnak a 2013-as, az FC Barcelonához igazolása körüli tisztázatlan pénzügyek miatt indult.

A Neymar 2 néven elhíresült ügy kimenetele nem volt váratlan, miután október végén az ügyészség bizonyíték hiányában ejtette a vádakat a Paris Saint-Germain játékosával szemben, akire eredetileg kétéves börtönt és tízmillió eurós pénzbüntetést kért.

Hét évet vártak a döntésre

A bíróság döntése hét évvel azután született meg, hogy a Neymar játékjogát részben birtokló, DIS elnevezésű brazil befektetési csoport panaszt tett, azt állítva, kevesebb pénzt kapott, mint amennyi jogosan járt volna, amikor a futballista a brazil Santostól a katalán klubhoz szerződött.

Az eljárásban azt vizsgálták, hogy eltitkolták-e az átigazolási díj egy részét. Neymar mellett vádlott volt az FC Barcelona két korábbi elnöke, Josep Maria Bartomeu és Sandro Rosell is, akiket szintén felmentettek.

A brazil csatár szerződtetésével kapcsolatos ügyet már másodszor zárja le a spanyol bíróság. Az első, 2016 nyarán hozott ítélet nyomán a katalán klubnak 5,5 millió eurót kellett befizetnie az adóhatóságnak az átigazolás után elmaradt adójárulékok miatt. Az akkori határozat ellen azonban a spanyol ügyészség sikeresen fellebbezett, így az eljárást újranyitották a barcelonai bíróságon – írta az MTI. 

(Borítókép: Neymar 2022. december 9-én. Fotó: David S. Bustamante / Soccrates / Getty Images)

Rovatok