Index Vakbarát Hírportál

Villámgól és csodacsere, a címvédő lesz Messiék ellenfele a vb-döntőben

2022. december 14., szerda 21:54

A címvédő Franciaország lesz Argentína ellenfele a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében, mivel a négy között Theo Hernández korai góljával és a csodacsere Randal Kolo Muani találatával 2–0-ra legyőzte Marokkót.

A tendencia a franciák mellett szólt

Az elődöntő második felvonásán a címvédő találkozott az első afrikai csapattal, amely a vb-n a legjobb négybe került. A „kékek” azért küzdöttek, hogy a brazilok 60 évvel ezelőtti remeklése óta az elsők legyenek, akik megvédik aranyérmüket, a marokkóiak pedig új kontinentális rekordra törtek.

Egymás ellen nem sok babér termett az afrikaiak számára, hiszen egy 1963-as casablancai 2:1 óta tíz meccsen három döntetlen és hét vereség volt a mérleg.

A franciák eddig hat elődöntőt játszottak, és bár az első hármat (1958 – Brazília 2:5, 1982 – NSZK 3–3 – 11-esekkel 4–5 és 1986 – NSZK 0–2) elveszítették, a legutóbbi hármat (1998 – Horvátország 2–1, 2006 – Portugália 1–0 és 2018 – Belgium 1–0) megnyerték, kétszer pedig a finálét is behúzták.

Összefoglaló

Azt már tapasztalhattuk a korábbi meccseken, hogy a marokkói fanatikusok döbbenetes hangerőre képesek a lelátón, az afrikai és az arab térség egyetlen megmaradt bástyája pedig elképesztő fölényben várta a katari elődöntőt – és szinte elsöpörték a franciák hangját. 

Szinte fülsiketítő volt, amikor a franciáknál volt a labda, eleinte ez nem is sokszor esett meg, amikor viszont igen, akkor jött a vezetés is: Kylian Mbappé lövését még blokkolták a védők, Theo Hernández viszont akrobatikus mozdulattal a kapuba bombázott (1–0).

Ez volt az első találat, amelyet Marokkó ellenfele szerzett a világbajnokságon, korábban csak Kanada ellen zörrent meg a háló, az viszont öngól volt.

Az afrikai együttesnek a torna során először kellett szakítani a stabil védekezésből fakadó ellentámadásokra építő játékán, ez volt az első alkalom, hogy menniük kellett előre a gólszerzés érdekében, ez pedig érdekes kihívásnak látszott.

A 10. percben viszont nem volt messze az egyenlítés, Azzedin Unahi kapott labdát a 16-os előterében, bal alsóra tartó lövését azért kiütötte Hugo Lloris.

Az első negyedóra letelte után Hakim Zijes lecsúszó lövése jelentett veszélyt, de közel sem akkorát, mint pillanatokkal később egy óriási védelmi hiba után Olivier Giroud lehetősége, Bono szerencséjére a kapufa védett helyette.

A félidő derekán Asraf Hakimi igyekezett riogatni a franciákat, nem sokkal később ezt Szofian Bufal hatékonyabban tette, előbbi távoli kísérletét blokkolták, utóbbi viszont úgy ütközött Theo Hernándezzel, hogy percekig ápolni kellett – azok után, hogy a nyitómeccsen testvére, Lucas sérült meg súlyosan. A Milan játékosa azért folytatni tudta, hogy aztán nem sokkal később megtapossák egy kontra végén...

Amikor végre ismét a játék volt a főszereplő, jöttek a franciák lehetőségei, Youssouf Fofana szöglet utáni tekerése még csak a próbálkozások szintjére volt jó, Kylian Mbappé szélvészgyors megindulása, majd Giroud kevéssel kaput tévesztő lövése azért már közelített a kétgólos előnyhöz. 

Aztán még örülhettek is a franciák, hogy a szünetre fórral mehettek, hiszen Dzsavad el-Jamik ollózását Lloris és a kapufa kombinációja hatástalanította.

A fordulást követően Mbappé beindulásai hozták magukkal a gólesélyt, a legveszélyesebbnél Marokkó megúszott egy egyértelmű faultot, ezzel viszont fel is pörgött az afrikai együttes, és néhány beadás után a franciáknak kellett fellélegezniük, hogy maradt az 1–0. 

A játék képe pedig ebbe az irányba ment el, Marokkó próbálkozott, átütőerő nélkül, Didier Deschamps fiai néha megindultak, de Antoine Griezmann szabadrúgása után a Giroud-t váltó Marcus Thuram közeli fejese sem talált kaput, majd utóbbi előkészítését követően Fofana is célt tévesztett.

A túloldal is egy cserejátékossal reagált, Abderrazak Hamdallah remek szólóját az utolsó pillanatban tudták megállítani a védők, mielőtt nem sokkal később ugyanő az oldalhálóba lőtt.

Ezt pedig már cserével reagálták le a franciák, Ousmane Dembélé helyére Randal Kolo Muani érkezett, és még ebben a percben a tetszetős európai támadás végén az üres kapuba passzolt – ezúttal is Mbappéé volt a gól előtti blokkolt lövés (2–0).

Ez, ahogyan azt vártuk is, kicsit elvette már a marokkóiak kedvét, a francia szurkolók is hallatszottak már a végjátékban, ami már nem hozott változást, hiába próbáltak meg mindent a rendkívül szimpatikusan küzdő marokkóiak a szépítés érdekében.

A francia válogatott ezzel a sikerével bejutott a fináléba, ahol a horvátokat kiütő Argentínával találkozik vasárnap 16 órakor, a vesztesek egy nappal korábban csapnak össze.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ
Franciaország–Marokkó 2–0 (1–0)
al-Hor, al-Bajt Stadion, 68 895 néző. Vezette: Arturo Ramos (mexikói)
Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Konaté, T. Hernández – Tchouaméni, Fofana – Dembélé (Kolo Muani, 79.), Griezmann, Mbappé – Giroud (M. Thuram, 65.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Marokkó: Bono – Hakimi, el-Jamik, Dari, Szaissz (Amallah, 21., Ez Abde, 78.), Mazraui (Attiah-Allah, a szünetben) – Zijes, Unahi, S. Amrabat, Bufal (Abuhlal, 67.) – en-Nesziri (Hamdallah, 66.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi
Gólszerző: T. Hernández (5.), Kolo Muani (79.)

Ön szerint melyik válogatott lesz a 2022-es világbajnok?

  • 18513
    Argentína
  • 12371
    Franciaország

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Catherine Ivill / Getty Images)

Rovatok