Index Vakbarát Hírportál

Nem igaz, hogy meggyilkolták a sportfotóst Katarban

2022. december 15., csütörtök 08:56

Óriási visszhangja volt Katarban és világszerte Grant Wahl amerikai fotóriporter halálának. A fotós december 9-én a Loszail Stadionban, az Argentína–Hollandia világbajnoki negyeddöntő közben esett össze és vesztette életét a gyors orvosi beavatkozás ellenére. Akkor fivére elterjesztette, hogy bátyját biztosan meggyilkolták, amiért szivárványos LMBTQ-pólót viselt. A boncolás kiderítette, hogy a halálnak természetes oka volt.

New Yorkban megtörtént a boncolás, Grant Wahl özvegye pedig nyilvánosságra hozta a december 9-én, az Argentína–Hollandia-negyeddöntőn elhunyt amerikai fotós halálának okát

A 48 éves fotóriporter halálát az okozta, hogy szétrobbant az aortája, vagyis a szív verőere. A boncolás tanúsága szerint évek óta úgynevezett aorta-aneurizmában szenvedett, ami kóros verőértágulatot jelent, ilyenkor a normálisnál legalább 50 százalékkal jobban kitágul a verőér. Az aorta-aneurizma tulajdonképpen egy időzített bomba a szervezetben, genetikai okai vannak, és soha nem lehet tudni, mikor robban. 

Ezzel megdőlt az az elmélet, miszerint Wahlt meggyilkolták volna, amiért szivárványos LMBTQ-pólót viselt Katarban, a világbajnokságon.

Való igaz, hogy emiatt nehézségei akadtak a bejutással a stadionokba, és egy alkalommal még le is tartóztatták a hatóságok, de aztán szabadon engedték. A boncolás megállapította, hogy szó sem lehet idegenkezűségről. Ismeretes, hogy Wahl fivére, Eric, testvére halála után a közösségi médiában arról posztolt, hogy testvérét valószínűleg meggyilkolták nézetei miatt. Most azonban Eric nyilvánosan elismerte, hogy Grant természetes halált halt, alaptalan a gyilkosság gyanúja.

Grant Wahl neves, elismert fotóriporter volt, elsőnek ő készített nagy visszhangot kiváltó fotót LeBron Jamesről, amikor a kosaras sztár még csak 18 éves gimnazista volt. Az ikonikus fotó a Sports Illustrated címlapján szerepelt. 

LeBron James a közösségi médiában fejezte ki részvétét és sajnálatát Grant Wahl halála miatt, akire immár húsz éve szeretettel gondolt, még azok után is, hogy a fotóriporter eltávolodott a kosárlabdasporttól. 

(Borítókép: Grant Wahl amerikai újságíró halálát jelentik be az Anglia–Franciaország-mérkőzés előtt a katari Al Bayt stadionban 2022. december 10-én. Fotó: Richard Sellers / Getty Images)

Rovatok