Index Vakbarát Hírportál

Marokkó a szíveket, a horvátok a vb-bronzérmet nyerték meg

2022. december 17., szombat 17:54

Horvátország a 2018-as ezüstérme után ezúttal bronzérmet szerzett, mivel a katari labdarúgó-világbajnokság helyosztóján 2–1-re legyőzte Marokkót. Afrika így továbbra is vár az első vb-érmére.

Kedvező jelekkel készültek a horvátok

Horvátország és Marokkó emlékezetes menetelése során másodszor futott össze egymással a 2022-es világbajnokságon, miután az F csoport nyitómérkőzésén gól nélküli döntetlenre végeztek a felek. A két együttes egyetlen korábbi összecsapása sem dőlt el a rendes játékidőben, Goran Vlaovic duplájával az első negyedóra végére kétgólos előnybe került az európai együttes, de végül csak tizenegyesekkel kerekedett felül a II. Hasszán-trófea elődöntőjében (2–2 – 7–6).

Marokkó Afrika első vb-érmére készült, a horvátok az 1998-as bronz és a 2018-as ezüst után a harmadik medáliáért hajtottak. Érdekesség, hogy ez utóbbi tornán ugyanúgy két korábbi csoportrivális volt érdekelt (Belgium és Anglia).

A horvátok abban is bízhattak, hogy eddig még gólt sem kaptak afrikai csapattól a vb-ken, 2014-ben Kamerunt 4–0-ra verték, 2018-ban Nigériát 2–0-ra, a mostani, Marokkó elleni 0–0-t pedig már említettük.

Összefoglaló

Az afrikai kontinens mellett az arab világ utolsó bástyáját jelentő Marokkó óriási fölényben volt minden meccsén, már ami a lelátót illeti, és a horvátok is gyorsan megtapasztalhatták, hogy kifejezetten ellenséges hangulathoz lesz szerencséjük a bronzmeccsen (is).

A két, finoman szólva sem támadó csapat ütközete aztán valami lehengerlően indult! Már nem azért, mert a marokkóiak annyira meg voltak zavarodva, hogy Bono majdnem a saját kapujába passzolt, hanem mert az első tíz percben már két gól is esett, és nem volt messze a harmadik sem!

Előbb a nagy horvát fölény Josko Gvardiol hajszálpontos fejesével eredményezett vezetést, de pillanatokkal később egy marokkói szabadrúgás után nem tudtak menteni az európaiak, Asraf Dari pedig ugyancsak nem hibázott (1–1).

És még mindig csak a 10. percben jártunk, amikor Mislav Orsic távoli próbálkozásánál kiáltottak már jó néhányan gólt, de kicsit tévesztett a horvát – remek kezdés volt!

Az európaiak pedig maradtak támadásban, jöttek sorra a támadások, beadások, lövések, de valamibe mindig hiba csúszott, így az afrikaiak megúszták igazán nagy ziccer nélkül – más kérdés, hogy a félidő derekán a közönség hullámzása közepette Luka Modric lapos lövésénél Bonónak másodjára nagyot vetődve kellett mentenie a saját magáról kipattanót.

A marokkóiak Asraf Hakimi jobb oldali megiramodásával feleltek, de a PSG futballistája nem tudta pontos passzal kiszolgálni ajtó-ablak helyzetben lévő társát.

Ettől fellelkesültek viszont a társak, és ők vették át az irányítást, előbb Szofian Bufal lövésébe léptek bele a védők, a flipperezés után fölészállt a labda, majd Jusszef en-Nesziri szöglet utáni fejese és Hakim Zijes távoli lövése is elkerülte azért a kaput. 

Ahogyan viszont ilyenkor lenni szokott, a rutinosabb rivális gyorsan a következő nagy lehetőségéből be is talált, Mislav Orsic a bal oldalról beadás helyett a hosszú felsőbe tekert, a labda a kapufáról került a hálóba (2–1).

Rögvest a fordulást követően meg is duplázhatta volna az előnyt, ezúttal viszont az oldalhálóban kötött ki a lökete, majd az ezt követő két szögletből sem tudtak betalálni újfent a horvátok, ahogyan Lovro Majer beadása után Marko Livaja is kicsivel célt tévesztett.

Sajnos ezt követően inkább az előre várt forgatókönyv vette át a szerepet, a marokkóiak próbálkoztak, bármiféle átütő erő nélkül, a horvátok pedig néha előrementek, de igazából nem nagyon erőltették a támadásokat, így nem forogtak veszélyben a kapuk.

Mindkét kapitány cserék sorával próbálta felrázni együttesét, Nikola Vlasic pedig egy átlövéssel meg is próbálkozott, nem sokkal ment a labda a bal felső fölé.

Az utolsó negyedóra kezdetén megélénkült az összecsapás, előbb a horvátok, majd en-Nesziri védett lövése után a marokkóiak reklamáltak hevesen tizenegyest, de végül mindkétszer mehetett tovább a játék.

Ettől kezdve gyakoratilag folyton a „FIFA – mafia” rigmust skandálták a marokkóiak bármilyen kérdéses szituációnál.

A végjátékban még Mateo Kovacevic lapos lövése kerülte el a bal alsót, majd Hakim Zijes lőtt fölé, mielőtt a hatperces ráadás végén en-Nesziri fejese a háló tetejére került, újabb gólt így már nem láthatott a közönség.

Ezzel Horvátország története harmadik vb-érmét szerezte meg. Már csak egy mérkőzés maradt hátra a katari vb-n, vasárnap 16 órakor Argentína és Franciaország csap össze a finélában.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
BRONZMÉRKŐZÉS
Horvátország–Marokkó 2–1 (2–1)
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion, 44 137 néző. Vezette: al-Dzsasszim (katari)
Horvátország:
 Livakovic – Stanisic, Sutalo, Gvardiol, Perisic – Modric, Kovacic – Kramaric (Vlasic, 61.), Majer (Pasalic, 66.), Orsic (Jakic, 95.) – Livaja (Petkovic, 66.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Marokkó: Bono – Hakimi, Dari (Benun, 64.), el-Jamik (Amallah, 67.), Attijat – el-Kannusz (Unahi, 56.), Amrabat, Szabiri (Ser, a szünetben) – Zijes, en-Nesziri, Bufal (Zaruri, 64.). Szövetségi kapitány: Valid Ragragi
Gólszerző: Gvardiol (7.), Orsic (42.), ill. Dari (9.)

Ön szerint melyik válogatott lesz a 2022-es világbajnok?

  • 18513
    Argentína
  • 12371
    Franciaország

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Tnani Badreddine / DeFodi Images / Getty Images)

Rovatok