Index Vakbarát Hírportál

Csak egy meglepetéscsapat lesz boldog a bronzmérkőzés után

2022. december 17., szombat 08:45

Mindössze két mérkőzés van már csak hátra a katari labdarúgó-világbajnokságból, szombaton a bronzéremért csap össze az elődöntőben vesztes két alakulat, a négy közé egyaránt meglepetésre bekerülő Marokkó és Horvátország.

A négy évvel ezelőtti, oroszországi tornán ezüstérmes Horvátország a harmadik helyért rendezett találkozó esélyese, amely története harmadik világbajnoki medáljára pályázik: 1998-ban ugyanis a nagy elődök Davor Suker vezérletével megszerezték a harmadik helyet. Déli szomszédjaink akkor a hollandok ellen játszották a bronzmérkőzést, amelyet Robert Prosinecki és a torna gólkirálya, Suker góljának köszönhetően nyertek meg 2–1-re.

A horvát csapatban vélhetően számos játékos utolsó nagy tornáján szerepel, többek között a csapat aranylabdás sztárja, a 37 éves Luka Modric is. A csapat gerincét a rutinos játékosok adják, Ivan Perisic, Dejan Lovren, Marcelo Brozovic, vagy éppen Mateo Kovacic például tagja volt a négy évvel ezelőtti második alakulatnak. Ám a feltörekvő fiatalok, többek között Szoboszlai Dominik lipcsei csapattársa, Josko Gvardiol, valamint Mario Pasalic, Borna Sosa, illetve Dominik Livakovic a bizonyíték arra, hogy a jövőben sem kell majd félteni Horvátországot.

Marokkó már a négy közé jutással történelmet írt, korábban ugyanis egyetlen afrikai csapatnak sem sikerült az elődöntőig menetelnie. Pedig előzetesen aligha a marokkóiaktól várta volna a csodát a fekete kontinens, főleg, hogy Walid Regraguit nem sokkal a torna előtt nevezték ki szövetségi kapitánynak. Irányításával azonban taktikus és eredményes játékkal rukkolt elő a Chelsea-ben futballozó Hakim Zijes, valamint a PSG-t erősítő Asraf Hakimi fémjelezte alakulat, nem beszélve a sevillai, a tornán eddig két gólt szerző Juszef en-Nesziriről.

A marokkóiak nagy meglepetésre a csoportban legyőzték az oroszországi bronzérmes Belgiumot, majd folytatva a menetelést a nyolcaddöntőben Spanyolországot, a negyeddöntőben pedig Portugáliát ejtették ki, mielőtt a franciák megálljt parancsoltak volna nekik.

A horvátok Argentínával szemben buktak el a keddi elődöntőben, amelyet 3–0-ra veszítettek el, igaz, ebben alighanem közrejátszott, hogy már két hosszabbításos meccs és büntetőpárbaj volt a lábukban: a 16 között Japánt ejtették ki, majd a nyolc között a vb-győzelemre előzetesen legesélyesebbnek vélt Brazíliát győzték le az orosz rulettben.

A harmadik helyért pályára lépő két csapat egymás elleni története Katarban kezdődött, ám eléggé felejthetőre sikerült: az F csoport nyitómeccsén gól nélküli döntetlennel zárult első találkozójuk.

Mentális szempontból nehéz dolgunk lesz. Lehetőséget fogok adni olyanoknak is, akik nem játszottak, és megpróbáljuk megszerezni a harmadik helyet

– nyilatkozta Regragui, aki azt is elmondta, a szombati meccs eredményétől függetlenül fontosnak tartja, hogy méltóképpen képviselték országukat és megmutatták, hogy a marokkói labdarúgás nem sokkal marad el a világ legjobbjaitól. A találkozót megelőző pénteki sajtótájékoztatón a szakember elárulta, két kulcsemberét, Romain Saisst és Nusszair Mazrauit biztosan nélkülöznie kell majd, kell majd, Najef Aguerd játéka pedig szintén kérdéses.

Horvátország szövetségi kapitánya, Zlatko Dalic elmondta, arra kérte játékosait, hogy felemelt fejjel folytassák a harcot, mivel büszkék lehetnek arra, ahogyan eddig is minden tudásukat beleadták a meccsekbe.

Nincs miért hibáztatni őket, gratulálnunk kell nekik mindazért, amit ezen a vb-n tettek, és fel kell készülnünk arra, hogy megharcoljunk a bronzéremért

– fogalmazott Dalic, aki szerint csapata az első pillanattól a lehető legkomolyabban veszi majd a mérkőzést, amelyre úgy tekint majd, mintha vb-finálét játszana.

Egy kis múltidézés

Bár a harmadik helyért vívott csatában jellemzően két csalódott együttes játszik egymás ellen, gyakran a torna legélvezetesebb mérkőzését produkálják a csapatok. A futball hőskorában, 1958-ban például Svédországban a Franciaország–NSZK-összecsapáson kilenc (!) góllal szórakoztatták a csapatok a nagyérdeműt. A meccset a négyszer eredményes Just Fontaine vezérletével végül a franciák húzták be 6–3-ra.

Akiknek 1982-ben Spanyolországban viszont meg kellett elégedniük a negyedik hellyel, miután Lengyelország 3–2-re legyőzte őket a harmadik helyért rendezett találkozón. Érdekesség, hogy a lengyelek hat perc (!) leforgása alatt szerezték a találatokat, az első félidőben a 40., a 44., a másodikban pedig a 46. percben voltak eredményesek.

Négy évvel később Mexikóban ismét a franciák nyakába került a bronzérem, akik 2–2-es rendes játékidőt követően végül 4–2-re verték Belgiumot.

2002-ben gyakorlatilag a teljes futballvilág Törökországnak drukkolt a hazai pályán szereplő Dél-Korea ellen az ázsiaiakat egészen az elődöntőig segítő nyilvánvaló játékvezetői tévedések miatt. Végül össze is jött a török bronz (3–2), köszönhetően többek között Hakan Sükür villámgóljának, amelyet 11 (!) másodperccel a kezdősípszó után lőtt és amely a mai napig rekordnak számít a vb-k történetében.

A 2010-es bronzcsata is öt gólt hozott, amelynek végén Németország örülhetett Dél-Afrikában.

Hogy Katarban a két meglepetéscsapat közül ki örülhet majd, az hamarosan kiderül. A Horvátország–Marokkó-mérkőzést szombaton – magyar idő szerint – 16 órától játsszák a dohai Halifa Stadionban. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Ön szerint melyik válogatott nyeri meg a bronzmérkőzést?

  • 1431
    Horvátország
  • 690
    Marokkó

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Soccrates Images / Getty Images Hungary)

Rovatok