Index Vakbarát Hírportál

A következő futballvébé már teljesen más lesz

2022. december 19., hétfő 14:16

Véget ért a labdarúgó-világbajnokság Katarban, ezzel együtt egy időszak is lezárult: ez volt az utolsó olyan torna, amelyen 32 csapat szerepelt. Négy év múlva már 48 válogatott lép pályára a trónok harcában; ahogy a résztvevők, úgy a helyszínek száma is természetesen növekedni fog. A lebonyolítás is változik, a hivatalos megerősítés csak 2023-ban jön, de mutatunk több verziót is. Cikkünkben bemutatjuk, milyen lesz a 2026-os világbajnokság, amelynek az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen ad otthont.

Franciaországban, 1998-ban volt először 32 csapatos világbajnokság, a legutóbbi hét tornát ebben a rendszerben bonyolították le. Ez 2026-ban azonban megváltozik: 48 válogatott feszül majd egymásnak. A bővítést sokan ellenezték, a német szövetség (DFB) és az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) is politikai döntésnek nevezte, hiszen Infantino 2019-es újraválasztása előtt hozták meg a döntést. Afrika és Ázsia kap több helyet 2026-ban, erről a két kontinensről pedig sok szavazatra számított a FIFA-elnök. Infantino azzal védekezett, hogy a „labdarúgás globális játék, többről szól, mint Európa és Dél-Amerika”.

Ennek szem- és fültanúi lehetünk négy év múlva. Lássuk, milyen lesz a következő világbajnokság.

48 csapat, de hány csoport?

Az eddigi legdrasztikusabb létszámemelést hajtják végre a világbajnokságok történetében. Az első négy vébén (1930 és 1950 között) 13–16 csapat versengett, 1954-től 16, 1982-től 24, 1998 óta pedig 32. 2026-ra viszont ötven százalékkal emelik a résztvevők számát, azaz 48 válogatott mutathatja meg magát a futball nagyszínpadán. Selejtezőkön keresztül 17 pluszhely lesz elérhető, a 16 csapatos bővítésben a házigazdákat egyként kezelik. Ezáltal így fog kinézni a kontinensenkénti megoszlás:

A maradék két helyről interkontinentális pótselejtező dönt, így áll össze a 48 fős mezőny. Ha a 2022-es kvalifikációt vesszük alapul, és már Katarba 48 válogatott jutott volna ki, az alábbi csapatokat láthattuk volna még (kontinensenkénti bontásban):

Az interkontinentális pótselejtezőbe Salvador, Honduras, Salamon-szigetek és Szíria jutott volna még be. Valljuk be, nem a legveretesebb mezőny...

Milyen lesz a lebonyolítás 2026-ban? Több verzió is elképzelhető

A világbajnokság bővítésével együtt bejelentették azt is, hogy változik a lebonyolítás – bár Arsene Wenger, a FIFA nemzetközi futballfejlesztésért felelős vezetője úgy fogalmazott, a terv még változhat, a végleges döntést 2023-ban hozzák meg. Ami biztosnak tűnik: a mérkőzések száma 64-ről (legalább) nyolcvanra emelkedik, a győztesnek az új lebonyolítási szisztémában is hét meccset kellene játszania, a torna lezajlana a megszokott 32 nap alatt.

A jelenlegi elképzelés szerint a 48 csapatot 16, háromfős csoportba osztják, a körmérkőzések után az első kettő továbbjut az egyenes kieséses szakaszba a legjobb 32 közé. A csoportok beosztását eddig a FIFA-világranglista alapján végezték, ám nem kizárt, hogy ez változik. Logikus lenne, hogy a 16 európai csapat lenne egy kalapban, a másik két 16 fős kalapban pedig a többi válogatott a rangsor alapján. Így ugyanis fenntartható lehetne, hogy azonos kontinensbeli országok ne kerüljenek egy csoportba.

Ez a lebonyolítási rendszer azonban hordoz vitás kérdéseket magában. A leginkább vitatott pont, hogy az utolsó csoportmeccsen az adott két csapat úgy alakíthatja az eredményt, hogy a harmadik együttest kiejtsék, és kéz a kézben továbbjussanak. Ezért is zajlott úgy többek között az idei világbajnokság is, hogy a csoportkör utolsó fordulójában azonos időpontban rendezték a meccseket. Kritikaként fogalmazódott meg e rendszerrel szemben, hogy a csapatok egyharmada így a biztos három helyett csak két mérkőzést játszhat, ráadásul a sok továbbjutó miatt a csoportkör izgalma is csökkenne.

Emiatt a FIFA minden bizonnyal újra fogja gondolni a lebonyolítást, és szinte biztosan változtatni fog eredeti ötletén.

Ebben a változatban a lebonyolítás jobban hasonlítana a jelenlegihez: a kalapok beosztását a FIFA-világranglista alapján készítenék el, ugyanúgy négy kalapból sorsolnák a csoportkört. Az első két helyezett továbbjutna, ami 24 csapat, és ahhoz, hogy egyenes kieséses szakaszt lehessen lebonyolítani, a nyolc legjobb csoportharmadiknak is tovább kellene jutnia. (Az Európa-bajnokságról ismerős lehet ez a szisztéma.)

Bökkenő azért itt is akad: 64-ről nemhogy nyolcvanra, hanem 104-re növekedne a mérkőzések száma, ami 47 százalékos emelkedés. Ehhez a világbajnokságnak legalább 35 napig kellene tartania, amit nagyon nehéz lenne beleilleszteni az amúgy is feszes versenynaptárba.

Ami még változik: több helyszín, több időzóna

A több csapat több helyszínt is jelent: az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen ad otthont a 2026-os világbajnokságnak. Három időzónán átívelő vébé lesz ez, 16 városban rendeznek mérkőzéseket.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy az időeltolódással is számolni kell. Magyar idő szerint várhatóan a mérkőzésnapok első meccsei 19 órakor kezdődnek, az utolsó találkozókat pedig reggel 8-as kezdéssel rendezik majd – a többi összecsapásra magyar idő szerint éjszaka kerülhet sor.

A lebonyolítás változásának függvényében még módosulhat ugyan a dátum is, de jelen állás szerint a 2026-os világbajnokságot június nyolctól július háromig rendezik.

(Borítókép: Katar után Észak-Amerikába költözik a futball-világbajnokság. Fotó: Visionhaus / Getty Images Hungary)

Rovatok