Index Vakbarát Hírportál

Senkinek sem tűnt fel, hogy miért cserélhettek hetet a franciák a döntőben?!

2022. december 20., kedd 07:47

A labdarúgás történetében először fordult elő a katari Loszaíl Stadionban, hogy egy csapat mindössze négy olyan játékossal fejezte be a mérkőzést, akik a kezdő sípszónál is a pályán voltak, és a bíró nem is állított ki senkit egyik gárdából sem. Márpedig ez történt a francia válogatottal az Argentína elleni vb-döntőben, amikor is Didier Deschamps, a vesztesek szakvezetője hetet cserélt. Jogosan? Úgy tűnik, igen.

A vasárnapi világbajnoki döntőt a francia válogatott ebben az összetételben kezdte 22 fokos melegben, 88 966 néző előtt, a lengyel Szymon Marciniak sípszavára:

És így fejezte be:

Ez bizony hét csere, akárhogy is számoljuk. Miután az argentinok az első félidőben 2–0-s vezetéshez jutottak, Didier Deschamps már a 41. percben úgy érezte, bele kell nyúlnia a meccsbe. Lekapta a pályáról Giroud-t és Dembélét, beküldött két csatárt, Kolo Muanit és Thuramot.

A világrekordra is van szabály!  

Meg is változott a játék képe, főleg azok után, hogy a második félidőben Coman, Camavinga és Fofana is beszállt a játékba. Ezzel Deschamps kimerítette a 90 percre engedélyezett öt cserét, de jött a kétszer 15 perces hosszabbítás, amikor még egy cserére mód van, ez Konaté volt a 113. percben.

Ezen a ponton kell megjegyeznünk, hogy az argentin szövetségi kapitány, Lionel Scaloni sem aprózta el, ő is hatot cserélt.

No de Deschamps a 121. percben Jules Koundé helyére beküldte Axel Disasit is, a hetedik cseréjét! Ez hogyan volt lehetséges? Netán Marciniak elaludt, és nem számolta a cseréket?

Nem! A lengyel bíró nagyon helyesen járt el, amikor engedélyezte a franciáknak a hetedik cserét.

Az első hosszabbítás elején történt, hogy Rabiot összefejelt Julián Álvarezzel, az argentinok csatárával, és néhány perccel később a francia középpályás nem is tudta folytatni a játékot. És amikor bejött a helyére  Fofana, a Loszaíl Stadion eredményjelző tábláján megjelent egy felirat, miszerint ezzel a cserével a franciák nem fogyasztották el egyetlen lehetőségüket sem, ugyanis a FIFA legújabb szabálya értelmében, amikor fennáll az agyi sérülés lehetősége, akkor soron kívüli cserére van mód. És Rabiot-é ilyen sérülés volt.

A FIFA 2021. január 8-án alkotta meg ezt a szabálypontot, aminek concussion protocol, vagyis agyrázkódási protokoll az elnevezése. És amikor Rabiot-t Fofana váltotta a döntőben, megjelent a felirat az eredményjelzőn: 

Suspedted concussion (Agyrázkódás gyanúja)

14 Rabiot – 13 Fofana

Befejezésül megjegyzendő, hogy nemcsak a hét francia csere jelentett világcsúcsot a futballtörténelemben, hanem a két csapat összesített tizenhárom cseréje is. 

(Borítókép: Adrien Rabiot a katari Labdarúgó-világbajnokság döntőjében 2022. december 18-án. Fotó: Jose Breton / Pics Action / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok