Index Vakbarát Hírportál

Új szintre emelkedik Lionel Messi népszerűsége Argentínában

2022. december 21., szerda 20:45

A hőn áhított világbajnoki cím megszerzése után az egekben Lionel Messi népszerűsége hazájában, Argentínában. A helyi lapok információi szerint az argentin jegybank azt fontolgatja, hogy az egyik bankjegyen is Lionel Messi arcképe lesz látható.

Argentína 36 év után újra megnyerte a labdarúgó-világbajnokságot, a válogatott pedig kitörő népszerűségnek örvend. Kiváltképp Lionel Messi, aki a torna legjobbjának járó Aranylabdát is begyűjtötte. Buenos Airesben elképesztő ünneplés vette kezdetét már vasárnap, a finálé után, majd a válogatott hazatérését követően folytatódott a fieszta.

Argentína örök emléket állítana a 2022-es katari világbajnoki címnek: az El Financiero lap információi szerint az argentin jegybank Lionel Messi arcképével látná el az 1000 pesós bankjegyet. Hasonlóan értesült egy másik argentin újság, az El Cronista is, amely úgy tudja: azért választották az 1000-es bankjegyet, mert az Lionel Messi válogatottbeli mezszámával, a 10-essel kezdődik.

Az új 1000 pesós bankó első oldalán Lionel Messi portréja lenne látható a kiszivárgott információk szerint, a hátoldalán pedig a „La Scaloneta”, azaz a válogatott csapatképe. A válogatott a szövetségi kapitány Lionel Scaloniról kapta a becenevét.

Nem Lionel Messi és az argentin válogatott lenne az első pénzen megörökített futballista vagy futballcsapat. A 2006-os világbajnokságon szereplő ausztrál válogatott tagjai a kétdolláros érméken szerepeltek. A dán korona 500-as bankjegyén jó ideig Niels Bohr Nobel-díjas fizikus, korábbi válogatott kapus volt látható. Ugandában 2006-ban kiadtak egy 56 darabos szériát 2000 shillinges bankjegyekből, amelyeken legendás futballisták arcképe volt látható Pelétől Roy Keane-ig. Emlékérmét bocsátottak ki korábban többek között Johan Cruyffról és George Bestről is.

(Borítókép: Lionel Messi a világbajnoki trófeával. Fotó: Marcelo Endelli / Getty Images Hungary)

Rovatok