Index Vakbarát Hírportál

Apokaliptikus jelenetek és 5 milliós tömeg Messiék diadalmenetén

2022. december 21., szerda 07:11

Korábban sohasem látott jelenetek tarkították a világbajnok argentin labdarúgó-válogatott keddi buszos diadalmenetét Buenos Aires utcáin. A jelentések szerint ötmillióan gyűltek össze az argentin főváros útjai mentén, hogy ünnepeljék hőseiket. Őrület lett úrrá az embereken, játékosokon és szurkolókon egyaránt, Papu Gómez pénzt szórt a tömegbe, voltak olyanok is, akik a hídról a nyitott autóbuszba vetették magukat Lionel Messiék közé, egy rajongó pedig argentin zászlóval a kezében felmászott a 67,5 méter magas Obelisco csúcsára.

A vasárnapi katari vb-döntőben Franciaországot 2–2-s rendes játékidő és hosszabbítás (3–3) után a tizenegyespárbajban 4–2-re legyőző argentin labdarúgó-válogatott már hétfőn megérkezett Buenos Airesbe. Az éjszakát Lionel Messi, a torna legjobbjának megválasztott csapatkapitány egy ágyban töltötte a világbajnoki trófeával.

Kedden ötmillió rajongó gyűlt össze a főváros útjai mentén, hogy közelről lássa hőseit. A kormány december 20-át munkaszüneti nappá nyilvánította, úgyse ment volna dolgozni senki…

A Lionel Messiéket szállító nyitott autóbusz csak lépésben tudott haladni a Július 9. sugárúton, a város főutcáján. Voltak, akik a gyalogátkelő hídról az autóbuszba vetették magukat, akadt olyan szurkoló is, aki a mélybe zuhant.

Papu Gómez, az egyik világbajnok játékos az őrület tetőpontján bankjegyeket szórt az őrjöngő szurkolók közé:

Egy halálmegvető drukker felmászott a 67,5 méter magas emlékmű, az Obelisco csúcsára, és onnan lengette az argentin zászlót:

A csapatot szállító busz négy és fél óra alatt mindössze 14 kilométert tudott megtenni. Végül helikoptereken kellett kimenekíteni a hősöket. Összesen 31 sérültet szállítottak kórházba, egyikük állapota sem súlyos. Húsz személyt őrizetbe vett a rendőrség.

Az egyik sebesült annyira euforikus állapotba került, hogy még a hordágyon is énekelve éltette Messiéket, a videó vírusként terjed az interneten, eddig kétmillióan látták:

Az ünnepségek a játékosok szülővárosaiban, többek között Lionel Messi, Paulo Dybala és Ángel Di María lakóhelyén, Rosarióban folytatódnak szerdán. 

Messi és családja helikopterrel már meg is érkezett Rosarióba, a légikikötőből autóval hajtottak a Funes negyedben található házukhoz, Antonela, a feleség vezette a kocsit:

(Borítókép: A katari labdarúgó-világbajnokságról győztesen hazatérő argentin válogatottat köszöntik szurkolók a játékosok autóbuszos diadalmenetén Buenos Airesben 2022. december 20-án. Fotó: MTI / AP / Rodrigo Abd)

Rovatok