Index Vakbarát Hírportál

A FIFA elnöke azt szeretné, ha minden országban lenne Peléről elnevezett stadion

2023. január 2., hétfő 19:50

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kezdeményezi, hogy minden országban nevezzenek el egy stadiont Peléről, a sportág egyetlen háromszoros világbajnokáról.

Az Index is beszámolt róla, hogy hétfőn megérkezett az FC Santos stadionjába a 82 évesen elhunyt háromszoros világbajnok labdarúgó, Pelé koporsója, amely huszonnégy óráig marad az egyesület stadionjának játékterén, hogy a szurkolók leróhassák tiszteletüket a legenda előtt.

A Caldeira Városi Stadion előtt már két órával kapunyitás előtt gyülekeztek a szurkolók, és Brazília nemrég beiktatott elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva is tiszteletét tette a ravatalnál.

Kedd reggel Santos utcáin – és a tervek szerint Pelé százéves édesanyjának háza előtt is – elhalad a temetési menet. A Fekete Gyöngyszem végső búcsúztatásán csak a közeli hozzátartozók vehetnek majd részt.

Pelé az utóbbi években többször kórházi kezelésre szorult, tavaly vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. A Sao Pauló-i Albert Einstein Kórház múlt csütörtökön közölte a halálhírét.

Pelé húga, Maria Lúcia do Nascimento elárulta az ESPN brazil kiadásának, hogy a legenda 100 éves édesanyja, Dona Celeste még nem tudja, hogy a fia meghalt. Az idős asszony elmeállapota már meglehetősen zavart, és bár a lánya közölte vele, hogy a fia haldoklik, Dona Celeste nem fogta fel a történteket.

A FIFA elnöke is megérkezett Santosba

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke is megérkezett Santosba, hogy részt vegyen a gyászszertartáson. A sportvezető újságíróknak tett említést arról, hogy a sportág legendája megérdemli, hogy minden országban legyen egy róla elnevezett stadion.

Edson Arantes do Nascimento, ismertebb nevén Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között, három idényen át szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a brazil válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak nem sikerült.

Rovatok