Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli ülést hívott össze a Francia Labdarúgó-szövetség a Zidane-ügy miatt

2023. január 10., kedd 18:27

Rendkívüli ülést hívott össze szerdára a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) végrehajtó bizottsága azt követően, hogy Noël Le Graët elnök a kritikák kereszttüzébe került, miután bírálói szerint tiszteletlenül beszélt a legendás Zinedine Zidane-ról.

A 81 esztendős sportvezetőt délelőtt 11 órától hallgatják majd meg az ügyben.

Az FFF a múlt héten 2026-ig szerződést hosszabbított Didier Deschamps szövetségi kapitánnyal, ezzel eldőlt, hogy az 1998-as világbajnoki döntőben két gólt szerzett Zidane egyelőre nem vállalhat szerepet a nemzeti együttes élén. A Real Madriddal edzőként három Bajnokok Ligája-címet begyűjtött szakemberrel kapcsolatban ugyanakkor az a hír járja, hogy esélyes a brazil válogatott kispadjára.

Le Graët egy rádióinterjúban arra a kérdésre, kellemetlenül érintené-e, ha Zidane Brazíliába szerződne, úgy reagált, hogy nem érdekli, „oda megy, ahova akar”. Majd az érdeklődésre, hogy kapcsolatba lépett-e vele Zidane, azt válaszolta: nyilvánvalóan nem, fel sem vettem volna neki a telefont.

Mit mondtam volna neki? Jó napot, uram, most egyeztem meg Didier-vel, keressen egy klubot?

– fogalmazott Noël Le Graët.

A L'Équipe című sportnapilap hétfői számának címlapján a maga elé tekintő Noël Le Graët látható, mellette a tőle vett két idézet, illetve fölötte főcímként a lap állásfoglalása, hogy

„ez elfogadhatatlan”.

A katari világbajnokság döntőjében mesterhármast elért Kylian Mbappé a közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Zidane egyenlő Franciaországgal. Egy legenda, akivel szemben nem lehet ilyen tiszteletlen senki…” Amélie Oudea-Castera francia sportminiszter szintén megszólalt az ügyben, hangsúlyozva, hogy egy vezető sportági szövetség első embere nem mondhat ilyet, egyben bocsánatkérést sürgetett.

A szövetségi vezető hétfőn a francia hírügynökség megkeresésére azt mondta, „szerencsétlenül fogalmazott, ami félreértésre adott okot, és ezért elnézést kér”.

(Borítókép: Noël Le Graët 2019. március 31-én. Fotó: Catherine Steenkeste / Getty Images)

Rovatok