Index Vakbarát Hírportál

Belebukott a botrányba a francia szövetség elnöke

2023. január 11., szerda 15:14

A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) végrehajtó bizottsága szerdán lemondatta posztjáról a szövetség botrányba keveredő elnökét, Noel Le Graet-t – írja az MTI.

Az AFP francia hírügynökség információi szerint az elnöki feladatokat ideiglenesen Philippe Diallo veszi át, az elnökhöz hasonlóan Florence Hardouin főigazgató is távozik posztjáról.

A 81 esztendős Le Graet 2011-ben került az FFF élére, legutóbbi mandátuma 2024 végéig szólt.

A sportvezető helyzete néhány napja vált ingataggá, miután egy rádióinterjúban a szövetségi kapitányi posztra esélyesnek tartott Zinédine Zidane esetleges brazíliai szerepvállalásáról kérdezték, és ő erre kifejezetten sértő módon reagált. Azt mondta, nem érdekli Zidane, aki „oda megy, ahova akar”.

A nyilatkozat hatalmas felháborodást váltott ki az országban, mások mellett a katari világbajnokságon döntős csapat sztárja, Kylian Mbappé, valamint Amélie Oudea-Castera francia sportminiszter is elítélte, hangsúlyozva, hogy nem beszélhet tiszteletlenül a francia futball legendás alakjáról.

Az elnök ezek után hétfőn nyilvánosan elnézést kért, hangsúlyozva, hogy „szerencsétlenül fogalmazott”, ami „félreértésre adott okot”. A botrány azonban ezzel nem csillapodott, a végrehajtó bizottság szerdán 11 órától hallgatta meg Le Graet-t, aki ezt követően távozott az elnöki székből.

Zidane-nal kapcsolatban azért kérdezték az interjú során az elnököt, mert éppen azelőtt nem sokkal hosszabbítottak szerződést Didier Deschamps-pal, így eldőlt, hogy a Real Madrid edzőjeként három Bajnokok Ligáját nyerő Zidane most biztosan nem váltja őt a poszton.

(Borítókép: Julian Finney / Getty Images)

Rovatok