Index Vakbarát Hírportál

Platini lehet a botrányba belebukó francia elnök utódja

2023. január 12., csütörtök 14:22

Sajtóhírek szerint a háromszoros aranylabdás Michel Platini lehet a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke – írja az MTI.

A poszt szerdán üresedett meg, miután a szervezet végrehajtó bizottsága lemondatta posztjáról a botrányba keveredő Noel Le Graet-t.

A sportvezető helyzete néhány napja vált ingataggá, miután egy rádióinterjúban a szövetségi kapitányi posztra esélyesnek tartott Zinedine Zidane esetleges brazíliai szerepvállalásáról kérdezték, és ő erre kifejezetten sértő módon reagált. Azt mondta, nem érdekli Zidane, aki „oda megy, ahova akar”.

A Süddeutsche Zeitung című napilap csütörtökön saját információra hivatkozva írt arról, hogy az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) korábban irányító Platini kerülhet a szervezet élére, az RMC Sport pedig arról számolt be, hogy Emmanuel Macron francia elnök megkérdezte tőle, érdekelné-e a feladat.

Platini 2007 és 2015 között irányította az UEFA-t, majd lemondott, mivel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) őt és korábbi elnökét, Joseph Blattert is eltiltotta. A vád az volt, hogy megkárosították a FIFA-t kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért.

Platinit és Blattert végül tavaly júliusban felmentették, a francia sportvezető akkor azt nyilatkozta, egyelőre nem szeretne visszatérni a labdarúgás világába, de egy pozitív ajánlat esetén elgondolkodna rajta.

(Borítókép: Francesca Volpi / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok