Index Vakbarát Hírportál

Pep Guardiola feladta a bajnoki versenyfutást

2023. január 14., szombat 17:39

Nem érdekli a bajnoki cím – ezt mondta Pep Guardiola, az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban címvédő Manchester City menedzsere, miután együttese 2–1-re kikapott a városi rivális Manchester Unitedtól.

Amint arról beszámoltunk, a City egy nagyon is vitatható gólnak köszönhetően bukott el a városi derbin. Az égszínkék mezes alakulat a 78. percig vezetett a Manchester United otthonában, ám ekkor a videobíró érvényesnek ítélte meg Bruno Fernandes a pályán les miatt meg nem adott gólját. A videós szobában úgy ítélték meg, hiába kísérte métereken át Marcus Rashford a labdát Casemiro indítása után, mivel nem ért ahhoz, tétlen lesen állt, így pedig a portugál gólját a szabálykönyv alapján megad(at)ták.

A döntés mellett meccs utáni értékelésében nem ment el szó nélkül Guardiola.

Les volt, teljesen egyértelmű. Ismerem a szabálykönyvet, de ez akkor is les. Más kérdés, hogy azzal is tisztában vagyok, milyen játékot nyújtottunk ma. Az, hogy ezt a gólt megadták, egy dolog, a nagyobb gond az, ahogyan futballoztunk. Mélyen a saját szintünk alatt játszottunk, így nem nyerhetjük meg a bajnokságot

– jelentette ki a spanyol-katalán szakember a meccs után.

Már nem is érdekel a Premier League. Nem érdekel a Ligakupa sem – utalt arra, hogy csapata a héten abból a sorozatból is kiesett. – Rengeteg trófeát nyertünk az elmúlt években, ezeket is megnyertük nemegyszer, így nem gond, ha most nem sikerül. Nem számít. Ami számít, az a játékunk, és ez kiábrándító volt most.

Nem ez az első alkalom az elmúlt hetekben, hogy Guardiola indulatos, pikírtnek tűnő nyilatkozatot tesz, a minap például úgy fogalmazott, szándékosan elvicceli majd a derbire kidolgozott meccstaktikát. Így üzent azon kritikusoknak, akik szerint a fontos mérkőzéseken újra meg újra túlgondolja a játékot. Utóbbi hangok az után erősödtek fel, hogy másfél hete a Chelsea elleni bajnokin teljesen felforgatott csapatot küldött pályára – nem is annyira a nevek, mint a játékosok pályán elfoglalt pozíciója alapján.

Később állítólag bocsánatot is kért játékosaitól, különösen a balszélső védő helyett jobb oldali támadóként bevetett Joao Cancelótól, akit a Chelsea ellen anno le is cserélt a szünetben.

Ha az Arsenal vasárnap megnyeri az észak-londoni derbit a Tottenham ellen, úgy nyolcpontos előnyre tesz szert a címvédővel szemben 20 forduló után. Igaz, a két ellenlábas kétszer is megmérkőzik még egymással, a City és az Arsenal rangadóját ugyanis ősszel II. Erzsébet királynő halála miatt elhalasztották – azaz Guardiola csapata akár két pontra is faraghatja a különbséget néhány hét múlva, s ez csakis a manchesteri klubon áll. Az pedig azért lehet még „lőtáv” az idényhajrában...

Ennek fényében kissé korainak tűnik Guardiola kijelentése.

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE
20. FORDULÓ
Manchester United–Manchester City 2–1 (Bruno Fernandes 79., Rashford 82., ill. Grealish 60.)

(Borítókép: Pep Guardiola meccs közben. Fotó: Michael Regan/Getty Images)

Rovatok