Index Vakbarát Hírportál

Egekben a Messi-mezek ára és a PSG deficitje

2023. január 15., vasárnap 07:05

Kreatív módszerrel próbálja csökkenteni történelmi méretű deficitjét a földkerekség egyik leggazdagabb futballklubja, a Paris Saint-Germain. A francia bajnokcsapat a mérkőzések után elárverezi játékosai használt mezét. A kísérlet bevált, a Messi-dressz licitje már 24 000 eurónál tart, de mindez aprópénz a klub 389 milliós veszteségéhez képest, amit 2022-ben könyvelt el.

Annak a csapatnak, amelynek Lionel Messi, Kylian Mbappé és Neymar alkotja a csatársorát, nyilván kelendőek a mezei. Erre alapozza a Paris Saint-Germain legújabb marketingfogását, amelynek lényege, hogy a mérkőzések után elárverezik az azokon szerepelt játékosaik használt mezét. 

Az akció november közepén kezdődött, mielőtt elkezdődött volna a katari világbajnokság. Az első meccs az Auxerre elleni 5–0 volt, november 13-án, az induló ár 199 euró volt a liciten. (A hivatalos ajándékboltban 113 euró egy PSG-mez ára.) Nos, az Auxerre-meccs után Sergio Ramos dresszéért fizették a legtöbbet, 3 419 eurót.

Következett a Racing Strasbourg és a Lens elleni mérkőzés, ezek után 17, illetve 18 mezt bocsátottak árverésre, már a vb után, december 28-án, illetve január elsején. (Az utóbbin 3-1-re kikaptak a párizsiak.) Itt a rekordösszeget Kylian Mbappé meze hozta, 15 000 euróért vették meg.

Aztán Lionel Messi visszatért szabadságáról, és felpezsdült az üzlet. Az immár világbajnok futballista nemcsak játszott az Angers ellen, hanem rúgott is egy pompás gólt, a dresszének a licitje e pillanatban már 22 006 eurónál tart, és még le sem zárult az árverés. 

Gigantikus veszteség Párizsban

Ami azt illeti, a mezek árveréséből befolyó pénz minden eurócentjére nagy szükség van, mert a PSG 2022-es pénzügyi mérlege 369 millió eurós hiányt, veszteséget mutat. Ez aktuális árfolyamon számolva 146 360 160 000, vagyis csaknem 150 milliárd forint. 

A Football Benchmark által kiadott 7. European Champions Report nevű pénzügyi jelentés közölte ezt a számadatot. (A Football Benchmark a KPMG „spinoffja”, onnan vált ki a cég.) A 2022-es jelentés szerint az európai futballklubok közül messze a PSG bértömege a legnagyobb, 728 millió eurót fizettek ki tavaly az alkalmazottaknak, tehát a játékosoknak, edzőknek és a kiszolgáló személyzetnek. Ezen a kétes értékű listán a Real Madrid a második 519 millió eurós bérköltséggel.

A legnagyobb bevételt immár egymás után másodszor a Manchester City produkálta, 731 millió euróval, megelőzve a BL-győztes Real Madridot (714 millió). 

A játékoskeret piaci értékét tekintve is a City a listavezető 1,267 milliárd euróval, az angol klubot a PSG követi 1,001 milliárdot érő kerettel. 

Ha pedig a nyolc vezető európai liga bajnokainak jövedelmezőségét nézzük, akkor ezt a listát is a City vezeti 49 millió eurós profittal, második az FC Porto (21 millió eurós nyereség), harmadik a Real Madrid (13 millió), negyedik a Bayern München (9 millió). Aztán már csak veszteséges bajnokcsapatok következnek: 2022-ben az Ajax 24 milliót, a Trabzonspor 25 milliót, a Milan 67 milliót, a PSG pedig 369 millió eurót bukott. 

Más kérdés, hogy van miből bukni, a klub mögött álló katari állam forrásai kimeríthetetlenek. A költekezésnek azonban vannak határai, ennek az a neve, hogy pénzügyi fair play. Az UEFA augusztusban már kiszabott egy 65 millió eurós bírságot a PSG-re, amiből 10 milliót azonnal be is kellett fizetni az európai szövetség számlájára, a további 55 millió sorsa annak függvénye, hogy a jövőben hogyan gazdálkodik a klub. 

(Borítókép: Bertrand GUAY / AFP)

Rovatok