Index Vakbarát Hírportál

A Juventus viccet csinált brutális büntetéséből

2023. január 23., hétfő 13:04

Ahogy a Gazzetta dello Sport kiszúrta, a Juventus igyekszik viccet csinálni jelenlegi helyzetéből: a klubot múlt hét végén hivatalosan is tizenöt pontos levonással sújtották az olasz élvonalban. Erre ­– mintegy válaszul – a klub valamelyik marketingese előállt a nagy ötlettel: az eredeti árakhoz képest 15 százalékos kedvezményekkel adták a belépőket a vasárnap esti, Atalanta elleni Serie A-meccsre.

A találkozó 3–3-as döntetlennel ért véget, így a Juventus a büntetéssel együtt 23 pontos, és a tabella 9. helyén áll.

Mint arról beszámoltunk, az olasz sportbíróság péntek késő este bejelentett döntése szerint Agnellit két évre eltiltották a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, míg Paratici 30 hónapos szankciót kapott. A tilalmak Olaszországban érvényesek, ugyanakkor magukba foglalnak egy kérelmet, hogy az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA) égisze alá tartozó versenysorozatokra is kiterjesszék őket.

Tavaly áprilisban Agnellit, Paraticit és további 59, labdarúgásban dolgozó tisztségviselőt azzal vádoltak meg, hogy az elmúlt években meghamisították 11 klub – közte öt Serie A-s csapat – pénzügyi jelentéseit.

A vád szerint néhány játékos esetében a valós értéküknél sokkal magasabb árat határoztak meg, ezzel hozzásegítve őket, hogy a megengedettnél lényegesen nagyobb fizetésük és nagyobb teljesítménybónuszuk legyen. A friss vizsgálat alapján a pénzügyi szabálysértéssel a klub 2018 és 2020 között mintegy 97,7 millió dollárt spórolhatott. November végén Agnelli javaslatára a Juventus teljes vezérkara, így többek között Pavel Nedved alelnök és Maurizio Arrivabene vezérigazgató is lemondott az egyesülettel szemben zajló számviteli, pénzügyi vizsgálatok miatt. A korábbi stábtagok közül összesen tizenegy személyt büntettek, Arrivabenét két évre, Nedvedet nyolc hónapra tiltották el.

A vasárnap az Atalantát fogadó csapat eddig harmadik helyen állt a Serie A-ban, hátrányuk 10 pont volt az éllovas Napoli mögött 18 forduló után. A szankciót követően a tizedik helyre csúsznak vissza, jó eséllyel kiszállva az európai kupaszereplést érő helyekért vívott küzdelemből, hiszen a Konferencia-liga-indulást jelentő 6. helytől is 12 pontos hátrányba kerültek.

A vizsgálatban érintett többi klubot, a Sampdoriát, a Pro Vercellit, a Genoát, a Parmát, a Pisát, az Empolit, a Novarát és a Pescarát felmentették.

A 36 bajnoki címével Olaszország legeredményesebb klubjának számító Juventus a döntés ellen az Olasz Olimpiai Bizottság (IOC) keretein belül működő sporttestülethez fordulhat fellebbezéssel.

(Borítókép: Riccardo De Luca/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok