Index Vakbarát Hírportál

Cristiano Ronaldóékkal Eb-t nyert, most lengyel kapitány lett

2023. január 24., kedd 14:10

A portugál Fernando Santost nevezték ki kedden a lengyel labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának.

A 68 éves szakember új feladatköre hétfő óta nyílt titok volt, Cezary Kulesza, a Lengyel Labdarúgó-szövetség (PZPN) elnöke ugyanis már akkor fotót rakott ki Twitter-oldalára a Varsóban tartózkodó Santosról.

A keddi bejelentés szerint az új kapitány elsődleges feladata az lesz, hogy kijuttassa a lengyeleket a jövő évi, Németországban sorra kerülő Európa-bajnokságra.

A bemutatkozó sajtótájékoztatón az nem hangzott el, hogy Santos szerződése mennyi időre szól, lengyel sajtóértesülések szerint Santos éves fizetése hárommillió euró (1,2 milliárd forint) lesz.

A lengyelek március 24-én a csehek vendégeként kezdik meg szereplésüket az Eb-selejtezősorozatban, majd három nappal később Albániát fogadják. Az E csoportban még Moldova és a Feröer szerepel.

A trénernek decemberben szűnt meg a megbízatása a portugál nemzeti csapatnál, amellyel a katari világbajnokság negyeddöntőjében búcsúzni kényszerült a később negyedik Marokkóval szemben.

Santos a portugál válogatottal Európa-bajnokságot nyert 2016-ban, majd a 2018–2019-es idényben a Nemzetek Ligája-trófeáját is megszerezte.

A klubfutballban volt az FC Porto, a Sporting Lisboa és a Benfica edzője, de dolgozott Görögországban, a PAOK, az AEK Athén és a Panathinaikosz együttesénél is. Mindezek mellett négy évig a görög válogatott kapitányaként is tevékenykedett.

Czeslaw Michniewicz korábbi lengyel kapitánynak december végén lejárt a szerződése, és a PZPN nem hosszabbított vele, annak ellenére hogy a csapat az irányításával 36 év után először jutott a vb egyenes kieséses szakaszába.

(Borítókép: Richard Sellers / Getty Images)

Rovatok