Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai duplájával nyert a Leipzig, egy pontra olvadt a Bayern előnye

2023. január 27., péntek 22:26

Az RB Leipzig házigazdaként 2–1-re nyert a VfB Stuttgart ellen a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 18. fordulójának nyitómérkőzésén. A lipcseiek mindkét gólját a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik lőtte.

Az első hivatalos tavaszi játéknapnak úgy indulhatott neki a három magyar légióst is foglalkoztató RB Leipzig, hogy ha nyer a kiesés elől menekülő VfB Stuttgart ellen, úgy egyetlen pontra megközelítheti a listavezető Bayern Münchent...

Hiába az óriási különbség a két csapat tabellán elfoglalt pozíciójában, a meccs egészen kiegyenlített játékot hozott. A 24. percben aztán Wataru Endu hozott össze egy szabadrúgást a házigazdának, olyan távolságból, ami alapesetben nem tűnne túl veszélyesnek. Csakhogy Szoboszlai Dominik állt a labda mögé, akitől láttunk már egy-két igen emlékezetes gólt pontrúgásból – 2020 szeptemberéről például Ügurcan Cakir, a török válogatott kapusa tudna mesélni.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Leipzig magyar légiósa kopírozta az akkori gólját, a kaputól való távolság viszont legalább akkora volt, ha nem még nagyobb is. Ezúttal viszont a bal felső helyett a rövid oldalt célozta, a labda pedig pont úgy pattant le a kapu torkában, hogy a német utánpótlás-válogatottnak esélye se legyen a hárításra (1–0).

Bármekkora gól is volt ez, önmagában nem demoralizálta a Stuttgartot: a vendégcsapatnak ugyan meggyűlt a baja a hazai kapu eltalálásával, ezt leszámítva nemhogy nem játszott alárendelt szerepet, de valamivel talán még veszélyesebben is futballozott házigazdájánál.

Ám mielőtt a svábok elhihették volna, hogy a második félidőben akár meglepetést is okozhatnak, ismét jött Szoboszlai, és lehűtötte a kedélyeket. A 49. percben újabb remek villanással, a tizenhatos jobb oldalánál levett labdát egy pattanás után küldte a jobb alsó sarokba – védhetetlenül (2–0).

Szoboszlai a 48. bajnokiját játszott a német élvonalban, és a nyolcadik, illetve kilencedik találatát szerezte. A Bundesligában ez volt a második duplája – mit ad isten, az elsőt is épp a Stuttgart ellen szerezte. A Leipzig 2021 augusztusában 4–0-ra nyert annak a duplának (is) köszönhetően.

A négygólos különbség ezúttal nem jött össze, de a sikerért ugyanúgy három pont jár. Még ha Chris Führich értékesített tizenegyese után picit izgulni is kellett érte (2–1).

A találkozót az RB Leipzig csapatkapitányi karszalagját is viselő Willi Orbán végigjátszotta, míg a harmadik magyar, Gulácsi Péter továbbra is maródi. A kapus várhatóan egy hónap múlva kezdi meg a futóedzéseket őszi térdsérülése után.

A Fehér-Elster partján teljesítették az elsődleges célkitűzést, a nyomás most a listavezető Bayernen van. A bajorok szombaton igazi rangadón fogadják a fordulót a negyedik helyen kezdő Eintracht Frankfurtot.

LABDARÚGÁS
NÉMET BUNDESLIGA
18. FORDULÓ
RB Leipzig–Stuttgart 2–1 (Szoboszlai 25., 49., ill. Führich 68 – 11-esből)

(Borítókép: Szoboszlai Dominik és csapattársai öröme az első gól után. Fotó: Hendrik Schmidt / picture alliance via Getty Images)

Rovatok