Index Vakbarát Hírportál

A Chelsea-é volt a bank, a Bayern Münchené az ész

2023. február 1., szerda 14:10

Véget ért a téli átigazolási időszak a topligákban, ennek apropóján összegyűjtöttük a legjelentősebb átigazolásokat, és álomcsapattá formáltuk a klubot váltó sztárokat. A Chelsea a világ minden pénzét elköltötte, a Bayern München pedig parádés húzásokat mutatott be.

Kezdjük is mindjárt a kapusposzttal, ahol az Ajax szerezte meg a legmagasabb piaci értékkel bíró futballistát a vb-t is megjáró argentin kapus, Gerónimo Rulli átigazolásával, de a Manuel Neuer síbalesete miatt megszoruló bajorok is kötöttek egy remek üzletet a rutinos Yann Sommer csupán nyolcmillió eurós megszerzésével.

Az egész időszak legjobb megoldását is Münchenben kell keresnünk, a világ talán legkiválóbb szélső védőjét, Joao Cancelót sikerült elcsábítani a Manchester Citytől – egyelőre kölcsönbe érkezik a 70 millió eurós piaci értékkel bíró portugál bekk, akit nagyjából ezért az összegért véglegesíthetnek majd nyáron. Jött még ide ingyen Daley Blind is, akinek az Ajax felbontotta a szerződését, és aki belső védőként, balhátvédként és védekező középpályásként is bevethető – parádés transzfertelet mutatott be a német rekordbajnok!

A hátvédek mezőnyében már alaposan nyílt a londoni kékek pénztárcája, a 21 éves Benoit Badiashile Monacóból érkezett 38 millió euróért, a 19 éves Malo Gusto pedig 30 milliót hozott a Lyonnak, ráadásul a francia csapat fél évig még játszathatja is a jobbhátvédet. A sorba még egy londoni vétel, a Speziából 25 millióért érkező Arsenal-védő, Jakub Kiwior fér be.

Az igazi buli a középpályán robbant be, és természetesen itt is a Chelsea játszotta a főszerepet: előbb eladta Jorginhót alig 11,3 millió euróért a városi rivális ágyúsoknak, majd megszerezte 121 millióért a Benfica világbajnokát, Enzo Fernándezt.

A Manchester United a végén beújította a kidőlő Christian Eriksen helyére Marcel Sabitzert, de inkább maradtunk a két középpályásos felállásnál, már csak azért is, mert egy sorral feljebb indult be a nagy tolongás.

Természetesen itt sem tudunk elmenni a Chelsea mellett, amely akár a komplett hármast is adhatná, hiszen a PL új sebességkirálya, Mihajlo Mudrik (70 millió euró), az Atlético Madridnál teljesen be sohasem váló Joao Félix (11 millió eurós kölcsönvételi díj) és a csupán húszéves Noni Madueke (35) is érkezett, de utóbbi helyére azért az arsenalos Leandro Trossard (24), a Newcastle-be szerződő Anthony Gordon (45,6) is jobb eséllyel pályázna, mégis egy negyedik lett a befutó, a Liverpool új reménysége, Cody Gakpo (45). 

A Chelsea a 2022–2023-as idényben „csakcsupánmindössze” 611,49 millió eurót költött játékosvételre!

A csatárok közé talán fel lehetne tolni végszükségben Félixet, de ide inkább egy, a prototípushoz jobban illeszkedő futballista jobban passzolna, és igazából csak az volt a kérdés, melyik holland támadóra essen a voksunk, Memphis Depayra, akiért alig 3 milliót fizetett az Atlético Madrid, vagy Wout Weghorstra, akit a Manchester United kaparintott meg kölcsönbe. Közülük a rutin miatt előbbire szavaztunk, de azért látható, hogy a vörös ördögök is adhattak volna akár két játékost az álomcsapatba.

A télen klubot váltók álomcsapata

(Borítókép: Enzo Fernández [balra] a katari vb legjobb fiatal játékosának járó díjjal – Simon Bruty / Anychance / Getty Images)

Rovatok